5 idei pentru revenirea după divorț

Publicat

Revenirea după divorț este o problemă la care mulți caută o soluție rapidă.

O simţi şi tu acum sau o intuieşti: divorţul este un eveniment care tulbură grav liniştea şi armonia din viaţa ta!

Revenirea după divorț este cu atât mai anevoioasă cu cât acesta survine după o căsnicie lungă, dacă nu era anticipat sau dacă, la fel ca şi mine, ai primit o educaţie strictă, conformă cu normele şi conceptele tradiţionale.

Aceste gânduri mă copleşeau și pe mine când reflectam asupra iminentului meu divorţ. Aveam o căsnicie lungă, relaţia noastră era în normele acceptate de societate, ba chiar de invidiat pentru unii care jinduiau să aibă succesul nostru. Însă răceala din cuplu şi indiferenţa se instalaseră deja, iar încercările fără succes de a readuce relaţia în termenii iniţiali, mă conduceau uşor-uşor către depresie.

Mulți dintre noi se zbat în astfel de situaţii şi nu îndrăznesc să ia o decizie radicală de frica necunoscutului şi a statutului de persoană divorţată.

Dar în ciuda compromisurilor şi a strădaniei de a face lucrurile să meargă, a ameninţării depresiei şi a dispariţiei chefului de viaţă, realizează într-o zi că divorţul e singura soluţie.

Aceasta este o traumă greu de îndurat mai ales de către o femeie care rămâne şi cu grija copiilor şi cu multe alte responsabilităţi pe care şi le-a asumat în perioada de căsătorie. Nici pentru bărbați nu e mai ușor.

S-a dovedit că divorţul este a doua traumă psihologică pe care cineva o resimte după decesul unei persoane dragi. 

Principala suferinţă resimţită în acest moment al vieţii este pierderea speranţei că viaţa va mai avea vreodată un sens, că ar mai putea fi fericită sau ca ar mai putea vreodată sa aibă încredere în alt partener.

Plus că după o lungă perioada de compromisuri fără niciun rezultat, stima de sine a unei persoane amenințate de divorț este la pământ.

Așa cum este dovedit că această traumă este una reală şi necesită o perioada de doliu, la fel există soluţii dovedite pe care dacă le aplici îţi poţi accesa puteri nebănuite pentru a-ți reface viaţa.

1. Transformă frica de necunoscut în curiozitate.

E adevărat că eşti la începutul unui drum pe care nu l-ai mai parcurs, dar la fel erai şi la începutul căsătoriei. Nu ştiai cum va fi drumul tău, dar l-ai investit cu aşteptări pozitive şi doreai să fie unul fericit, cum probabil a şi fost o bună perioadă.

Ce ar fi să vezi şi acest nou drum tot ca pe unul fericit? Nu ai întâlnit femei care la un timp după divorţ păreau mai fericite decât înainte? Sau bărbați care parcă s-au eliberat pentru o nouă viață? De ce oare? Pentru că pe orice drum vei alege să mergi, acesta va fi aşa cum decizi tu să fie. De aceea prin revenirea după divorț vei pune în lumină partea plină a paharului.

2. Gândeşte-te mai des la lucrurile pe care le câştigi decât la cele pe care le pierzi.

În orice situaţie şi în orice alegere câştigi unele lucruri şi le pierzi pe altele. Valoarea acestora este dată doar de tine.

La fel și când te-ai căsătorit – ai pierdut poate ceva – o parte din independenţă, farmecul cuceririlor şi al aventurii, dar ai câştigat liniştea şi echilibrul date de o relaţie stabilă,

Acum divorțul schimbă perspectiva vieții tale, aduce multe schimbări, de care însă poți să te bucuri, în loc să stai doar cu gândul la ce ai pierdut.

Viitorul îţi va aduce situaţii și oameni noi, iar odată cu revenirea după divorț, cu siguranţă vei mulţumi pentru ele.

3. Priveşte jumătatea plină a paharului – te vei regăsi pe tine.

Divorțul aduce multe schimbări, însă odată cu acestea ai ocazia să petreci mai mult timp doar tu cu tine.

În anii de căsătorie uşor-uşor alții au trecut înaintea ta: copilul, familia extinsă, obligaţiile…parcă niciodată nu mai găseai timp doar pentru tine.

Știu că acum pare dificil să-ţi găseşti pasiunile si echilibrul emoțional, dar cu siguranță în scurt timp vei căuta activităţi cu care să-ţi umpli timpul rămas liber, care să te împlinească cu adevarat.

4. Gândeşte-te la divorţ ca la o nouă şansă.

Din moment ce s-a ajuns aici, relaţia probabil că nu era una fericită. E greu de imaginat doi parteneri fericiţi într-o relaţie nefericită. Poate că doar te minteai că nu e așa rău, că sunt şi relaţii mai proaste sau situaţii în care alții nici nu au avut șansa să se căsătorească.

Acum să fim serioşi, femeile din ziua de azi nu mai au nevoie să fie confirmate prin statutul de femeie căsătorită. La fel și bărbașii. Acum alegi ce-ți dorești: vrei în cuplu, atunci poţi alege un nou partener, vrei singur, numai tu decizi.

Presiunea societăţii de „a-ţi reface viaţa” nu mai e atât de mare. Revenirea după divorț și alegerile viitoare sunt doar în mâna ta.

5. Cere ajutor de la cei care ştiu cum te pot ajuta.

Probabil te gândeşti că o s-o scoţi tu la capăt, nu ești nici prima persoană și nici ultima care trece printr-un divorț. Cu siguranţă vei ajunge la liman!

Această călătorie este ca un labirint pe care nu-l cunoşti, insă, și îţi poate lua mult timp să găseşti ieşirea. Şi timpul acesta poate fi foarte dificil dacă parcurgi singur drumul spre revenire.

Acum există psihologi, coachi, mentori, grupuri de suport, cărţi şi articole care te pot ajuta exact cu ce ai tu nevoie în această perioadă pentru a te reface mai rapid și mai eficient.

De ce să nu faci eforturi conștiente pentru revenirea după divorț și să câștigi timp de calitate?

Chiar dacă începutul acestui drum e anevoios şi dureros, odată cu vindecarea rănilor şi trecerea perioadei de doliu te vei bucura şi tu de o viaţă împlinită de persoană matură şi împuternicită de o nouă experienţă.

Tu cum resimţi aceste momente? Care este cea mai mare îngrijorare a ta legată de ce va urma? Lasă-mi părerea ta aici sau scrie-mi pe Facebook. Suntem o comunitate deja formată, vino și tu!

Cu drag,

Gabriela