A venit timpul să discutăm despre un sentiment dureros, dar adesea prezent după divorț: singurătatea.
Această frică este extrem de comună în rândul clientelor mele. De multe ori este motivul pentru care oamenii preferă să rămână într-un mariaj nefericit, doar din teama de a nu se simți singuri.
Deci, dacă și tu trăiești această emoție, dar ai avut, totuși, puterea să divorțezi, te felicit!
Este o lecție grea de învățat, dar te va ajuta să îți câștigi independența emoțională și mintală pentru tot restul vieții (chiar dacă vei alege să începi o nouă relație sau nu).
Însă, mai întâi, ce este singurătatea?
Cred că este important să definim acest aspect, pentru că mulți oameni nu-l înțeleg cu adevărat.
Înainte de toate, am o întrebare pentru tine: te-ai simțit vreodată singură cu fostul partener? Ai simțit vreodată că deși ești căsătorită, nu ești ascultată? Sau nu ești protejată? Sau nu ești apreciată așa cum ar trebui?
Șansele sunt ca răspunsul să fie unul afirmativ, întrucât majoritatea femeilor au simțit asta, cel puțin odată în căsnicia lor.
Motivul pentru care acest lucru se întâmplă este pentru că singurătatea nu ține deloc de contextul fizic. Adică, existența fizică a unei persoane în viața ta (în cazul de față, un partener), nu garantează faptul că nu te vei simți abandonată.
De ce? Pentru că singurătatea este exact asta – o emoție. Este ceva ce trăiește în interiorul sufletului tău, care nu se poate rezolva din exterior în interior, ci taman invers.
Prin urmare, data viitoare când te gândești că poate ar fi fost mai bine să rămâi alături de un partener cu care nu erai fericită, stai liniștită – ai luat decizia potrivită. Ai făcut un pas dureros, însă necesar, către fericirea ta; o fericire autentică, o fericire profund existentă în sufletul tău, nu dictată de factori externi.
Totuși, de ce a fi singură este considerat un lucru atât de negativ în România?
Este, în primul rând, un aspect cultural. Am fost învățate de mici că scopul nostru suprem e să ne găsim „un băiat bun” și să ne așezăm la casa noastră. Atunci când nu suntem într-o relație, se presupune automat că e ceva în neregulă cu noi, nu că ar putea fi alegerea noastră.
Adevărul este că țara noastră (încă) este dictată de niște cutume antice, și trebuie să ne asumăm că probabil în timpul vieții actuale, nu se va schimba mentalitatea complet. Prin urmare, ține de noi să fim puternice și autentice, și să nu ne lăsăm intimidate de privirile/comentariile răutăcioase ale oamenilor din jurul nostru.
Problema mai profundă asociată faptului că am fost învățate de mici să ne căutăm „jumătatea” este chiar asta – faptul că ne simțim incomplete.
Considerăm că doar atunci când vom fi în relație ne vom simți cu adevărat fericite – acest mod de a gândi este, desigur, extrem de nesănătos.
De ce? Pentru că ne învață că trebuie mereu să căutam ceva. Trebuie mereu să ne uităm în exterior, să ne punem bazele în validarea altora pentru noi. Pentru că ne spune că suntem „greșite” dacă nu ne încadrăm într-o căsuță. Pentru că nu ne lasă să alegem ce e mai bun pentru noi.
De asta mulți oameni se căsătoresc pripit. O fac doar ca să „fie compleți”. Iar apoi divorțează. Pentru că nu poți avea o relație sănătoasă, atunci când ea e născută din frică.
În loc să căutăm disperate un bărbat care să ne facă să ne simțim complete, trebuie să ne completăm singure.
Să învățăm să ne iubim și să ne apreciem.
Să ne simțim bine în compania noastră. Să nu mai trăim cu frica faptului că „nu suntem destul de bune” sau „destul de atractive”.
Abia după ce am devenit noi întregi, putem merge să ne căutăm partener. Pentru că scopul nu este să rămânem singure – scopul este să învățăm să construim relații sănătoase. Cu noi înșine și cu alții.
În mail-ul viitor vom vorbi despre cum putem să ne recâștigăm autonomia după divorț. Concret, ce putem face pentru a ne descotorosi de sentimentul ăsta interior de singurătate.
Până atunci, nu uita să-mi spui despre cum te simți tu. Răspunde la acest mesaj cu povestea ta despre singurătate.
O simți?
Cum o gestionezi?
Care crezi tu că ar fi soluțiile cele mai bune pentru a te simți „completă”?
Cu drag,
Coach Divorce Journey