Depinde 100% de decizia ta!
Aceasta intrebare: “In cat timp o sa-mi revin dupa divort?” o aud rostita de cele mai multe ori, de cand derulez programe de revenire dupa divort.
Este o dorinta fireasca de a grabi acest acest proces, din cateva dintre motivele de mai jos:
- Nu mai suport durerea, incertitudinea, sentimentul de singurate
- Vreau sa-i dovedesc fostului partener ca ma re-echilibrez mai rapid decat el sau decat crede lumea
- Presiunea sociala ma omoara cu intrebarea “si tu cand iti refaci viata?”
- Vreau sa iubesc din nou, sa ma bucur si sa re-aduc fericirea in viata mea
- Imi doresc sa fiu un model de parinte fericit pentru copilul meu chiar acum
Toate motivele sunt perfect justificate si lesne de inteles.
De aceea o sa-ti raspund la aceasta intrebare, atat din perspectiva psihologica, cat si din experienta numeroaselor cazuri cu care am interactionat in ultimii ani. Si nu in ultima instanta si din experienta personala.
Psihologii spun ca dupa un divort avem nevoie sa traversam o “perioada de doliu”.
Ne place sau nu, asa cum acceptam ca la o gripa avem nevoie de o aproximativ o saptamana pana scapam de febra, tuse, dureri in gat, nas infundat – asa si emotiile noastre afectate de divort au nevoie de insanatosire.
Aceasta perioada cuprinde si ea mai multe etape cu intensitati mai mari sau mai mici, dar in general se zice ca e nevoie de un an calendaristic pentru a incheia acest travaliu.
De ce e nevoie de minimum un an?
Pentru a avea ocazia sa traiesti diferit primul Craciun, Paste, prima vacanta la mare in alt anturaj, prima ta aniversare dupa divort sau ziua copilului…ai prins ideea.
Ce trebuie sa stii este ca in aceasta perioada vei trai emotii mai intense decat te-ai obisnuit, este probabil sa experimentezi sentimente de furie, nedreptate, tradare, vinovatie, frica sau anxietate, nostalgie sau tristete care poate merge pana la depresie usoara sau severa.
Vestea buna este ca nu trebuie sa treci prin toate acestea de unul singur, astazi exista servicii cu care poti sa te ajuti in acest proces.
Ce facem insa in aceasta perioada si ce se intampla dupa ce am incheiat „anul de doliu” este crucial.
Am vazut persoane care au trecut cu bine si au ajuns in faza de acceptare a trecutului, pregatite sa inceapa o noua viata.
Am cunoscut insa si persoane, din pacate destul de multe, care dupa acest interval au intrat intr-o faza de resemnare cu trecutul, total diferita de acceptare.
Care este diferenta intre acceptare si resemnare?
Persoanele care au ajuns sa-si accepte trecutul s-au imbogatit cu o experienta si sunt pregatite sa o ia de la capat cu entuziasm, optimism si incredere.
Persoanele care s-au resemnat cu trecutul lor au ramas cu credinta ca viata este nedreapta, ca iubirea nu merita traita, ca ideea de casatorie este o prostie si ca in general viata e grea.
Imagineaza-ti ce viata duc aceste persoane si mai ales ce mostenire le ofera copiilor lor!
Si atunci ce putem face ca: 1. sa grabim procesul de revenire dupa un divort si 2. sa ne asiguram ca vom ajunge la acceptare (adica ne vom regasi acele persoane optimiste, increzatoare si fericite la capatul calatoriei noastre)?
Aici va voi raspunde din experienta mea personala, pe care o cunosc cel mai bine 🙂
Pentru cei care au citit povestea mea, stiu ca am avut o lunga perioada de confuzie, urmata de o depresie severa in urma divortului, desi acesta “se anunta” unul usor – asumat, cerut, pregatit.
Dupa cativa ani pierduti in stari de neinteles si in tratamente medicale, am gasit acest program american cu care in doar cateva luni de zile m-am pus pe picioare.
Apoi, dintr-o stare de echilibru, am analizat ultima perioada, vrand sa inteleg de ce a fost asa complicata revenirea mea dupa un divort.
Iata principalele motive care m-au tinut intr-o stare de confuzie si m-au dus la depresie:
- Eram atasata de trecut (il cunosteam cel mai bine bine, atatia ani intr-un singur anturaj, aceeasi prieteni, obiceiuri, etc)
- Aveam increderea in mine scazuta la maxim (si nu cea profesionala, desi eu credeam ca daca la serviciu fac performanta inseamna ca nu am aceasta problema)
- Ma intorceam mereu la sentimentul de nedreptate si de victimizare (e din cauza lui x sau y, de ce mi-au facut asta, de ce eu?)
- Eram disperata (desi nu recunosteam) de ce va zice lumea si preferam sa ma ascund decat sa fiu nevoita sa-mi prezint “esecul”
- Imi doream o viata mai buna, dar nu credeam cu adevarat ca o merit
Astfel, dupa ce am trecut prin acel program si am reusit sa ies din blocajele de mai sus, am hotarat sa dau mai departe tot ce am aflat, citit si trait celor care imi cer ajutorul.
Deci ce ai de facut tu, daca te gasesti la inceputul calatoriei tale post-divort si te intrebi „in cat timp imi revin dupa divort?”
- In primul rand sa-ti stabilesti foarte clar ce intelegi tu prin revenire dupa divort. De exemplu:
- Sa-ti regasesti echilibrul emotional
- Sa intri intr-o noua relatie/ mariaj
- Sa te cunosti mai bine prin intermediul acestui eveniment
- Sa intri intr-un proces transformational catre o versiune a ta mai buna, etc
- In al doilea rand sa reflectezi pana ajungi sa si crezi, fara nicio indoiala, ca acest lucru depinde 100% de tine.
- Sa iei o decizie ferma ca vei face tot ce este necesar pentru a ajunge la rezultatul stabilit si sa actionezi cu energia necesara, sa urmezi pasii zi de zi fara exceptie (dupa algoritmul DREAM – decizie, reactie, energie, actiune, mentorat)
Daca vrei sa accelerezi procesul, sa-ti multiplici viteza de revenire dupa divort chiar de cateva ori si sa reduci la maximum timpul petrecut in stari negative si de confuzie – recomandarea mea este sa o faci in cadrul unui grup de sprijin, si sa fii asistat de un specialist.
Din experienta mea de la cabinet, toti clientii care au urmat pasii de mai sus au ajuns la rezultatele dorite.
Deci poti si tu!
Asadar inscrie-te aici pentru o sesiune demonstrativa la un grup de sprijin dupa divort si asa vei afla mai multe despre optiunile disponibile. Eu te astept cu toate cunostintele dobandite si te ajut cu drag.
Gabriela
Coach Divorce Journey