Cum să nu-i rănesc pe copii cu divorțul meu?

Publicat
ranesc pe copii

Draga mea,

Dragul meu,

Aseară la grupul de suport am discutat despre povestea noastră și un pic și despre copii și modul în care un divorț îi va afecta pe aceștia.

M-am dus în timp la povestea mea și apoi la poveștile sutelor de oameni cu care am interacționat de-a lungul ultimilor ani și m-am gândit în ce măsură și cum putem să ne ferim copiii de trauma divorțului.

Dacă ești un copil provenit dintr-o familie divorțată, probabil că știi deja răspunsul.

Totul depinde de echilibrul emoțional al celor doi părinți.

Un divorț impacteaza pe toată lumea implicată – de la cei doi adulți, la copii, bunici și indirect prieteni, colegi, job. Am și statistici care vorbesc despre asta, dar mai important este să înțelegem și să încercăm să analizăm corect emoțiile care produc aceste pagube.

Când vorbim despre copii, apar câteva momente dificile și greu de gestionat emoțional pe tot parcursul divorțului:

1.       Decizia. Oare fac bine că divorțez? Am să stric viața copilului, va suferi prea mult și mă voi simți vinovat, e foarte atașat de mamă/tată sau va crește fără tată/mamă. Probabil că ai avut și tu gândurile acestea în perioada în care amenințarea divorțului devenise prezentă în viața ta.

2.       Comunicarea – cum să le spun? Mi-e frică de reacția lor, cel mic nici nu vrea să audă despre asta, partenerul meu pare indiferent la această problemă, va da vina pe mine. Iar aici oamenii se învârt în tot felul de scenarii care mai de care mai pesimiste, ne înțelegând că de fapt majoritatea copiilor ȘTIU deja. Iar în clipa în care tu ai o discuție sinceră cu ei, înfruntând toate fricile și îngrijorările tale, pe ei îi eliberezi de frica lor cea mai mare – că părinții lui nu pot gestiona probleme de adulți, iar ei vor fi nevoiți să preia acest rol sau nu vor supraviețui.

3.       Calea – cum să divorțez?nu vreau să-mi târâi copilul prin tribunale – un alt mit care ne face să vedem procesul de divorț mult mai complicat decât este în realitate. Eu militez ca atunci când divorțul este soluția, să fie cât mai ușor, la notar. Dar indiferent de calea aleasă, cel mai bine stai de vorbă înainte cu un avocat sau cu un notar. Când înțelegi exact pașii acestui proces, te eliberezi de frici inutile si nu mai ruminezi în mintea ta frici și idei auzite, luni sau chiar ani în șir.

4.       Competiția – cum să nu-mi pierd copilul? Și aici vorbesc de situația părinților divorțați de ceva vreme, în care ți se pare că al tău copil se simte mai bine în casa celuilalt părinte. Intri într-o competiție de cadouri, favoruri sau concesii, ori din contră, te transformi într-un părinte sever, ca să-ți arăți responsabilitatea față de copil.  În același timp treci prin accese de gelozie pentru că noul partener al fostului se implică în viața copilului TĂU, îi ia cadouri sau își impune anumite standarde!!

Adevărul logic

Dacă citești cu atenție cele de mai sus și lași emoțiile deoparte, vorbim despre

1. o decizie a voastră care nu are nicio legătură cu copilul, ci cu pierderea armoniei în cuplului,

2. despre o comunicare care va informa asupra deciziei,

3. despre un proces standard prin care se vor stabili detaliile de parenting după divorț și

4. despre faptul că al tău copil interacționează cu o persoană străină (ca multe altele de la grădiniță, școală, sau locul de joacă).

Ce e în rest? EMOȚIE!

De aici durerea, de aici ideea că e complicat, de aici totul poate deveni complicat.

După cum reușim să ne înțelegem emoțiile, cum știm să le apreciem, gestionăm și să le folosim în favoarea noastră, în egală măsură viața după divorț poate fi mai simplă sau mai complicată.

Iar impactul negativ asupra copilului poate fi mult diminuat!

De aceea am dedicat webinarul de săptămâna viitoare provocărilor după divorț – emoțiile.

Că sunt emoții precum frica, furia, incertitudinea sau depresia, ele trebuiesc cunoscute, definite și înțelese.

Iar asta ție îți poate aduce luni sau chiar ani de liniște sufletească și pace, în loc de un carusel nesfârșit de stări neînțelese.

Și certitudinea că ai făcut totul pentru copilul tău.

Înscrie-te aici la webinar si vino miercurea viitoare să ne cunoaștem și să ne înțelegem emoțiile la divorț.

Te aștept cu drag,

Gabriela

Provocările Divorțului – Fii maestrul emoțiilor tale

miercuri, 30 martie ora 19.00, pe ZOOM

Cu drag,

Gabriela