Îngrijește-ți Imaginea de Sine

Publicat

Când vorbim despre imaginea de sine, ne ducem cu gândul mai degrabă la aspectul nostru exterior.

Așa s-a întâmplat cu una din Clientele mele, care în ultimul an mersese la un stilist și făcuse multe actualizări în aspectul ei exterior. În urma unei relații nereușite care i-a afectat încrederea în sine, simțea nevoia de o schimbare, de un new look. De ceva care să o ajute să rupă cu trecutul și să meargă mai departe cu “o nouă ea”.

Câteva săptămâni după ce a făcut schimbarea s-a simțit ceva mai bine. Colegii de serviciu au remarcat-o și au admirat-o. Membrii familiei au fost încântați de ea. Și în acele săptămâni chiar s-a simțit mai bine și cei din jurul ei se bucurau să o vadă mai veselă. Însă cele câteva săptămâni au trecut. Cei din jur s-au obișnuit cu noul ei aspect și nu l-au mai remarcat. Ea s-a obișnuit cu noua ei imagine și nu i s-a mai părut ceva deosebit.

Pe măsură ce trecea timpul, simțea cum se scufundă în starea pe care o avea înainte de a face această schimbare. Și-a dat seama că soluția pe care o găsise pentru a-și îmbunătăți starea era una parțială.

A hotărât că nu vrea să aștepte luni, ani poate, ca să își revină din nefericirea provocată de relația proaspăt încheiată. A lucrat foarte conștiincios la îmbunătățirea imaginii pe care o avea despre ea însăși. A decis să se cunoască mai bine și să extragă învățămintele din relația eșuată. A decis că vrea să scoată la suprafață femeia puternică din ea. A decis că vrea să se bucure mai mult de viața ei.

În cartea sa “Psihocibernetica”, Dr. Maxwell Malz spune că imaginea de sine este cheia spre o viață mai bună. Însă îmbunătățirea imaginii fizice nu este cheia reală a schimbărilor profunde.

Imaginea pe care o avem despre noi înșine stabilește limitele împlinirii individuale. Ea definește ce putem și ce nu putem. Dezvoltarea unei imagini personale adecvate realiste pare să ne inspire noi aptitudini, noi talente și practic să transforme eșecul în succes.

Gândirea pozitivă funcționează într-adevăr atunci când corespunde imaginii noastre personale.

Dr. Malz ne îndeamnă să privim înainte si să trăim. Ne îndeamnă să ne stabilim scopuri și să ne activăm forța vitală. Ne îndeamnă să nu ne limităm viața. „Creatorul ne-a dat iertarea și liniștea sufletească și fericirea care derivă din acceptarea de sine. E ca și cum am aduce o insultă Creatorului atunci când întoarcem spatele acestor daruri”.

De fiecare dată când ești tentată să te învinovățești sau să te cerți pentru ceva, gândește-te că în acel moment tocmai ți-ai creat o imagine de sine scăzută.

Pentru a beneficia de învățămintele unor astfel de situații te invit să îți pui următoarele întrebări:

1. La ce îmi folosește să am o imagine scăzută despre mine?

2. Cum mă afectează asta?

3. Ce anume m-a determinat să gândesc asta despre mine?

4. Ce mă deranjează cu adevărat la ce am făcut sau nu am făcut?

5. Ce aș putea să fac diferit în acest moment ca să îmi îmbunătățesc imaginea de sine?

Cu drag,
Oana.

Pentru a fi la curent cu tot ce urmeaza sa postam, urmareste-ne pe Facebook.