Îmi amintesc că după divorț voiam să devin autentică, dar când eram întrebată ce înseamnă acest lucru pentru mine, nu știam să explic exact. Acum știu și am observat că mulți dintre cei care ajung la divorț simt această nevoie.
Relația de cuplu aduce multe beneficii, fără îndoială, dar vine la pachet și cu anumite ajustări, așa numitele compromisuri. Acestea pot fi de la cele simple, gen dacă dormim cu muzică sau fără, în dormitor să fie cald sau frig, ori mâncăm la televizor sau la masă, până la unele mult mai profunde.
Și acum mă voi referi la transformările profunde, cele care ne dau dureri de cap și după divorț. Vom vedea cum aceste ajustări, repetate timp de 10-20 de ani, ne fac să devenim alte persoane decât cele „din fabrică” și să simțim că nu mai suntem autentici. Ba că, de fapt, nu mai știm cine suntem!
Iată un exemplu:
Să spunem că într-o zi partenerul îți atrage atenția că ai vorbit prea mult la o masă cu prietenii. La început ai încredere și te gândești că poate de la cele două pahare de vin în plus, data viitoare vei fi mai atent.
A doua oară când îți reproșează același lucru, te simți cam aiurea, că ai fost atent și la cât ai vorbit și la cât vin ai băut. Sigur că nu vrei să-ți vezi partenerul supărat și te gândești că ceva e în neregulă cu tine. Poate că totuși ești cam prea guraliv, și mama ta îți spunea când erai mic că nu-ți mai tace gura.
La următoarele întâlniri cu prietenii chiar ești super vigilent, iar în timp decizi că e mai simplu să vorbești mai puțin sau deloc, să te închizi în tine și să devii mai degrabă taciturn. Nu pui la îndoială nicio clipă competența sau buna intenție a partenerului, sau pur și simplu faptul că el poate avea altă fire sau alte preferințe.
Decât să iei în calcul schimbarea lui, nu-ți rămâne decât să schimbi comportamentul tău.
20 de ani mai târziu ești deja convins că ești un introvertit și că locul tău este în casă, că ești plictisitor și că lumea nu vrea să audă ce ai tu de spus. Așa că decizi să te izolezi și să mai ții legătura cu 2-3 persoane, introvertite și alea, și eventual pe Whatsapp, ca să nu vorbești prea mult. 🙂
Iată cum se pot schimba comportamentele atât de profund, încât începi să te îndoiești de tine și de adevărata ta natură.
Mai sus e un exemplu banal, dar imaginează-ți aceeași situație, doar că timp de mulți ani auzi că nu ești bun de nimic, că fără partenerul tău tu nici nu ai reuși să supraviețuiești, sau că totul se întâmplă doar din vina ta. Aceste situații sunt comune relațiilor toxice.
Când ajungem la divorț suntem deja transformați într-o altă versiune a noastră, cea care s-a adaptat la viața de cuplu.
Unele comportamente învățate sunt câștiguri, de exemplu să nu mai cheltuiesc banii haotic, să plătesc facturile la timp sau să mențin ordinea în casă, care mă ajută să am o viață mai bună.
Alte comportamente însă sunt bariere, de exemplu să mă izolez, să nu mai am încredere în oameni, să trăiesc permanent cu temerea că sunt defect și fac lucrurile greșit, iar acestea stau în calea mea și a revenirii mele după divorț.
De aceea te invit să te uiți cu atenție la versiunea care ai devenit tu azi, după ani petrecuți împreună cu partenerul tău și să vezi ce vrei să păstrezi și ce vrei să schimbi.
Dacă nu mai știi cine ești și ce te caracterizează cel mai bine, îți dau două instrumente pe care le folosesc la Grupul de Suport după Divorț.
Testul valorilor
Valorile personale sunt acele lucruri de o importanță majoră pentru tine, fără de care simți că viața ta nu ar avea sens. De obicei sunt lucruri abstracte, ca de exemplu iubirea, sau libertatea, dar pot fi și lucruri palpabile cum ar fi banii sau un loc de muncă stabil.
De ce este important să îți afli valorile primare? Pentru că acestea sunt cele care te motivează și dau un sens vieții tale. Secretul unei vieți fericite și împlinite este să îți trăiești viața în acord cu valorile tale principale. Deci ce ai de făcut este să dai click pe acest link și să afli valorile care te definesc.
Exercițiul 5×5
Dacă tu nu mai știi cine ești sau cine ai devenit, poți întreba un prieten. Sau chiar 5. Testul 5×5 este un instrument care te ajută să te vezi prin ochii celor care te cunosc bine și te văd și din unghiuri pe care tu nu le poți accesa. Se spune că nu poți citi eticheta din interiorul borcanului.
Deci ce ai de făcut este să identifici 5 persoane de încredere (mama, copil, prieten bun, coleg de ani de zile, poate chiar și fostul partener) și să-i rogi să-ți trimită 5 calități și 5 defecte pe care ei le văd la tine. Vei aduna la final o lista de 25 de calități și 25 de lucruri de îmbunătățit. Vezi ce e comun și începe cu acelea.
Împreuna cu testul valorilor s-ar putea să te vezi cu alți ochi și să capete sens comportamentele tale actuale sau cele pe care le-ai înăbușit.
Pentru mai multe astfel de exerciții, te invit să participi gratuit la
Provocarea de 7 zile: Fii bine cu tine după divorț
Ce presupune această participare?
Primul pas este să te înscrii într-un grup privat de facebook (răspunzând la cele 3 întrebări despre tine).
Imediat vei avea acces la materialele special pregătite pentru tine și accesibie doar membrilor grupului.
De asemenea, vei putea adresa problemele cu care te confrunți și vei interacționa cu ceilalți membri din grup.
O echipă de moderatori va fi acolo să preia problemele sau întrebările tale și să se asigure că-ți răspundem în cel mai scurt timp.
Începând cu 22 noiembrie, timp de 7 zile consecutiv, ești invitat să participi la cele 7 webinarii gratuite, care acoperă cele mai importante teme legate de divorț și de revenirea rapidă după acesta.
Motto-ul acestei provocări: „Este totul despre tine!”