A venit timpul să discutăm despre o nouă „cărămidă” în prcesul de reconstrucție după divorț, iar astăzi îți voi vorbi despre SINGURĂTATE.
(dacă mai știi pe cineva care are nevoie de aceste informații, trimite-i te rog acest articol, sper să-i folosescă)
Sentimentul de singurătate sau frica de singurătate sunt extrem de comune în rândul clienților mei.
De multe ori este motivul pentru care unii oameni preferă să rămână într-un mariaj nefericit, doar din teama de a nu se simți singuri odată ce se despart de partener, chiar dacă au o relație toxică sau abuzivă.
Deci, dacă și tu ai trăit această situație, dar ai avut totuși puterea să divorțezi, ai făcut un pas mare!
Singurătatea este o lecție greu de învățat, dar te va ajuta să îți câștigi independența emoțională și mintală pentru tot restul vieții.
Cred că este important să definim acest aspect, pentru că mulți oameni nu-l înțeleg cu adevărat.
Ti-am spus că îți voi exemplifica fiecare cărămidă a reconstrucției după divorț prin cazuri concrete, așa cum le-am văzut la clienții mei. Iată un exemplu de singurătate:
De curând am avut în Grupul de Suport după Divorț un participant care a decis să pună capăt relației după mai mult de 20 de ani de căsnicie, 3 copii și o agoniseală consistentă.
Motivul? Se simțea singur de 20 de ani.
Și totuși, din povestirea lui, soția era constant în casă, era foarte atentă cu treburile casnice, se ocupa îndeaproape de copii și avea grijă ca totul să fie în ordine. Cu siguranță ea nu înțelegea că-și văduvește cu ceva soțul sau că nu-i oferă tot ce poate.
Însă clientul meu avea nevoie de altceva – de un partener de discuție, de cineva care să-l înțeleagă, să-l asculte, să-l aprecieze, pentru că într-adevăr avea multe lucruri de oferit.
Însă lipsa de interes a partenerei l-a determinat să se închidă în el și ajunsese să-și țină ascunse cele mai frumoase și dragi aspecte ale spiritului său, precum simțul umorului, conversațiile spumoase, rebeliunea, pasiunea pentru rock și bucuria de a purta părul lung.
Și astfel, an după an, a simțit cum s-a îndepărtat de el însuși, a devenit cinic și foarte izolat.
Într-un final a decis să pună punct mariajului în care se simțea atât de singur.
Cea mai mare frică a lui după divorț? Frica de singurătate!
Acum am o întrebare pentru tine: tu te-ai simțit vreodată singur cu fostul partener? Ai simțit vreodată că deși ești căsătorit, nu ești ascultat? Sau nu ești protejat? Sau nu ești apreciat așa cum ar trebui?
Șansele sunt ca răspunsul să fie unul afirmativ, pentru că majoritatea oamenilor au simțit asta, cel puțin o dată în căsnicia lor.
Motivul pentru care acest lucru se întâmplă este pentru că singurătatea nu ține deloc de contextul fizic – este o emoție care trăiește în interiorul sufletului tău, care nu se poate rezolva din exterior în interior, ci exact invers.
De ce fugim de SINGURĂTATE?
În primul rând este un aspect cultural. Am fost învățate de mici (în special femeile), că scopul nostru suprem e să ne găsim „un băiat bun” și să ne așezăm la casa noastră.
Considerăm că doar atunci când suntem într-o relație ne putem simți cu adevărat fericiți, iar acest mod de a gândi nu ne ajută.
Pentru că ne învață că trebuie mereu să căutam ceva în exterior, să ne punem bazele în validarea altora pentru noi. Pentru că ne spune că suntem „greșiți” dacă nu ne încadrăm într-o căsuță.
De asta mulți oameni se căsătoresc pripit. O fac doar ca să „fie compleți”. Iar apoi divorțează. Pentru că nu poți avea o relație sănătoasă, atunci când ea e născută din frică.
Soluția pentru SINGURĂTATE?
Să învățăm să ne iubim și să ne apreciem.
Să ne simțim bine în compania noastră. Să nu mai trăim cu frica faptului că „nu suntem destul de buni” sau „destul de atractivi”.
Abia după ce am devenit noi întregi, putem merge să ne căutăm un partener.
Pentru că scopul nu este să nu rămânem singuri – scopul este să învățăm să construim relații sănătoase.
În articolul viitor îți voi vorbi despre este următoarea cărămidă din reconstrucția după divorț.
Până atunci, nu uita să-mi spui despre cum te simți tu. Răspunde cu un comentariu la acest articol cu povestea ta despre singurătate
– o simți?
– cum o gestionezi?
– care crezi tu că ar fi soluțiile cele mai bune pentru a te simți „complet”?
Cu drag,
Gabriela