De ce divorțează bărbaţii?

Publicat
Pentru că programul nostru se adresează în aceeaşi măsură şi bărbaţilor și femeilor, ne-am decis să aflăm care sunt principalele motive pentru care bărbații cer divorţul.

Cercetările au arătat că divorţul este una dintre cele mai dificile situaţii prin care trece un bărbat, având un impact negativ semnificativ asupra calității vieții lor.

“În ciuda faptului că bărbaţii au o capacitate mare de adaptare la probleme, în cazul unor astfel de situaţii delicate, bărbaţii au tendinţa de a se izola pentru a nu arată ceea ce simt. De aceea aceştia se adaptează mult mai greu după un divorţ, pentru că de cele mai multe ori, ei trebuie să ia totul de la zero fără ajutor.

Un exemplu grăitor în acest sens este acela că rata de sinucidere pentru bărbaţii care se despart de soţiile lor este de până la şase ori mai mare comparativ cu bărbaţii care nu sunt despărţiţi“

Nu întâmplător bărbaţii sunt mai îngăduitori cu o căsătorie care poate nu funcţionează perfect şi cer divorţul în general mai rar decât o fac femeile (doar în max 40% din cazuri). Şi totuşi sunt situaţii când şi bărbaţii decid să-şi asume orice risc şi să facă pasul către despărţire.

Aşadar, de ce divorţează bărbaţii?

Infidelitatea este principalul motiv de divorţ pentru ambele sexe, aproximativ jumătate dintre căsnicii se termină din cauza infidelităţii unuia dintre parteneri, potrivit statisticilor.  

Un alt motiv important pentru care bărbaţii divorţează are legătură cu comunicarea.

Totul începe să se strice în momentul în care partenera:

  • Îi spune constat ce să facă
  • Îl critică
  • Îi judecă alegerile
  • Se plânge
  • Îl controleză

În toate aceste cazuri el va începe să caute pe cineva mai uşor de mulţumit, care să-l inspire, care să-l trateze cu respect, să-i fie alături în alegerile sale şi să-l lase să se simtă bărbat.

Celelalte motive variază de la pierderea interesului pentru sex şi până la certurile interminabile sau gelozie exagerată şi nejustificată.

Un studiu făcut de reţeaua de socializare Reddit a încercat să afle care au fost momentele în care bărbaţii au realizat că este cazul să ceară divorţul – The Huffington Post.

Cele mai frecvente răspunsuri au fost:

  • Când soţia a devenit un coleg de cameră,
  • Când am realizat că nu crede în visele mele,
  • Când m-am săturat de ieşirile ei nervoase,
  • Când eram depresiv şi ea râdea pe seama mea,
  • Când nu mi-a mai păsat că mă înşeală,

O altă situație care duce la divorţ este competiția dintre soți. De multe ori femeile dorind să demonstreze că sunt egale bărbaților, intră în lupta pentru putere cu aceștia. Însă în această competiţie ele renunţă tocmai la cele mai importante atuuri ale lor, feminitatea și vulnerabilitatea.

Cum bărbaţii sunt meniţi să vâneze, să curteze şi să îşi protejeze partenera, în momentul în care nu mai au posibilitatea să facă acest lucru cu soţia lor o vor face cu altcineva.

Şi pentru că am găsit şi părerea unui bărbat divorţat, va invităm să o citiţi aici: http://www.vulpescu.eu/2014/10/29/lecţii-de-viaţă-de-la-un-bărbat-divorţat/

Tu ce crezi? Care sunt motivele cele mai importante pentru care te-ai separat sau ai divorţat?

Scrie-ne părerea ta într-un comentariu sau trimite-ne un e-mail la adresa: guide@divorcejourney.ro

Cu drag,

Dr. Gabriela Saulea