Reconstructia mamara cu expander si apoi implant

Publicat

Reconstructia mamara cu expander si apoi implant prezinta acelasi proces ca cea imediata cu implant, insa contine o etapa in plus: formarea unui spatiu sub tesuturile de piele si muschi pentru a insera implantul.

Reconstructia mamara este o interventie conceputa pentru persoanele care au trecut printr-o operatie de mastectomie sau lumpectomie. Aceasta interventie este recomandata persoanelor:

  • care consideră că reconstrucția mamară le-ar aduce senzația psihologică de bine sau de „reîntregire”;
  • care doresc să-și recapete feminitatea și încrederea de sine;
  • care doresc să creeze simetrie, în cazul în care doar un sân a fost afectat.

Cum se realizeaza reconstructia mamara cu expander si apoi implant?

Diferenta majora dintre reconstructia mamara imediata si cea cu expander este etapa aditionala ce implica formarea spatiului necesar inserarii implantului.

Aceasta etapa se realizeaza prin insertia unui implant de tip expander – in acesta se introduce progresiv silicon pe o perioada de 2-6 luni (depinde de caz si de marimea implantului dorit ulterior). Scopul acestei metode este de a crea un spatiu din ce in ce mai mare sub muschiul pieptului, care va primi confortabil implantul mamar.

Dupa ce etapa cu expander este finalizata, se realizeaza operatia clasica de augmentare mamara cu implant, despre care poti gasi toate informatiile aici.

Cum ma pregatesc pentru reconstructia mamara cu expander si apoi implant?

In pregatirea operatiei, va fi nevoie sa:

  • faci niște analize, care cel mai probabil vor fi teste de sânge, o radiografie, și o electrocardiogramă;
  • renunți la fumat cu 6 săptămâni înainte de intervenție;
  • eviți să iei aspirină sau alte medicamente antiinflamatoare;
  • te hidratezi foarte bine.

Ce se intampla dupa reconstructia mamara cu expander si apoi implant?

Aidoma reconstructiei imediate cu implant, vei simți dureri moderate, pentru care îți voi prescrie analgezice. Îți voi explica cum să îți îngrijești zona pieptului, care va include comprese ce trebuie schimbate și posibil tuburi de dren ce trebuie golite periodic. Va fi nevoie să te odihnești foarte bine și deși vei putea să te mobilizezi singură, va fi indicat să ai pe cineva care să te ajute în prima săptămână post-operatorie.

Este foarte important să fii activă, cu mișcări ușoare dar constante, pentru ca circulația să fie stimulată și vindecarea să fie înlesnită. Reconstrucția mamară imediată cu implant este cea mai simplă și rapidă, și are timpul de recuperare cel mai scurt. În principiu, vei putea să revii la activitățile de zi cu zi în 2-3 săptămâni.