Am fost crescuți să credem că un om puternic face. Se mișcă. Se grăbește. Dă din coate și nu se dă niciodată bătut, orice-ar fi.
De asta, când vine vorba de vindecarea noastră – după divorț sau după orice alt eveniment dureros – credem că avem de făcut același lucru.
Așa că nici nu semnăm bine actele de divorț și hop! imediat înapoi la birou. Doar că de data asta muncim 60 de ore pe săptămână, nu 40.
Eram părinți buni? Acum o să fim părinți extraordinari! Cu forța dacă trebuie!
Aveam un hobby, de exemplu să alergăm la maraton? Acum alergăm la supermaraton!
Orice, doar să nu fim nevoiți să simțim emoțiile alea negative nici măcar o secundă.
Apoi, când ajungem acasă și e liniște, și nu mai e nimic să ne distragă atenția, bem câteva păhărele de ceva, doar “ca să putem adormi”.
“Dar sună foarte bine ce zici tu aici! Nu e ideal să devenim cea mai performantă versiune a noastră?!”
Ba da!
Însă există o diferență foarte importantă pe care trebuie să o luăm în considerare: vrei să fii performant din iubire sau din frică?
Vrei să fii promovat, să fii cel mai bun părinte și să ai zeci de medalii pentru că iubești ceea ce faci, pentru că vrei să aduci valoare în viețile oamenilor, pentru că ești cu adevărat fericit și ai un surplus de energie?
Sau vrei să faci toate lucrurile astea pentru că dacă nu le-ai face, ai fi nevoit să te confrunți cu propriile emoții negative, iar asta pare a fi mai dificil decât un triatlon ironman?
Vei vedea, dacă te vei uita cu atenție, că majoritatea oamenilor care traversează un eveniment profund dureros fac performanță din frică, nu din iubire.
Iar apoi, după ce corpul lor nu mai rezistă, ajung în burnout, ajung să aibă resentimente profunde față de oamenii din viața lor, ajung la noi cu bateriile golite.
Deci, care e cea mai grea parte a vindecării? Rabdarea.
Rabdare cu tine, cu corpul și cu sufletul tău. Să-ți dai voie să suferi. Să fii speriat, să fii copleșit, să procesezi tot ce ți se întâmplă.
Nu poți să-ți pui viața pe pauză ca să suferi în tihnă, însă în fiecare zi, măcar 10 minute, poți găsi acel timp pentru tine să simți ce ai de simțit.
Întrebare: ai curajul să ai răbdare cu tine?