„Se spune că niciun copac nu poate crește până în Rai, dacă nu are rădăcinile până în Iad.” – Carl Jung
Astăzi vreau să vorbim despre traversarea divorțului și unele greșeli pe care să le eviți.
După ce decizia a fost luată, după ce ești convins că nu mai există nicio cale de împăcare, ce se întâmplă mai exact?
După cum cred că știi deja, divorțul este a doua cea mai mare traumă, după moartea cuiva drag.
Și asta nu e doar un blabla statistic – este un sentiment real, l-am simțit și eu din toată inima. 🙁
Nu-ți spun lucrurile astea ca să te sperii. Ți le spun pentru că sunt câteva lucruri pe care e bine să le știi atunci când ajungi, cu sau fără voia ta, în acest punct – lucruri pe care le observ făcute greșit de mulți dintre clienții mei (și de altfel le-am greșit și eu la divorțul meu).
Greșeala numărul 1 –
Încerci să mergi mai departe ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic.
Crede-mă – și eu am fost în situația asta. În calitate de femeie independentă, motivată și crescută ca „băiata lui tata”, n-am avut niciun gând să o las mai moale în urma divorțului.
Totul părea să meargă perfect – până când n-a mai mers deloc și am ajuns în depresie severă.
Pentru că îți mai spun o dată: divorțul este cea mai mare traumă după moartea cuiva drag.
Divorțul te sfâșie, ăsta e adevărul. Te pune în fața unor situații și a unor discuții pe care nu credeai că o să le ai vreodată – mai ales nu cu cel cu care trebuia să îți petreci tot restul vieții.
Prin urmare, ce e de făcut? Las-o mai moale! Ia-ți concediu dacă poți sau măcar dă o pauză proceselor de gândire și control.
Si mai ales dă-ți voie să simți durerea!
Pentru că degeaba fugi; ce alegi să nu simți acum, vei simți mai încolo. Și dacă nu le simți nici mai încolo, emoțiile se vor metaboliza în boală.
Oricum ai da-o, un lucru e cert: singurul mod de a trece peste durere este prin durere!
Sfatul meu este să plângi și să suferi cât e nevoie.
Simte ce ai de simțit, pentru că am o veste bună pentru tine – așa poți scurta drumul spre vindecare!
Prin suferință, prin disconfort, prin schimbare. Cu cât poți accepta asta mai repede, cu atât îți va fi mai ușor să parcurgi etapele post-divorț.
Și că tot vorbim de etapele post-divorț, să trecem la greșeala numărul 2 –
Ai așteptări nerealiste de la tine.
Suntem ființe unice și speciale, cu emoții diferite și comportamente și mai diferite. Iar un divorț te face să fii emoțional. Cu toate astea, pașii post divorț (la fel ca cei de doliu), sunt aceiași – Negare, Negociere, Furie, Depresie, Acceptare.
5 pași, 5 comportamente, zero modalități de a le ocoli – după cum am lămurit la punctul anterior.
Vei trece prin toate și te vei comporta aiurea uneori. Vei reacționa, poate, în moduri în care nu ai mai făcut-o vreodată. Te vei confrunta cu niște „demoni” pe care i-ai ținut ascunși o viață întreagă.
Pregătește-te pentru asta. Vorbește cu cei dragi despre lucrurile astea și asigură-i că nu ai ceva personal cu ei.
Nu uita, aceste etape nu sunt clar delimitate. Nu se termină una și începe alta. Vor oscila în mintea și în sufletul tău continuu.
S-ar putea să nu apară deloc în ordinea „clasică”. Nu te speria. E normal, e comun. Ești ok, îți trebuie doar puțină răbdare și multă compasiune de sine.
Și pentru că am menționat familia, să vorbim și despre a treia greșeală –
Excluzi ajutorul din viața ta, nu te lași să fii văzut și nici să fii vulnerabil.
Ăsta e probabil cel mai complicat aspect al unui divorț: izolarea.
Chiar dacă ai fost căsătorită un an sau 20, șansele sunt ca niște oameni dragi ție să fi fost implicați (fizic și/sau emoțional) în mariajul tău. Părinți, copii, prieteni.
Știu că nu-ți vine să fii empatic în momentele intense de durere sau furie, dar ține minte: nu ești singurul care suferă. Chiar dacă e relația ta și divorțul tău, alți oameni sunt direct afectați de ceea ce ți se întâmplă ție.
Dă-ți voie să fii vulnerabil în fața lor. Comunică despre ce simți cu ei.
Nu este necesar să porți pe umerii tăi și suferința lor, însă trebuie să fii conștientă că ea există.
Probabil că vor fi tensiuni și certuri. Probabil că vor ieși la suprafață niște dureri profunde. Fii pregătită pentru ele.
Grupul de Suport după Divorț ar putea fi o soluție pentru tine și familia ta. Important, mai ales în cazul copiilor, este să îi pregătești pentru ceea ce urmează și să accepți, la rândul tău, că și ei vor trece prin etapele menționate anterior.
Eu cu asta mă ocup și fac programul acesta pentru oameni ca tine, care au nevoie de ajutor, care urmează să treacă sau trec printr-un proces deloc ușor.
Scopul meu este să te ajut să treci prin toate etapele de care ai nevoie, să înțelegi ce ți se întâmplă și să „suferi cu cap”. Să discerni între ce ține de tine și ce trebuie vindecat în timp.
Pentru ca la final să fii ființa fericită și împlinită care meriți să fii!
P.S. Reluam Grupurile de Suport după Divorț, începând din luna septembrie. Dacă vrei mai multe detalii despre acest program, înscrie-te în acest link si te voi contacta telefonic să aflu povestea ta.
Cu drag,
Gabriela