Să divorțez sau să-i mai dau o șansă?
30% dintre mariajele din România se finalizează printr-un divorț, conform statisticilor.
Posibil ca multe alte cupluri să fie foarte aproape de acest deznodământ, dar membrii cuplului să fie încă în fața întrebării „Should I stay or should I go?”.
Probabil că a fost cea mai grea decizie pe care a trebuit să o iau în viața mea personală. De aceea empatizez cu persoanele care sunt prea speriate să o ia de la capăt după un divorț, dar în același timp sunt prea nefericite că să-și mai vadă viața în relația în care sunt acum.
Cum să facem să fie mai ușor?
În primul rând trebuie să înțelegem ce se întâmplă.
Din moment ce cuvântul „divorț” a trecut prin mintea unei persoane (la modul serios, și nu ca amenințare într-o ceartă), înseamnă că acolo s-a produs deja o deconectare emoțională și persoana respectivă se simte singură, nevăzută, neînțeleasă. Și mai simte puternic lipsa de afecțiune pe care cu toții o căutăm pentru a fi fericiți.
Atenție, nu mă refer a relațiile abuzive – aici răspunsul ar trebui să fie unul singur – despărțirea.
Gândul unei despărțiri vine la pachet cu multe frici.
Pentru a descrie metaforic această situație, te provoc să te imaginezi ca fiind căpitanul unei ambarcațiuni minunate, cu care poți naviga pe mări și oceane.
Pentru o perioadă ai ancorat într-un port promițător, în care ai găsit tot ce căutai – hrană, apă, iubire, fericire.
De un timp însă (poate luni, poate chiar ani), resursele au început să fie tot mai rare, iar unele au dispărut complet. Te sperie această evoluție și te gândești serios că în scurt timp riști să mori de foame împreună cu tot echipajul (încrederea în tine, respectul de sine, modelul pe care-l oferi copiilor, imaginea ta).
Cealaltă opțiune ar fi să ridici ancora și să pleci în larg, în căutarea altor țărmuri și a altui port, în care poate să acostezi mai târziu 🙂
Ce te sperie la gandul că trebuie să ridici ancora?
Necunoscutul și frica că va fi dificil în larg, în condițiile în care ambarcațiunea ta a stat ani întregi într-un singur port. Te întrebi dacă mai știi cum să fii singur, ce se întâmplă în peisajul de dating, dacă te vei descurca…
Simți că esti atașat emoțional. Poate că încă îți iubești partenerul sau doar există o dependență emoțională, la care e greu să reunuți, pe modelul „rău cu rău, dar mai rău fără rău”. Sună cunoscut?
Gândul că nu există niciun port mai bun – te uiți la prieteni și vezi relații destul de asemănătoare cu a ta, relația părinților nu a fost nici ea mai bună și te gândești că poate ai tu așteptări prea mari de la o relație…
Frica de eșec sau de recunoaștere a faptului că acest proiect nu a ieșit așa cum te așteptai..
Frica că ai tăi copii ar putea să sufere mai mult după divorț, decât într-o familie disfuncțională..
Comoditatea – până la urmă e mai ușor să te adaptezi la condițiile actuale decât să începi totul de la zero, nu?
Cum poți face să iei decizia mai ușor și să fii liniștit că ai ales cel mai bine pentru toată lumea?
Îți propun 3 idei care să te ajute:
Fă acest exercițiu simplu:
Împarte o coală de hârtie în 4 cadrane. Scrie în cele două cadrane de sus 1. ce avantaje am dacă rămân în această relație (cadranul 1) și 2. ce speranțe îmi construiesc dacă divorțez (cadranul 2). În cadranele de jos scrie 3. ce pierd stând în această relație (cadranul 3) și 4. ce mă sperie la perspectiva divorțului (cadranul 4).
Fă acest exercițiu în liniște și lasă-ți măcar o săptămâna să-ți mai vină idei pe care să le scrii în cadranele corespunzătoare, pe măsură ce apar. Pe urmă ia această listă și discut-o cu 1-2 persoane de încredere (dar nu cu acei prieteni cu care poate ai tot discutat subiectul). Ai nevoie de o părere obiectivă, de la cineva care nu este implicat emoțional.
Programează o consultație:
Discuta situația ta cu un specialist (terapeut de cuplu, coach de divorturi, mediator sau avocat). Gândește-te că aceștia văd sute de cazuri de divorț pe an, iar ție ți se pare că povestea ta este unică. Crede-mă, mai sunt măcar câteva povești foarte asemănătoare cu a ta, iar un specialist îți poate da o opinie obiectivă, o soluție și o perspectiva la ce urmează să se întâmple, indiferent de ce vei alege.
Dacă ai decis că vrei să mai dai o șansă acestei relații, foarte bine! Dar atunci alege să faci lucrurile diferit.
Angajează un coach, un terapeut de cuplu sau un specialist de relații:
Nu mai lăsa problemele care s-au instalat în timp și care au devenit tot mai grave să se rezolve de la sine. E timpul să acționezi înțelept!
Dacă ai decis că e mai bine să recurgi la divorț, atunci accesează un Grup de Suport după Divorț. Indiferent de cât de mari vor fi furtunile emoționale și schimbările prin care va trebui să treci, când ai alături de tine alte „ambarcațiuni” care traversează aceeași mare furtunoasă, simți că e mai ușor.
Sper că aceste idei să îți dea mai multă structură într-o perioadă în care totul pare confuz.
Ce vreau să-ți amintesc este că oricât de dificilă ar fi decizia pe care trebuie să o iei, odată hotărârea luată și pornite acțiunile în direcția aleasă, situția va deveni mult mai ușoară, iar tu te vei simți din nou în controlul vieții tale.
Cu drag,
Gabriela
P.S. Dacă ai o situație specifică pe care vrei să o rezolvi sau o poveste pe care vrei să o împărtășești, nu ezita să-mi dai un mail la guide@divorcejourney.ro!