Divorțul din experiență practică

Publicat
experientă practică

La 5 ani de la lansarea Divorce Journey am alcătuit o analiză a celor mai frecvente aspecte întâlnite în practica zilnică. Ca idee, lucrez săptămânal cu grupuri de suport după divorț, zilnic în sesiuni individuale și periodic organizez webinarii sau sunt invitată la workshop-uri sau diferite interviuri despre divorț. Astfel am avut ocazia să cunosc sute de oameni, cu povești de viață diferite.

 

Îți dau mai jos principalele concluzii pe care le-am tras după 5 ani și te invit să comentezi cu propria ta experiență, dacă te regăsești sau nu în aceste idei.

 

Divorțul este traumatizant

Indiferent că l-ai dorit sau l-a cerut partenerul, indiferent dacă la finalul divorțului te așteaptă o nouă iubire sau nu, divorțul este un eveniment traumatizant.

Dar de unde vine această suferință, mai ales în divorțurile de comun acord? Dacă nu mai era iubire, de ce ne doare?

 

În primul rând, din schimbare!

 

La divorț se schimbă tot universul cunoscut, suntem practic smulși din zona de siguranță și cunoscut.

Atunci încercăm să ne agățăm de ceea ce știm, după vorba „rău cu rău, dar mai rău fără rău”.

Însă rezistență la schimbare este dureroasă.

 

De multe ori se mai adaugă stigmatul pus persoanelor divorțate, schimbarea statutului social, vinovăția față de copii, sentimentul de eșec resimțit etc.

 

Femeile sunt primele care cer divorțul

Statisticile arată că peste 70% dintre divorțuri sunt intentate de femei. De ce?

Iată câteva cauze:

 

  1. Femeia contemporană s-a săturat de rolul tradițional de soție care trebuie să accepte orice compromis de dragul liniștii în cuplu. Dacă mama sau bunica ei trebuiau sa închidă ochii la anumite comportamente nedorite de la soții lor, femeia de azi are alternative.

 

  1. În general femeile sunt mai dornice decât bărbații să găsescă fericirea într-o relație, iar atunci când realizează că bărbatul lângă care trăiesc nu le-o poate oferi, încep să viseze la altă viață.

 

  1. Independența financiară le permite acum femeilor să aleagă dacă vor să rămână în cuplu sau să divorțeze. De asemenea, emanciparea femeilor le permite să acționeze mai liber și mai hotărât decât în trecut.

 

Bărbații ajung la divorț când nu mai suportă relația

Marea majoritate a bărbaților nu știu sau nu au curajul să comunice ceea ce simt sau ceea ce ar dori să primească de la partenera lor. Au și ei motive de frustrare în căsnicie, cele mai frecvente sunt legate de lipsa intimității (sau a vieții sexuale), de criticile soției sau de lipsa aprecierii acesteia (orice ar face nu pare să fie de ajuns).

 

In ciuda celor de mai sus, bărbații se gândesc la divorț mult mai rar decât femeile și doar ca ultimă instanță.

 

Opțiunea cea mai frecventă este să găsească un paleativ în afara căsătoriei, adică o amantă, dar din păcate acest lucru adâncește prăpastia dintre cei doi.

 

Chiar și atunci cănd apare o altă femeie, bărbatul nu ia în calcul divorțul decât foarte rar.

Statisticile arată că doar 10% dintre bărbații care au o relație extraconjugală cer divorțul pentru a se căsători cu cealaltă femeie, ei simțindu-se responsabili față de conceptul de familie.

 

Ce se întâmplă însă frecvent este că soția înșelată cere divorțul, luând decizia în locul lui. Nu întâmplător multe soții află de prezența amantei chiar de la aceasta din urmă, pentru că doar așa adevărul ajunge să fie confruntat.

 

Însă nu de puține ori, când se ajunge la divorț, bărbatul le părăsește pe ambele femei și își reia viața de burlac.

 

Copiii sunt inevitabil impactați de divorț

Copiii trec prin schimbări majore la divorț, fie că cei doi se înțeleg, fie că nu.

 

De cele mai multe ori ei trebuie să facă față emoțiilor negative a doi părinți neechilibrați, să se acomodeze la o viață cu două locuințe, cu alte obiceiuri, cu noii parteneri ai părinților și perspectiva unor frați vitregi.

 

Cel mai traumatizant pentru ei este atunci când părinții, supărați unul pe celălalt, își folosesc copilul că armă de atac sau de apărare. Copilul se transformă în purtătorul de cuvânt al emoțiilor lor. Cine înțelege trăirile atașate unui divorț, înțelege și că acest rol este extrem de traumatizant.

 

Viața se schimbă radical după divorț

Se schimbă nu doar relația cu fostul partener, ci și cercul de prieteni, locuința, relația parentală sau cu fostele rude, câteodată orașul sau chiar țara, de multe ori serviciul, hobby-urile.

 

Toate aceste schimbări au nevoie de o perioadă de înțelegere, prioritizare și acomodare.

 

De aceea suportul primit în perioada de după divorț nu e un moft, ci o prioritate pentru persoanele care vor să fie în controlul vieții lor și a direcției spre care se îndreaptă.

 

Suportul după divorț este diferit de serviciile avocaților sau psihologilor

Programul de suport după divorț ajută să te reinventezi după divorț, să clădești o viață nouă din cenușa celei vechi și se bazează în principal pe procesul de coaching.

 

Deși acoperă și arii precum cele legale, psihologice sau de parenting, programul vizează în primul rând transformarea persoanei care trece prin divorț într-o altă versiune, mai bună și mai fericită.

 

Din ce în ce mai mulți oameni apelează la acest serviciu.

 

De exemplu, doar anul acesta au descărcat gratuit Ghidul de Parenting după Divorț și s-au înregistrat în comunitatea Divorce Journey aproape 2000 de persoane.

 

Dintre aceștia, aproximativ 40% citesc materialele de educație și newsletterele și peste 300 de persoane au participat efectiv în programe de educație, de coaching, webinarii și grupuri de suport după divorț

 

Câțiva au solicitat suport juridic sau psihologic pentru ei sau copii de la specialiștii noștri.

 

O mare parte dintre participanții la Grupul de Suport după Divorț mergeau deja și la terapie individuală.

 

În concluzie, dacă astăzi mai auzi de depresie după divorț, de gura lumii și de timpul care le rezolvă pe toate, cu siguranță în curând lumea va înțelege că revenirea după divorț trebuie tratată științific, pentru binele lor și a copiilor lor.

 

Personal cred că liniștea sufletească este mai prețioasă decât imaginea perfectă de pe Instagram și consider că merită fiecare efort și investiție pentru a o atinge.

 

Cu drag,

Gabriela

 

P.S. Dacă ai vreo întrebare sau vrei să știi cum funcționează un program de susținere după divorț, nu ezita să-mi trimiți un e-mail la guide@divorcejourney.ro!