Ma ocup de revenirea dupa divort de mai bine de 3 ani din perspectiva profesionala si de mai mult de 7 ani din experienta personala. Am scris despre divort, participat la emisiuni si condus sedine individuale de divorce coaching, grupuri de suport si seminarii.
In ultimul timp ma intalnesc tot mai frecvent cu intrebarea „Cum se poate evita divortul?”
Am citit si invatat despre divort mai mult decat cineva isi poate imagina, la asta adaugandu-se zilnic cazuri si povesti ale oamenilor in diferite etape ale divortului lor.
Cine nu a avut de a face cu un astfel de eveniment nu poate intelege magnitudinea divortului.
Pentru ca nu e vorba doar de despartirea de o persoana, ci practic se schimba totul: casa, bani, timpul petrecut cu copiii, relatia cu familia largita, prietenii, vacantele, etc.
In programul meu Divorce Journey ajung zilnic oameni care se confrunta cu aceasta problema, aflati in diferite etape:
- fie aflati in furtuna traversarii divortului,
- fie „blocati” in viata lor la ani distanta dupa un divort,
- fie speriati de amenintarea unei despartiri sau
- fie nehotarati daca decizia divortului este una corecta.
Pentru cei din urma am invatat ca divortul poate fi evitat, desigur daca nu exista motive indiscutabile de despartire (abuz, violenta, etc)
Cum putem face acest lucru? Raspunsul este foarte simplu: printr-o schimbare!
In viata personala ca si in cea profesionala avem nevoie in permanenta de schimbari
Ce e mai important, am observant ca motivele divortului au legatura tot cu schimbarea.
La un moment dat unul dintre parteneri se schimba, isi doreste altceva de la viata, iar celalalt partener– din comoditate, din neintelegere sau necomunicare, din frica – rezista schimbarii.
Si atunci la divort, cel care si-a dorit schimbarea a mers mai departe, iar partenerul, desi a incercat sa-l opreasca, nu a reusit. Acest partener se va simti tradat, inselat, victima a schimbarii celuilalt.
Si atunci, pentru a preveni o ruptura, e momentul sa schimbam ceva si la noi!
Atunci cand relatia incepe sa nu mai mearga, cand comunicarea intre parteneri devine dificila sau inexistenta, de obicei ce facem?
Fie ne inchidem in noi si ne plangem de „singuratate in doi”, fie facem eforturi disperate de a schimba comportamentul partenerului.
Aceste strategii nu au functionat niciodata, si o spun din experienta povestita de zeci de clienti care au intrat in programele Divorce Journey ca urmare a esecului mariajului lor,
Pentru ca tot despre schimbare e vorba si in cazul divortului, doar ca mai dificila!
Dar daca am imbratisa o alta strategie?
Daca am incerca sa facem o schimbare la noi (una majora si consistenta) cand suntem in cuplu?
Multi clienti imi spun ca nu stiu ce ar mai fi putut sa schimbe, ca au incercat totul si nimic nu a functionat.
Cand ii intreb cu ce specialisti au lucrat? „Nu au avut nevoie”
Uneori resursele noastre sunt depasite, simtim ca trebuie sa facem ceva, dar in „tolba noastra de unelte” gasim aceleasi optiuni, pe care le tot reciclam si le discutam cu aceeasi prieteni sau cu familia.
Poate acum ar fi o idee sa gasim salvarea in mana specialistilor, care sigur au mai multa experienta si mai multe abordari decat ne imaginam macar.
Pentru ca oricat de mare ar parea sacrificiul facut pentru a salva o casnicie, stresul de a trece printr-un divort si efortul de a crea apoi o viata noua este cu mult mai mare (plus mai dureros si mai scump).
Ca o dovada, pe cei care vin la Divorce Journey cu intrebarea „oare e bine sa cer divortul?” ii invit sa se alature unui Grup de Sprijin dupa Divort.
Stiti care este procentul celor care gasesc raspunsul dupa numai cateva sedinte?
Daca si tu simti ca ai vrea sa schimbi ceva, lasa-mi un comentariu la articol sau trimite-mi un mail la guide@divorcejourney.ro si-ti voi impartasi cele mai de impact 3 schimbari, pe care oricine le poate introduce in viata de cuplu, cu succes garantat pentru mariajul sau.
Pentru a fi la curent cu tot ce urmeaza sa postam, urmareste-ne pe Facebook.