Succesul şi familia fericită sunt deseori văzute din afară, dar o femeie se poate simţi goală pe dinăuntru în ciuda aparenţelor minunate pe care le prezintă.

Suntem educate să devenim femei de carieră, mame devotate şi soţii exemplu şi astfel să demonstrăm că avem succes în toate aspectele vieţii.

Din păcate nu primim şi lecţii despre cum să fim fericite, autentice, cum să ne bucurăm de viaţă pentru ceea ce suntem şi nu pentru cum ne judecă societatea.

Învăţăm să facem compromisuri şi când ne uităm în jur găsim modele de familii care au crescut in compromis (de cele mai multe ori femeia este cea chemată să lase de la ea pentru binele familiei, a copiilor şi a societăţii şi în detrimentul propriei fericiri).

Când realizează că viaţa de success văzută din exterior nu o face fericită, ba chiar o poate împinge către o posibilă depresie, femeia decide că e timpul să plece, iar condiţiile din ziua de azi sunt mai permisive pentru acest lucru ca niciodată în trecut.

Ce ar trebuie să facă o femeie atunci când simte că nu mai poate, că a ajuns la capătul puterilor, o femeie care nu are o căsnicie fericită dar nici o situaţie financiară foarte bună, o femeie căreia îi este teamă de un eşec şi mai mare?

În concepţia mea nu există un eşec mai mare decât o viaţă nefericită, pentru simplul motiv că viaţa ne-a fost dată pentru a trăi fericiţi. Am văzut mulţi oameni care s-au îmbolnăvit de boli grave pentru că nu au sesizat că nefericirea cronică le face rău. În clipă când un domeniu al vieţii începe să fie motiv de nefericire, acela este un semn clar (aşa cum sunt simptomele bolilor) că trebuie să schimbi ceva, altfel starea de nefericire se generalizează şi în celelalte arii ale vieţii şi depresia e la uşa ta. Dacă femeia a ajuns la capătul puterilor şi nu ştie încotro să se îndrepte pentru ajutor, recomandarea mea este să apeleze la specialişti (la fel cum ar face dacă s-ar îmbolnăvi)

Multe femei, chiar dacă îndură multe, rămân alături de soţul lor „de dragul copiilor”. Cât de corect este acest lucru?

Faptul că asistăm la o creştere alarmantă a numărului de depresii la copii şi adolescenţi, a abandonului şi absenteismului şcolar este o măsură a nefericirii şi neadaptării acestor copii la conflictele la care sunt martori zi de zi.

Un copil creşte şi se alimentează din fericirea părinţilor, iar mai apoi urmează în viaţă modelul pe care l-a văzut în familie, nu ceea ce părinţii speră să-i transmită prin “învăţăturile” pe care ei înşişi nu le urmează.

Aşadar mitul că stăm împreună de dragul copiilor ar trebui să dispară, de fapt dacă vrem să facem ceva de dragul copiilor ar trebui să ne găsim noi echilibrul şi fericirea cu care să le hrănim şi lor copilăria.

Care sunt principiile pe care ar trebuie să se bazeze educaţia fiecărei fetiţe, viitorea femeie?

Viitoarea femeie ar trebui să vadă în primul rând modelul unei mame care se respectă, care îşi cunoaşte valorile şi priorităţile şi ştie să acţioneze în conformitate cu acestea.

Pe urmă ar trebui să ne educăm copiii despre ce înseamnă relaţiile, cum pot fi ele formate şi întreţinute, chiar dacă nu există o materie în şcoală cu acest subiect. Dezvoltarea personală le poate ajuta şi există acum suficiente cărţi care ar putea să devină lectură obligatorie pentru relaţii împlinitoare.

Şi nu în ultimul rând femeile trebuie să fie învăţate că principala lor grijă este să fie ele însele fericite şi abia apoi vor putea forma în jurul lor o familie fericită, cu parteneri buni şi copii sănătoşi emoţional.

Cum ne putem regăsi fericirea?

Fericirea este natura noastră de bază, este ceea ce experimentăm natural de când ne naştem şi până ce începem să ne identificăm cu un nume, un rol în familie, în societate, notele la şcoală sau poziţia în cadrul unei organizaţii.

Dar în clipa în care începi să uiţi cine eşti şi te confunzi cu rolurile pe care le joci doar pentru ca să obţii aprecierea celorlalţi, un lucru ciudat se întâmplă: simţi că ai pierdut fericirea şi începi să o cauţi.

Cu cât ştii mai multe despre ţine însuţi, cine eşti, ce-ţi place cu adevărat, care-ţi sunt pasiunile, cu atât mai fericit te simţi.

Care este atitudinea pe care tot timpul ar trebui să o aibă o femeie?

O femeie trebuie să aibă o atitudine încrezătoare în energia ei feminină, iar dacă simte că nu are suficientă încrederea în ea trebuie să ştie că aceasta se învaţă şi se poate creşte. Mai ales după o despărţire dureroasă sau după o relaţie nefericită, încrederea în ea poate să scadă periculos şi să aibă o atitudine de victima în loc să fie încrezătoare.

De aceea recomand că într-o astfel de perioada să apeleze la dezvoltare personală, să citească şi să lucreze cu specialişti care o pot ajută să regăsească puterea naturală de a fi ea însăşi.

Abia atunci o femeie devine fermecătoare şi poate să obţină orice îşi doreşte.

Cum poate o femeie să aibă încredere de ea? Cele mai multe sunt demoralizate, lipsite de încredere că pot răzbi şi singure.

Pentru că o variabilă importantă a programului Divorce Journey este educaţia, pe site-ul nostru postăm frecvent articole despre acest gen de subiect, iar unul dintre mesajele pe care ne dorim să-l transmitem este că încrederea în sine nu se construiește din exterior, nici de părinţi, nici de prieteni sau iubiţi, nici de psiholog.

Încrederea în sine se câştigă prin actele de “curaj” în care ieşim din zona de confort, prin învăţarea de noi comportamente care ne demonstrează cine suntem şi care sunt limitele reale ale puterii noastre. Principalele unelte care te ajută să-ti crești încrederea în tine sunt dezvoltarea personală şi coaching-ul.

Ce aţi transmite tuturor fetelor şi femeilor care vă admiră şi care se întreabă: „Oare cum a reuşit Gabriela Saulea?”

Le-aş spune să aibă curajul să iasă din zona de confort, să încerce să identifice care sunt temerile care le ţin blocate într-un loc în care nu mai găsesc satisfacţie, iar dacă nu ştiu cum să facă asta singure, să apeleze la specialist.

Pentru mine coaching-ul a fost de o mare importanță, împreună cu trainingurile de dezvoltare personală si cărțile pe care le-am studiat în ultimii ani.

Pentru că ştiţi ce înseamnă un divorţ şi cât de mare nevoie este de sprijin în astfel de momente aţi creat Divorce Journey. Ce înseamnă Divorce Journey?

Divorce Journey este un program unic, special creat pentru a susţine şi ghida persoanele care traversează un divorţ, prin informaţii, servicii și programe specifice acestei perioade, consultaţii individuale şi educaţie gratuită prin articolele specialiştilor nostri.

Punând la un loc experienţa personală cu cea profesională, având pregătire de medic şi formare în coaching, experienţă în business, dar şi conexiuni în multe arii de activitate, am hotărât să reunesc toate aceste resurse într-un program unic – Divorce Journey – şi să-l pun în slujba persoanelor care se confruntă cu provocarea unei despărţiri.

(multumesc jurnalist Ana-Maria Predila pentru intrebarile din acest interviu)

Cu drag,

Gabriela

 

Pentru a fi la curent cu tot ce urmeaza sa postam, urmareste-ne pe Facebook.