Un mesaj de la un copil al divorțului

Publicat
copil al divorțului
Monica aici, fiica Gabrielei.

Îți scriu acest mesaj pentru că, lucrând cu mama la Divorce Journey, văd adesea lucruri greșite pe care pârinții le fac – lucruri pe care mi-ar fi plăcut să le semnaleze cineva părinților mei, în momentul divorțului.

Atunci când divorțezi, pe lângă emoțiile tale multe, variate și inconfortabile, ai de gestionat o multitudine de alte emoții la fel de variate și inconfortabile – ale fostului partener, ale părinților, ale foștilor socri, ale prietenilor comuni, ale colegilor de serviciu.

Însă probabil cele mai importante, fragile și greu de înțeles emoții sunt cele ale copiilor.

Indiferent de vârsta pe care o au la momentul divorțului, copiii resimt în mod profund această ruptură în familie. Pentru ei nu este doar un divorț, este o schimbare fundamentală a felului în care vedeau relațiile sănătoase de dragoste.

Practic, e ca și cum ar fi descoperit că Moș Crăciun nu există. Că familia fericită pe care o tot văd la TV nu se aplică și-n cazul lor. Că poate și ei, la rândul lor, au avut o contribuție în destrămarea relației.

Așadar, ce e de făcut atunci când tu ești în plin proces de gestionare a divorțului, fostul partener te tot sună să-ți reproșeze una-alta, avocatul nu mai răspunde la mailuri, femeia de serviciu tot întâzie și ai și ars friptura?!

Asculți.

Cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru copilul tău, acum și întotdeauna, este să-l asculți fără să-l judeci.

Chiar dacă emoțiile pe care le împărtășește nu au sens pentru tine.

Chiar dacă uneori comportamentul său nu se alinează cu felul în care consideri tu că ar trebui să se comporte.

Chiar dacă vine cu note mici acasă.

Chiar dacă se apucă de fumat.

Chiar dacă îl prinzi cu un tatuaj cât încă e minor.

Și lista de „boacăne” poate continua.

Întotdeauna cea mai bună soluție e să asculți fără să judeci.

Atenție! Lipsa judecății nu înseamnă lipsa consecințelor. Poți să asculți perspectiva copilului tău, să respecți că este o etapă a copilăriei/adolescenței lui prin care are nevoie să treacă, și să îl pedepsești în mod constructiv.

Copiii ne enervează atât de tare pentru că sunt mini-noi. Sunt niște oglinzi care se aseamănă nu doar fizic cu noi, ci mai ales psihologic.

Așa că ascultarea fără judecată este cea mai bună soluție pentru copilul tău. Atât copilul tău din exterior, cât și pentru copilul tău interior.

La Grupul de Suport după Divorț abordăm tema copiilor și învățăm strategii concrete prin care să comunicăm cu ei despre divorț. Avem în echipă specialiști de parenting care știu exact ce e de făcut după ce ai ascultat fără judecată.

Primul grup deja s-a ocupat, așa că am deschis înscrierile pentru al doilea grup, ce va începe tot în septembrie.

Mai sunt câteva locuri disponibile, așa că acum e momentul să completezi acest formular, pentru ca mai apoi să te contactăm pentru detalii!

https://forms.gle/9CnZr6zWak8bwH3P7

Cu drag,
Moni