Ce ai voie să faci de Crăciun ca om divorțat

Publicat

Crăciunul e cea mai frumoasă perioadă a anului. Cumpărăm cadouri, ne vedem cu cei dragi, mâncăm și bem în exces, e super. 

Din păcate, cu noua realitate adusă de anul 2020, nu mai avem bugete așa mari de cadouri, nu ne mai putem vedea cu cei dragi și parcă nici de mâncat nu ne mai arde. Deci poate că dacă ai nevoie de atât de multe condiții ca să fii fericit de Crăciun, de fapt nu ești fericit cu adevărat. Sau poate că sunt eu un mare Grinch, nu zic nu.

Oricum, e o perioadă magică, cum ne spune toată lumea – mai ales marile corporații care ne vând prostii de plastic, făcute de copii din Asia, la suprapreț. Așa că e momentul să trecem în revistă ce poți și ce nu mai poți face acum, ca om divorțat, ca să păstrezi magia de Crăciun vie. 

Poți să plângi

Tocmai ai divorțat. Sau poate că au trecut deja câțiva ani. Indiferent că rana e proaspătă sau că ți-ai amintit de fostul partener la zeci de ani după despărțire, ai tot dreptul să bocești. Cu smiorcăieli, cu sunat prieteni, cu maldărul de șervețele pe covor. Este dreptul tău să îți exprimi sentimentele, oricât de “nefestive” ar părea. 

Poți să-ți iei cel mai fain cadou

Dacă îți plăcea să mergi la cumpărături pentru a-i cumpăra cel mai frumos cadou soțului tău, să vezi ce mult o să-ți placă să faci același lucru pentru tine. În limita bugetului de pandemie (nu încurajăm consumerismul iresponsabil pe acest site), fă-ți o bucurie și ia-ți ce ți-ai dorit tot anul.

Poți să mănânci ce vrei

Dar ce-ar spune soacra ta dacă ar vedea că îți comanzi pizza în ajunul Crăciunului?! Din fericire, anul acesta nu va mai zice nimic, pentru că nu mai e treaba ei. Ești un om liber și poți să faci ce vrei, așa că eliberează-te de presiunile pe care ți le impunea rolul de soție și mănâncă ce-ți face cu adevărat poftă.

Poți să-ți redefinești conceptul de “familie”

E drept că nimic nu se compară cu un unchi (biologic) alcoolic care să facă scandal la masa de Crăciun. Însă de acum, ai libertatea să-ți alegi tu propria familie. Doar pentru că nu mai ai actele care să te unească de un număr de oameni, nu înseamnă că ești singură.

Sună-ți prietenele, intră într-un grup de suport sau împrietenește-te mai bine cu pisica ta. Tu alegi cum arată familia pentru tine. 

Crăciun 2

Poți să nu spui nimănui ce planuri ai de Crăciun

Privirile compătimitoare vin dintr-o zonă de iubire (sau nu), însă nu ajută pe nimeni. Dacă ai în jurul tău oameni care încă n-au acceptat separarea ta, care te bombardează cu prea multe opinii sau care te fac să te simți nasol, există o soluție simplă – alege să minți.

Da, e drept, nu-i frumos să minți, dar situația o mai cere, din când în când. Nu ești obligată să dai nimănui socoteală cu privire la activitățile tale de om divorțat. Vezi-ți de bocete și de pizza din ajun și lasă-i pe oameni să se întrebe în continuare ce-i cu tine.

Concluzii

Sperăm că ai prins nota de sarcasm și că atitudinea noastră de Grinch nu a ofensat pe nimeni. Mesajul e unul simplu, și e unul clar: drumul tău după divorț rămâne al tău.

Indiferent de presiunile puse de societate, de părerea cunoscuților sau de ce-ți spun articolele de pe net (adică inclusiv noi, da), tu ai puterea să decizi cum arată Crăciunul acesta, iar mai apoi viața ta.

Iar dacă acest traseu pare greu de parcurs de unul singur, avem o comunitate de oameni ca tine cu care poți împărtăși atât momentele dificile, cât și cele “magice”. 

Scrie-ne acum!