Infidelitatea ca motiv de divorț

Publicat
infidelitatea
„Prima și cea mai mare minciună este să te inșeli pe tine. După asta, toate păcatele îți vor părea ușoare.” – Pearl Bailey

În reconstrucția după divorț, o „cărămidă” importantă este înțelegerea și eliberarea de rana pe care trădarea partenerului o lasă asupra noastră.

Doar după ce reușim să depășim acest blocaj, determinat de durerea sfâșietoare că partenerul ne-a înșelat, putem să ne eliberăm și să mergem mai departe către altă relație ori doar să fim bine cu noi înșine.

La Grupul de Suport după Divorț avem o sesiune întreagă dedicată acestui subiect – poate cea mai intensă sesiune!!

Pentru a reuși să-i detașez pe participanții mei de emoțiile imense care apar doar când prezint subiectul (!), le propun să privim infidelitatea ca pe o problemă medicală. Pentru două ore noi să fim chirurgii care trebuie să îndepărteze acea problemă din organismul pacientului.

Hai să încercăm și acum să punem un diagnostic infidelității, uitându-ne la simptome.

a) Primul și cel mai dureros gând, atunci când suntem în pielea celui înșelat, este că nu suntem suficient de buni.

De unde a apărut și renumita melodie al Deliei „Ce are ea și nu am eu„.

Acest gând poate să ne obsedeze luni sau chiar ani, vom căuta răspunsuri, vom cere explicații, ne vom întoarce cu mintea la anumite situații cărora atunci nu le-am dat suficientă atenție, etc.

Tot sperăm că dacă aflăm răspunsul exact, vom face o intervenție radicală și lucrurile vor deveni ca la început. Iar durerea aceasta va dispărea. În realitate săpăm tot mai adânc în rană.

Ca o paranteză, multe femei slăbesc imediat după ce află de prezența amantei sau apelează la chirurgie plastică, în speranța că aspectul fizic îl va determina pe fostul să se întoarcă. Nu funcționează!

De ce?

Pentru ca infidelitatea are legătură în primul rând cu cel care o comite. De fapt cel care recurge la acest gest ar trebui să caute soluții la această situație.

Partenerul nu te-a înșelat pentru că TU nu eșți suficient de bun, ci pentru că EL a simțit o nevoie nouă – poate de aventură, poate a trecut printr-o perioadă dificilă și a sperat că-i va fi mai ușor dacă își duce atenția în altă parte, poate că a fost luat prin surprindere de emoții pe care nici el/ea nu și le-a putut gestiona. Orice ar fi, șansele să te fi înșelat pentru că tu nu ai fost suficient de bun sunt foarte mici, de vreme ce a ales cândva să fiți parteneri de viață.

Mai există și categoria de oameni care înșală așa cum respiră. Pur și simplu conceptul de monogamie nu e pentru ei și indiferent ce fotomodel sau supererou ar avea acasă, ei vor căuta mereu și altceva. Dacă este cazul partenerului tău, iar pentru tine monogamia este importantă, atunci mai bine că s-a ajuns aici.

b) Al doilea gând la fel de supărător este că poate am făcut ceva greșit sau nu am făcut ceva suficient.

Aici e adevărat! Sunt anumite lucruri pe care le scăpăm din vedere, ne luăm cu viața și ne cam relaxăm atunci când suntem într-o relație oficializată.

Acest lucru face ca ușor-ușor să se piardă acea atracție care a unit cuplul la început și lasă loc dorinței către ceva nou.

Un exemplu frecvent este al divorțului imediat după primul sau al doilea copil. De obicei problemele încep să apară după prima naștere, iar după a două sarcină se poate ajunge la despărțire. Acest lucru este dat în primul rând de scăderea intimității sexuale.

Ce e de făcut aici? Eu aș introduce un program de consiliere a cuplului înainte de a deveni părinți, femeile să fie pregătite pentru schimbările pe care copilul le va produce în viața lor intimă și felul cum atracția partenerului poate fi menținută chiar și când alăptezi sau nu dormi noaptea. Bărbații, la rândul lor, să înțeleagă că apariția copiilor produce schimbări radicale (temporare) în constelația hormonală a femeii și să nu simtă lipsa intimității că pe o respingere. Subliniez temporară, însă uneori această situație se prelungește pe luni, sau chiar ani (ceea ce e un semnal puternic de alarmă!!)

O altă cauză frecventă de infidelitate apare în cazul cuplurilor „prea muncite”. Cei doi, sau doar unul dintre ei muncește foarte mult, pentru a asigura bunăstarea familiei.

De multe ori chiar femeia e cea care își asumă acest rol. De ce? Pentru că poate!

Poate fi și în energie feminină dar și masculină, poate să lupte cot la cot cu bărbații pentru poziții de putere și sa crească imperii. Acasă ajunge să intre în competiție cu propriul bărbat, sau acesta dă un pas înapoi și o lasă pe ea să conducă jocul.

Doar că pe la 40 de ani ea ajunge să fie extenuată de atatea roluri suprapuse – mamă care se sacrifică pentru copii, angajată care preia toate sarcinile, fiică grijulie pentru părinți, eventual umărul pe care plâng toate prietenele. Pentru soț și pentru viața intimă nu mai are timp, energie sau chef – insistențele lui devenind chiar motiv de frustrare.

Ce se poate face? Aici aș recomanda educație, cursuri de feminitate, coaching pentru reprioritizarea activităților, eliberarea de timp și energie pentru mai multă relaxare și plăcere în cuplu.

c) Un al treilea gând dureros al persoanei inșelate este că poate nu și-a controlat suficient partenerul

Acesta se manifestă prin ganduri obsesive precum – dacă eram mai atent, dacă urmăream mai mult, dacă mă străduiam mai mult – nu s-ar fi ajuns aici.
Și de aici încep să controleze!

Am văzut oameni care au mers de la urmărirea telefonului partenerului, când acest dormea sau era la duș, până la montarea de aparate de înregistrare în mășină sau în casă, sau angajarea unei firme de urmărire (care costă enorm, în caz că te bate gândul)

Ce poți face aici?

Această situație, dacă te regăseșți în ea, trebuie să-ți atragă atenția că eșți într-o zona periculoasă de dependență emoțională. Crede-mă, o viață trăită în felul acesta este un chin și n-ai omorât pe nimeni ca să te pedepsești așa!

In concluzie, dacă ai ajuns în pragul divorțului ca urmare a infidelității, sau ești deja separat, dar nu poți să te eliberezi de obsesia trădării, iată cățiva pași imediați pe care să-i faci

1.    INTENȚIA
Propune-ți în primul rând să ieși din rolul de victimă, din situația în care-ți pierzi timpul, energia și viața căutând răspunsuri. Intenția pe care ți-o setezi îți dă direcția în care să mergi.

 

Îți recomand să lucrezi cu un psiholog, un coach, sau să participi la un grup de suport și să te eliberezi de toate aceste gânduri ruminatoare, care-ți termină pofta de viață!

 

2.    SCHIMBAREA
Introdu schimbări în viața ta. Mulțumește situației că ți-a arătat că trebuie să mai înveți, să mai lucrezi, că poți să devii o versiune a ta mai bună.
Începe să investești mai mult în tine, în corpul tău, în mintea ta și în starea ta de bine. Te asigur că din acea nouă energie, toată lumea va fi a ta!
(Fun fact – vei ști că ai reușit când fostul partener începe să observe și să regrete ce a avut și a pierdut)

3.   ÎNCREDEREA ÎN SINE    
Nu uita – și fă tot ce e nevoie ca să nu uiți –  cea mai importantă persoană din viață ta ești TU! indiferent în ce relație vei mai intra, sau dacă te vei împăca cu fostul sau vei rămâne single o perioadă.
Iar dacă TU te trădezi, lăsându-ți propria fericire la mâna altcuiva, atunci vei trăi mereu o stare de nesiguranță. Dacă însă îți vei crește încrederea în tine, până la nivelul la care să știi și să simți că poți alege în ce situație să fii, atunci vei deveni UN MAGNET!!
Lucreaza cu tine și la dezvoltarea ta personală și v
ei atrage doar oameni care te vor dori cu ardoare și care vor lupta să fie cu tine.

Acum știu că dacă te confrunți cu rana trădării nu ți-e ușor de aceea îmi doresc să-ți fi adus ceva mai multă claritate în semnificația infidelității. O carte recomandată pe acestă temă este Regăndirea infidelității de Esther Perel.

Mai știu și că în realitate e mai complicat decât in teorie, de aceea sunt aici să te susțin practic. La Grupul de Suport după Divorț vom traversa pas cu pas drumul de la stadiul de victima la cel de regina/erou al vieții tale.

Dacă vrei să afli mai multe detalii despre cum facem acest lucru, completează formularul din acest link și te vom suna noi, să discutăm pe povestea ta.

Cu drag,
Gabriela