Ce aș fi vrut să știu la divorț

Publicat
Ce aș fi vrut să știu la divorț

A trecut destul de mult timp de la divorțul meu pentru a putea privi cu detașare atat evenimentul în sine, cât și tot cortegiul de schimbări, emoții, reacții ale celorlalți, consecințe pe termen lung și…continuarea poveștii..

Într-un mail următor iți voi descrie cum m-am transformat eu după divorț, însă astăzi aș vrea să-ți spun ce i-aș spune acum, la ani de la divorț, versiunii mele mai tinere, care se zbătea cu confuzia și incertitudinea divorțului.

Sunt sigură că nu m-ar fi crezut 100%, dar să ne imaginăm că m-ar fi „auzit”, asta aș vrea să fi aflat:

„Iunie 2021 către iunie 2013

Draga mea,

1.        Știu că suferi foarte mult acum, dar fii blândă cu tine și nu te biciui singură în plus! Traversezi o perioada extrem de dificilă și ai nevoie de toată compasiunea și iubirea pentru a o depăși. În același timp să nu te sperii, vei fi bine, oricât de dificil și confuz pare acum, într-o zi cerul se va însenina și vei uita toată durerea pe care o simți acum.

2.        Îți pasă prea mult de ce spun ceilalți, acceptă că o parte dintre ei, cei care nu au avut de-a face cu acest eveniment, sunt practic incapabili să înțeleagă ce simți tu și-și dau dar cu părerea că să se simtă utili. De fapt ei sunt neputincioși în fața provocării tale și vor să ajute cumva. Alți prieteni vor dispărea din peisaj, din același motiv, nu știu cum să se comporte ca să nu te rănească și mai mult. Iar a treia categorie sunt atât de speriați ei înșiși de grozăvia unui divorț, încât își închipuie că dacă te blamează pe tine, se țin ei deoparte de aceasta situație. După cum vezi, nimic nu are legătură directă cu tine, lasă-i să zică ce vor și vezi-ți de vindecarea ta!

3.        Ai grijă de cei care chiar contează pentru tine. Dincolo de suflețelul tău, ai grija de copilul tău, și el trece prin aceeași confuzie, frică, nesiguranță ca și tine. Dragă mamă, nu-ți folosi copila pe post de psiholog, sau prietenă căreia să-i destăinuiești trăirile tale, nu are capacitatea să te înțeleagă, oricât de matură o vezi tu. Încarci un pui de om cu emoții de adult (gelozie, trădare, suferință) Și încă ceva! Nu-i mai blama tăticul, chiar dacă fostul tău soț te-a rănit pe TINE. În capul copilului tău, soțul tău cel teribil și tatăl lui sunt una și aceeași persoană – părintele lui drag – despre care tu vorbești urât. Și mai încearcă să nu-ți manipulezi emoțional fetița, arătându-i cât de mult te înfurii când merge să-și vadă celălalt părinte. Nu are nicio vină că vouă, ca adulți, nu vă mai e bine împreună, EA în continuare are nevoie și de mama și de tata.

4.        Draga mea, divorțul este o traumă psihologică severă, nu o lua nici în ușor și nici în viteză. Știu că ești o femeie de succes care are treabă, care vrea să păstreze o imagine la serviciu și în societate, care vrea să demonstreze că e mai puternică decât credea fostul soț sau toată lumea care acum bârfește pe seama voastră. Dar ai fost rănită și știu că doare, de aceea ai nevoie să o iei cu grijă, etapă cu etapă. Gândește-te, dacă aveai un accident de mașină și erai în spital cu picioarele pe scripeți, încercai să te prefaci că ești bine și să începi să dansezi? Cu emoțiile e la fel, iar lumea poate să știe că ești om și că și pentru tine un divorț este dureros. Nu e nicio rușine. E normalitatea. Așa că nu o mai fă pe superhero, știi deja că e pe costul tău!

5.        CERE AJUTOR! De ce să te chinui singură când există armate de psihologi, coachi și grupuri de suport? Oameni pregătiți cu zeci de ani de experiență, care să te conducă pas cu pas prin proces ca să scapi mai repede? E deja suficient de rău că trebuie să treci prin toate schimbările astea, dar să te ascunzi, să stai singură și să nu accepți ajutor, asta chiar nu are niciun rost!

Draga mea, ești iubită și vei reuși, alege doar să fii un pic mai înțeleaptă și mai deschisă.

Cu toată dragostea,
Gabi din viitor”

Cam așa mi-aș fi vorbit mie la momentul divorțului meu și așa iți spun și ție, dacă ești în perioada divorțului sau în primii unu-doi ani de la eveniment.

Eu am reușit în cele din urmă să depășesc toate etapele, să-mi „refac viața” și să ajung să livrez cursuri de fericire, feminitate și relații împlinite după divorț.

Însă de multe ori mă întreb unde ar fi fost viața mea acum, dacă acum 7-8 ani aș fi primit un astfel de mail și m-aș fi înscris într-un grup de suport după divorț.

Tu ai această șansă acum, nu o rata! De dragul tău, al copiilor tăi și a anilor care urmează și pe care-i vei iubi!

Încep un nou grup în luna iunie și mai ai timp să vii cu noi.