Irina Kuhlmann, coach si prietena Divorce Journey, a acceptat sa ne raspunda la intrebarile primite de la comunitate.
„As vrea sa pornesc de la faptul ca fiecare persoana isi creaza propriile definitii – indiferent despre ce este vorba – in functie de experientele, perceptiile, tiparele si credintele pe care le are. Asadar, raspunsurile de mai jos sunt doar din punctul meu de vedere.”
1. Ce înseamnă independența feminină?
Pentru mine independenta feminina inseamna sa ai o tarie interioara si un echilibru propriu care sa te ajute sa te descurci in orice situatie, indiferent daca ai pe cineva langa tine sau nu.
Independenta feminina inseamna sa faci tot posibilul sa nu te agati sau sa depinzi de altcineva…sau, mai rau de atat, sa te lipesti de cineva creand disconfort acelei persoane. Sa incetezi sa te victimizezi si sa-ti indrepti atentia spre solutiile care sa te ajute sa rezolvi ce ai de rezolvat si sa mergi mai departe. Sunt momente in viata in care nimeni si nimic nu te poate ajuta…doar tu.
As mai adauga: sa-ti pastrezi autenticitatea, sa te bucuri de viata si de tine, sa-ti vezi calitatile chiar cand nimeni din jurul tau nu ti le vede. Sa ai incredere in tine si sa te respecti ca om si ca femeie. Sa-ti stabilesti propriile limite. Am invatat ca in viata primesti ce tolerezi.
2. Exista si dezavantaje care apar odată cu aceasta independența?
Din punctul meu de vedere, nu. Din contra. Vor exista intotdeauna oameni care te vor intelege si te vor placea asa cum esti – cat despre ceilalti… nici nu merita atentia ta. Independenta feminina, printre altele, permite femeii sa fie cu barbatul pe care-l iubeste si creaza avantajul barbatului de a sti ca este cu o femeie care-l iubeste si nu care doar are nevoie de el.
3. Ce prefera bărbații? O femeie puternica sau una vulnerabila?
Cred ca cel mai in masura sa raspunda la o astfel de intrebare ar fi barbatul…
Chiar ma indoiesc ca unui barbat puternic ii place o femeie vulnerabila…doar daca confunda vulnerabilitatea cu feminitatea. Mai sunt si astfel de cazuri.
Revenind la intrebare, eu cred ca este diferit, in functie de valorile acelui barbat, de experientele pe care le-a avut, credintele si perceptiile pe care le are.
Tind sa cred ca unui barbat puternic ii place o femeie puternica langa el. Daca ea se dovedeste a fi vulnerabila va ramane impreuna cu ea pentru copii sau din compasiune/obligatie/probleme de constiinta. Cred insa ca va tanji mereu dupa acea femeie care sa-l sprijine la randul ei si care sa fie in stare sa se descurce si singura cand este nevoie.
4. Feminism sau feminitate?
Se discuta destul de mult in ultima vreme despre feminitate. Chiar se fac tot felul de cursuri pentru a-ti recapata feminitatea, desi cred ca e atat de simplu… fii autentica si in echilibru cu tine iar feminitatea va transpare prin toti porii tai indiferent de hainele, accesoriile si make-upul pe care le porti.
Uneori femeia este considera nefeminina pentru ca isi face o cariera sau face anumite activitati destinate pe vremuri barbatului fara sa se ia in considerare faptul ca deseori chiar este nevoita sa faca aceste lucruri. Eu consider asta pragmatism, evolutie. La urma urmei, fiecare alege ce sa faca cu el si viata lui si suporta consecintele.
Eu am ales feminitatea, asa cum o inteleg eu. Imi place sa fiu si sa ma comport ca o femeie.
Cred ca feminismul a creat o distanta si mai mare intre femei si barbati. Drept consecinta, a slabit cea mai mare si mai frumoasa forta: iubirea dintre ei.
Cu siguranta putea fi gasita o alta cale pentru a capata drepturi egale acolo unde era cazul.
Din punctul meu de vedere, femeia si barbatul sunt complementari. Impreuna pot crea minuni tocmai prin diferentele dintre ei. Cel mai bun lucru ar fi sa recunoastem ca fiecare are abilitati pe care celalat nu le are si important este sa le pretuim si sa le combinam intr-un mod armonios.
5. Care sunt cele mai atrăgătoare lucruri la o femeie pentru un bărbat?
Cred din nou ca raspunsul potrivit il poate da doar barbatul.
Incerc totusi sa-mi imaginez ca sunt in locul unui barbat…
M-ar atrage autenticitatea, frumusetea completa – interioara si exterioara…femeia puternica si deopotriva profunda si feminina, femeia vesela, intelegatoare, calda si blanda, jucausa si uneori copilaroasa intr-un mod neprefacut.
O mama deosebita, o prietena si o iubita adevarata…Femeia inteleapta si complexa, care prin independenta ei este sincera si devotata. Femeia care stii ca e cu tine pentru ca te iubeste si in preajma careia te simti mai puternic, mai vesel, mai echilibrat si mai implinit.
Daca as fi barbat mi-ar placea femeia care ar fi o buna partenera si iubita – nu un accesoriu, sau daca este la un moment dat cazul – ceva de care nu mai pot scapa…
6. Care sunt principalele greșeli pe care femeile le fac in relațiile de cuplu?
Cu riscul ca unor femei sa nu le placa raspunsul meu…
Incercarea de a-l schimba, neincrederea in el, posesivitatea, manipularea emotionala – in mod special cand victima este propriul copil – victimizarea, vulnerabilitatea exagerata, critica si comentariile fara rost, lipsa de empatie si intelegere fata de partenerul ce lipseste mult de acasa deseori tocmai pentru a-i asigura ei luxul in care traieste.
Ar mai fi faptul ca uneori se goleste total de ea, devenind altceva decat era la inceput, dependenta totala de reactiile lui, neincrederea de sine…
In plus, faptul ca-l trateaza pe barbat ca pe ceva dur, uitand ca chiar si barbatul are nevoie de mangaiere, intelegere, afectiune, blandete.
Cred ca e momentul sa vedem in barbatul pe care l-am ales un partener drag cu care sa traim in iubire, armonie si intelegere, sa dam ce simtim fara sa cerem, sa ne bucuram de fiecare moment impreuna – timpul a devenit asa de limitat.
7. Care este parerea ta despre divort?
Divortul este una dintre cele mai grele decizii, dar poate veni ca o eliberare atat pentru parinti cat si pentru copii, chiar daca in acel momentul lucrurile par altfel.
Este clar ca inainte de a lua o astfel de decizie e important sa vezi ce poti schimba la tine, apoi in cuplu. Daca lucrurile nu se imbunatatesc atunci cea mai buna cale este divortul. O relatie toxica afecteaza ambii parteneri si in mod special copiii, care preiau la nivel constient si subconstient tipare ce-i vor urmari de-a lungul vietii.
Ei vor simti tensiunea dintre parinti, indiferent daca este vizibila sau nu si vor suferi cel mai mult. Vor fi tentati sa se creada vinovati si chiar sa dezvolte – in detrimentul lor – strategii compensatorii care-si vor pune amprenta restul vietii sau pana cand vor lucra cu asta.
Chiar daca divortul ii afecteaza pentru un timp, in momentul in care vor vedea ca ambii parinti sunt mai fericiti, se vor bucura si vor fi si ei mai fericiti. Aici as vrea sa precizez faptul ca este crucial pentru binele copiilor ca parintii sa pastreze o relatie amiabila/prieteneasca, sa faca tot posibilul ca copilul sa primeasca iubirea, atentia si ajutorul de care are nevoie.
Viata este facuta ca sa ne bucuram cat mai mult de ea si nu sa o transformam intr-o lupta sau o negare de sine pentru a face altor persoane pe plac.
A trai intr-o relatie fara iubire sincera, armonie si intelegere este un refuz de a te iubi pe tine insuti.