Te ajută povestea pe care ți-o spui?

Publicat
Te ajută povestea pe care ți-o spui?

Dacă ai participat vreodată la orice program Divorce Journey, știi că încep orice discurs cu Povestea mea. Oare de ce?

În primul rând, pentru că vreau să mă vulnerabilizez în fața participanților. Deși ne bazăm pe date concrete, pe principii de coaching și pe statistici, cel mai important aspect al meseriei mele are legătură cu emoțiile. Dacă nu treceam și eu prin trauma divorțului, n-aș fi putut niciodată să deschid acest business. 

Iar acest tip de conectare nu poate fi înlocuit de nicio școală, nicio diplomă, nicio pregătire. 

Al doilea motiv pentru care împărtășesc Povestea mea este pentru că vreau să vă arăt cât de important este firul narativ pe care ni-l repetăm de zeci, sute sau chiar mii de ori în capul nostru.

Este un punct de pornire ideal de la care să ajungem la concluzia de care vreau să vă conving – că povestea pe care ne-o spunem ne poate schimba, literalmente, viața. 

Ce este Povestea mea și de ce ne interesează?

Fiecare dintre noi avem o poveste. De fapt, avem sute de povesti – despre copilarie, despre relația cu părinții, despre prima iubire, despre prima zi de școală și așa mai departe. Avem, desigur, și o poveste despre divorțul nostru.

Povestea asta ne poate ajuta (psihologic și emoțional) din mai multe unghiuri. Poate să:

  • Ne facă să ne simțim îndreptățiți atunci când simțim că am fost trădați;
  • Ne facă să ne simțim mai puțin vinovați, chiar dacă știm că am acționat greșit;
  • Ne facă să ne simțim ca niște victime, atunci când simțim că nu avem puterea să ne asumăm responsabilitatea;
  • Ne facă să ne justificăm niște comportamente din prezent – de ce suntem singuri, de ce nu mai avem încredere în oameni etc.;
  • Ne facă să ne așezăm confortabil într-o cutie din care ne e aproape imposibil să iesim – “trădat”, “înșelat”, “mințit”, “abuzat”, “dezamăgit”. 
Asta înseamnă că Povestea mea e o minciună? Nu!

Înseamnă doar că de multe ori avem tendința să ne concentrăm pe un singur capitol din poveste, cel care ne ajută cel mai tare. Este foarte rar să abordăm povestea din toate punctele de vedere, dintr-o perspectivă obiectivă. 

Cum ne ajută sau nu ne ajută Povestea?

Așa cum am ilustrat în exemplele de mai sus, Povestea mea poate fi un mod subtil, însă foarte eficient, de victimizare, de limitare cognitivă și de menținere în zona de confort.

Dacă nu avem grijă și dacă nu avem un martor obiectiv din exterior care să ne ilumineze “colțurile întunecate”, în care am omis detalii relevante, putem să rămânem cu o istorisire limitativă pentru tot restul vieții.

De aceea este important, din când în când, să mai apelăm la ajutorul unui terapeut sau a unui coach. Pentru a ne ajuta să vedem lucrurile care poate sunt prea dureroase să ne uităm la ele de unii singuri. 

Partea excelentă este că iluminând aceste colțuri întunecate ale amintirilor noastre, ne eliberăm de suferință și câștigăm o perspectivă nouă, sănătoasă și benefică pentru viitor. 

 

“Povestea mea” este primul subiect abordat în cele 7 webinarii gratuite oferite în Provocarea de 7 zile: Fii bine cu tine după divorț. 

Începem programul intensiv de revenire după divorț luni, pe 22 noiembrie. Vom învăța împreună cum povestea noastră este limitativă și cum o putem schimba pentru a ne deveni benefică.

În ce constă provocarea?

Primul pas este să te înscrii în grupul privat de Facebook (răspunzând la cele 3 întrebări despre tine).

Imediat vei avea acces la materialele special pregătite pentru tine și accesibie doar membrilor grupului.

De asemenea, vei putea adresa problemele cu care te confrunți și vei interacționa cu ceilalți membri din grup.

O echipă de moderatori va fi acolo să preia problemele sau întrebările tale și să se asigure că-ți răspundem în cel mai scurt timp.

Începând cu 22 noiembrie, timp de 7 zile consecutiv, ești invitat să participi la cele 7 webinarii gratuite, care acoperă cele mai importante teme legate de divorț și de revenirea rapidă după acesta.

Înscrie-te acum: Provocarea de 7 zile: Fii bine cu tine după divorț