Partenerul vrea să mă părăsească

Publicat
Partenerul vrea să mă părăsească

În acest articol vreau să-ți spun 3 motive comune de divorț și 9 strategii care funcționează pentru a evita acest lucru.

„Partenerul vrea să mă părăsească, dar eu nu vreau divorțul.”

Este o situație extrem de des întâlnită la cei care trec printr-un divorț, oameni care nu s-au gândit niciodată că vor ajunge aici.

În procesul nostru de depășire a crizei divorțului, abordăm și această „cărămidă” a reconstrucției după o despărțire, NEGOCIEREA.

Când ne căsătorim și ne facem legamintele pe viață, nu ne gândim că vom ajunge într-o zi în situația în care partenerul ne va anunța că vrea să plece.

Din păcate, acest deznodământ este tot mai des întâlnit în zilele noastre.

Ce am observat este că cei mai mulți își spun că dacă partenerul vrea să se despartă, atunci asta e, nu mai au pentru ce să lupte.

Puțină lume ia în calcul și strategii de recuperare a relației.

În practică mea cu Grupurile de Suport după Divorț am văzut și situații în care cei doi au revenit în cuplu, în ciuda faptului că zarurile păreau aruncate.

Alții doar au încercat, dar la final separarea a fost singura soluție.

Ce face ca anumite crize să fie rezolvabile și altele nu?

Am studiat aceste aspecte atât pe relațiile prin care am trecut și eu, dar și pe sutele de cazuri pe care le-am coordonat în programele de revenire după divorț și iată la ce concluzie am ajuns:

O relație trece prin diferite crize, de exemplu când cei doi se mută împreună, când devin oficiali prin căsătorie, când apare primul copil, când moare primul părinte, când pleacă copiii de acasă, etc

  • Aceste crize pot să zgâlțâie relația, dar fără să o șubrezească la nivel profund. De multe ori un var” o face ca nouă, iar cuplul reușeșete să treacă cu bine prin aceste provocări cu forțe proprii.

 

  • Alte ori însă, mai ales când „divorțul” apare în discuție, criza a produs daune profunde în relație și este nevoie de reparații capitale sau „lucrări de consolidare”. În general, acestea nu se pot rezolva de la sine, ci este nevoie de un ajutor specializat, gen terapie de cuplu sau coaching.

Acum o să-ți spun care sunt cele mai frecvente 3 motive pentru care partenerul decide să părăsească relația și care sunt strategiile pe care poți să le aplici imediat, pentru a exista șanse să-și schimbe această decizie.

Nu uita, tu ai câțiva ași în mânecă pe care-i poți folosi, dar de care (din păcate) nu ești conștient 🙁

Motivul nr. 1 – Și-a găsit pe altcineva.
Cel mai adesea acest lucru apare într-un cuplu în care s-a instalat monotonia, plictiseala sau s-au acumulat resentimente și de-o parte și de alta, lucru care a dus la răcirea relației.

În acest context colega zâmbitoare de la birou sau instructorul amabil de la sala de sport sau oricine are un pic de atenție de oferit, câteva complimente din inima și poate multă pasiune fizică, devine un contracandidat de temut pentru tine în ochii partenerului tău.

Ce poți să faci în această situație, dacă vrei să-ți salvezi relația și să-ți aduci partenerul înapoi?

1.       Să înțelegi că acest lucru nu ți se întâmplă ție, ci partenerului tău, tu ești doar o „victimă colaterală” a alegerii lui. El a făcut această alegere dintr-o nevoie neîmplinită, nu dintr-un defect al tău (la grupuri dau exemple concrete de situații în care oamenii caută înțelegere și validare în exterior, mai ales după pierderea cuiva drag sau după ce au trecut printr-o boală gravă).
2.       Să reușești să-ți înfrângi dorința de a te răzbuna! Trădarea este foarte dureroasă – știu, dar răzbunarea n-a adus pe nimeni înapoi în relație.
3.       Să introduci „no contact policy” cu partenerul care te-a înșelat, ceea ce înseamnă ca tu să dispari pentru o perioadă de pe radarul lui (fără telefoane, mesaje, poze pe Facebook sau urmărire pe Instagram). Doar în felul acesta creezi spațiul în care partenerului poate să i se facă dor de ceea ce a avut și a pierdut.

Motivul nr. 2 – Nu mai rezonează cu tine, este pe altă vibrație, are altă energie.

Acest lucru se traduce prin faptul că partenerul începe să crească, să se dezvolte personal, să se transforme – iar dacă tu stai pe loc sau opui rezistență, te percepe ca pe o barieră sau o frână, de care vrea să scape.

Ce poți face?

1.       Să înțelegi că în viață avem perioade în care creștem, ne transformăm (o transformare majoră se întâmplă multor femei în jurul vârstei de 40 de ani, iar la bărbați după 45, sau și mai devreme, dacă apar evenimente imprevizibile).
2.       Să elimini frica ta că transformarea partenerului îl va îndepărta de tine, nu te ajută! Recomandabil este să te adaptezi la schimbarea lui – dacă are nevoie de spațiu, oferă-i spațiu și renunță la control, dacă vrea să cunoască oameni noi, permite-i acest lucru, dacă vrea să studieze sau să-și schimbe cariera – lasă-i acest drept.
3.      Să investești și tu în creșterea ta! Nu o să te mint, dar ce am observat este că aproape de fiecare dată, după participarea la cursuri, tabere și formări în diferite practici, partenerul va simți nevoia să se desprindă, să meargă către noi experiențe. Soluția nu este să-l oprești ci să-l urmezi și tu pe această cale a autocunoașterii și a dezvoltării personale.
Veți fi câștigați amândoi!

Motivul nr. 3 – Nu mai suportă, s-a săturat de scandaluri, de beții, diverse dependențe, comportamente care-i fac rău.
Dacă acest lucru este adevărat, atunci denotă o relație toxică și este nevoie de ajutor specializat la ambii parteneri. Un psiholog ar putea să te ajute să înțelegi de ce relația ta este atât de complicată. De multe ori sunt stiluri nesănătoase de atașament, răni din copilărie sau din alte relații, etc

Ce poți face dacă vrei să salvezi relația?

1.       Ascultă cu atenție ce ți se reproșează, fără a intra în defensivă. Cere eventual partenerului să-ți trimită în scris nemulțumirile și schimbările pe care le dorește, ca să nu înceapă o altă discuție în contradictoriu. Discută lista primită cu un terapeut sau cu un coach.
2.       Asigura-ți partenerul că vei lucra pe aceste comportamente și demonstrează-i că te-ai îmbarcat deja într-un proces terapeutic sau de dezvoltare personală.
3.     Pe lânga munca cu un psiholog, înscrie-te într-un Grup de Suport, participă la cursuri de NLP sau în tabere de dezvoltare personală. Orice simți că te ajută, dar nu lăsa să se rezolve de la sine, nu se rezolvă niciodată.

Ca o concluzie generală, o relație care a ajuns în pragul divorțului are nevoie de un mare efort din partea celor doi, de ajutor specializat și de multă răbdare și reziliență.

Înainte de a porni la drum, întreabă-te cu sinceritate dacă ești dispus să-ți asumi partea ta de rsponsabilitate și de efort pentru a rezolva criza, dacă înțelegi că e o cursa pe termen lung și fără nicio garanție la final.

Din păcate, garanții nu ne oferă nimeni în relații, însă ce putem face este să ne creștem încrederea în noi, iar acest lucru este un beneficiu garantat.

Sper ca aceste strategii să-ți fie utile. Știu că treci prin momente dificile și încerc să-ți ofer cât mai multe soluții.


Cu bine,
Gabriela

P.S. Nu uita că toate aceste aspecte pot fi mult mai ușor înțelese și rezolvate cu ajutorul unui proces de coaching, de aceea te încurajez să participi și tu la Grupul de Suport după Divorț, care reîncepe din luna septembrie.

Este o opțiune eficientă de creștere și dezvoltare personală, care se face într-un mediu sigur și prietenos.

Înscrie-te în formularul de mai jos și-ți voi trimite mai multe detalii despre program.

Cu drag,
Gabi