ÎNCREDEREA ÎN TINE: 3 paşi esenţiali prin care să o construieşti

Publicat
Auzim mereu că e foarte important să avem încredere în noi, că succesul nostru se poate creşte prin încrederea în sine, dar ce reprezintă de fapt?

Să presupunem că ai de luat o decizie importantă în viaţa ta; sau poate doar să alegi un fel de mâncare din meniul de la restaurant.

Când avem încredere în noi ştim că decizia ne aparţine în totalitate, iar ceilalţi pot să aibă păreri, opinii, dar noi suntem singurii care decidem ce ni se potriveşte.

Şi totuşi de multe ori acţionăm gândindu-ne în primul rând la ce vor spune alţii, sau ne grăbim să sunăm un prieten sau un părinte să ne spună cum este mai bine să facem.

Dar stim ca oricine poate lua decizii nepotrivite, poate înşela, poate minţi, poate dezamăgi în moduri diferite. Oricine prezent în viaţa ta te poate trăda la un moment dat, fie cu voie, fie din neștiință – spune Cynthia Wall, LCSW, psihoterapeut.

De aceea este important să conştientizezi că singura persoană pe care poţi conta intotdeauna ești TU!

Aşa cum scrie Wall în cartea ei The Courage to Trust: A Guide to Building Deep and Lasting Relationships: „Prima persoană în care trebuie să ai încredere eşti TU. Nimeni nu are capacitatea de a fi în mod constant alături de tine, precum o poţi face tu însuţi. Fiind generos cu propria persoană ajuţi la creşterea încrederii în tine şi reduci considerabil nevoia de aprobare din partea celorlalți. Iubindu-te şi având grijă de tine nu numai că-ţi măreşti încrederea în tine, dar îţi îmbunătăţeşti și conexiunea cu ceilalţi”

Încrederea în tine înseamnă să poţi avea grijă singur de nevoile şi siguranţa ta, înseamnă să ai încredere că poţi trece cu bine peste absolut orice situaţie indiferent de greutatea ei. Înseamnă să fii conştient de gândurile şi sentimentele tale şi să ştii că trebuie să ai grijă de tine înainte de oricine altcineva.

Dacă încă nu reuşeşti să faci aceste lucruri, să știi că poți cere ajutor. Pentru că încrederea în sine se poate și învăța, specialiştii noştri sunt alături de tine si-ți oferă 3 paşi esenţiali prin care poti sa-ți construiești încrederea în tine!

    1. Respectă-ţi promisiunile pe care ţi le faci.

Dezvoltarea încrederii în sine presupune, în primul rând, să devii cel mai bun prieten al tău. Iar asta include respectarea promisiunilor pe care ţi le faci ţie. Nu vorbim aici despre ce cred alţii dacă nu respecţi o promisiune; e important ce-ţi spune ţie vocea ta interioară, dacă te consideră de încredere sau nu.

Stabilirea unui angajament şi menţinerea lui construiesc încrederea în sine.

De exemplu, ţi-ai putea lua angajamentul să mergi constant la plimbare sau la sport sau să ajungi regulat la medic. Lucruri pe care în general le faci pentru tine. Tu cât de bun prieten eşti cu tine? Câte angajamente îţi duci la îndeplinire?

    2. Evita persoanele care îţi subminează încrederea în tine.

Oamenii care îţi subminează încrederea în tine sunt acei cărora le eşti folositor în acest mod şi nu doresc ca tu să schimbi asta. Sunt de obicei oamenii toxici din viaţă ta, pe care trebuie să îi observi şi dacă e singura soluție să îi îndepărtezi din anturajul tău. Nu uita că se spune că eşti suma comportamentului celor mai apropiate persoane din viaţa ta

Gândeşte-te acum la persoanele care te înconjoară. Chiar le vrei pe toate în preajma ta?

     3. Vorbeşte-ţi cu amabilitate.

Toată lumea are gânduri şi cuvinte critice la adresa personală, iar când se întâmplă să mai și greșească în mod firesc, folosesc orice altceva mai puțin cuvinte de laudă la adresa lor.

Dar acest obicei poate fi redus sau chiar eliminat. Dată viitoare când faci o greşeală şi gândurile din mintea ta încep să te critice precum: „Mama, dar ce prost eşti” sau “Nu eşti bun de nimic” fii conştient de ele şi schimbă-le imediat. Gândeşte-te că te adresezi unui copil micuţ sau unui bătrânel simpatic şi spune-ţi: „E în regulă. A fost doar o mică scăpare, se întâmplă oricui” sau „Da, asta a fost o greşeală cam mare, dar pot învaţă din ea, iar eu mă iubesc oricum.”

Arătând înţelegere faţă de ţine atunci când faci o greşeală devii automat mai înţelegător şi cu ceilalţi, când şi ei greşesc. Înţelegerea faţă de ţine este fundamentul tuturor relaţiilor din viața ta.

Din nou, încrederea în sine nu înseamnă perfecţiune.
Încrederea în sine înseamnă să ştii că poţi depăşi o greşeală sau un eşec. Când ai încredere în tine poţi trăi împlinit!