În perioada în care decideam divorțul meu, mă gândeam foarte mult la fiica mea și la modul cum această decizie o va afecta în viață. Într-un final, chiar ea a fost cea care mi-a aratat minciuna in care ma complăceam si m-am simțit încurajată în decizia mea
(citește despre aceasta în articolul fiicei mele – Despre Mama)
Apoi mi-am amintit de câte ori și eu o rugasem pe mama mea să divorțeze și cum ea a decis că e mai bine pentru mine să cresc cu ambii părinți. Poate că a fost o decizie înțeleaptă, poate nu, dar eu îmi doream cu ardoare să nu mai fiu martora neînțelegerilor lor și a conflictelor, care ajunseseră aproape o normalitate în copilăria mea.
Nu e de mirare că am atras exact același gen de relație pentru mine, femeia matură, pentru că așa am înțeles eu că sunt relațiile. Iată că au trecut ani mulți de la divorț și eu încă învăț cum trebuie să fie și să se simtă o relație sănătoasă. Acesta este efectul pe termen lung al modelelor din copilărie.
De ce-ti vorbesc despre lucruri atât de intime?
Pentru că dintre toate provocarile pe care le-am traversat dupa divort, cea la care simt că puteam sa mă descurc mai bine a fost cea de părinte. Aș vrea să fi fost mai informată și mai responsabilă. Și poate mai puțin egoistă.
Iar acum, prin activitatea mea, sper să ajut ca cel puțin alți părinți să nu repete greșelile pe care noi le-am făcut la divorț, ca și părinți.
Pentru copii e greu după divorț, după cum e greu și într-o casă în care partenerii nu se mai înțeleg și relația dintre părinți este toxică.
Dacă, totuși, ai luat decizia ca divorțul este varianta potrivită pentru situația ta, atunci descarcă gratuit
” Ghidul de parenting după divorț”!
Acest material este special conceput pentru părinții care traversează o despărțire și le dau câteva instrumente de co-parenting, prin care pot să-și protejeze copiii de turbulențele unui divorț.
Co-parenting este un termen care definește relația dintre doi părinți despărțiți, care colaborează pentru binele copiilor lor.
Co-parenting poate avea un mod ideal de funcționare, sau unul defectuos, în funcție de nivelul de cunoștințe al părinților, intensitatea emotiilor dintre adulti si buna intentie cu privire la copii (Interesul Superior al Copilului).
Iar când ajung la acest punct încep protestele!
De obicei, participantii la Grupul de Suport după Divorț îmi explică că totul pleacă de la modul defectuos în care celălalt părinte își achită obligațiile.
Înțeleg perfect de ce spun asta!
Știu că atunci când ne despărțim de cineva după o lungă perioadă sau o investiție masivă de timp, bani și emoții, suntem predispuși să ne simțim furioși, dezamăgiți, trădați, vinovați etc.
Iar aceste emoții îl vizează în primul rând pe fostul partener.
În aceste condiții este greu să apreciezi eforturile fostului partener, în orice direcție, inclusiv în abilitățile sau intențiile lui de bun părinte.
Deși ar fi mai simplu să arătăm doar către celălalt părinte, știu că cel mai important pentru tine este copilul și interesul lui pe termen lung.
Și tocmai pentru că știu că-ți dorești să fii un părinte bun, te invit sa faci acest mic exercitiu:
Oprește-te din ceea ce credeai pentru câteva minute.
Invită-l în imaginația ta pe copilul tău la o scurtă discuție și ascultă-l ce te roagă!
Dacă ai disponibilitate și înțelegere pentru dorințele lui, vei auzi o voce micuță care te roagă să ții cont că el are următoarele nevoi:
- Are nevoie de siguranța dată de doi părinți care continuă să facă echipă împreună, chiar dacă ca și parteneri de cuplu au decis să o ia pe drumuri diferite;
- Are nevoie să audă doar cuvinte de apreciere despre părinții lui, mai ales de la un părinte despre celălalt. Pentru el amândoi părinții sunt la fel de importanți și reprezintă fiecare jumătate din universul lui, indiferent cât de rău s-ar fi purtat acesta cu partenerul lui de viață;
- Are nevoie de stabilitate și să simtă că deciziile care-l privesc sunt luate dintr-un loc de bună intenție pentru el și nu dintr-un loc de răzbunare între foștii parteneri de cuplu, care nu s-au împăcat încă cu ideea despărțirii;
- Are nevoie să-și vadă părinții cum își revin după șocul divorțului, să-i vadă din nou fericiți și cu zâmbetul pe buze, indiferent dacă asta implică intrarea într-o altă relație sau aleg să rămână singuri.
Și pentru că azi este 1 iunie, Ziua Copilului, te invit să-ți stabilești ca intenție să-i oferi copilului tău cel mai frumos cadou – liniștea ta sufletească. Copilul tău se va hrăni din ea!!
Cu drag,
Gabriela
Scrie o recenzie
Nu există încă recenzii. Fii primul care scrie unul.