Un răspuns afirmativ la întrebarea din titlu n-ar fi deloc surprinzător, având în vedere că vinovăția este una dintre cele mai comune emoții cu care se confruntă clienții noștri – mai ales dacă sunt părinți.
Vinovăție pentru că nu au făcut îndeajuns de multe pentru a menține căsnicia “în viață”, pentru că nu au ascultat sfaturile părinților, pentru că au ales partenerul “greșit”, pentru că au țipat la copii atunci când nu era vina lor.
Divorțul este un moment foarte intens emoțional pentru fiecare. Schimbările, provocările și conștientizările cu care vine la pachet sunt adesea copleșitoare, chiar și pentru cei mai puternici dintre noi.
În plus, atunci când nu avem o ancoră sigură care să ne țină echilibrați – de exemplu, un terapeut, un mentor sau un grup de suport – ne putem trezi adesea că ne “sare muștarul”, că reacționăm impulsiv, că rănim oamenii din jurul nostru.
Vinovăția este o emoție cu o vibrație foarte joasă – adică echivalentul junk food-ului pentru suflet. Apare foarte ușor și se vindecă foarte greu. De aceea, cel mai bun lucru de făcut, la fel ca în cazul junk food-ului, este să o evităm complet.
Dar cum poți face să nu te simți vinovat? Nu e ca și cum alegi să te simți așa!
În primul rând, trebuie să înțelegi ce se întâmplă cu tine
Care sunt etapele prin care trecem după divorț? Care sunt cele mai comune provocări cu care ne confruntăm aproape toți atunci când devenim din nou single? Care sunt cele mai des întâlnite greșeli pe care le putem face cu copiii noștri?
Acestea sunt întrebări la care psihologii au găsit deja răspuns, iar simpla lor cunoaștere îți va lua o piatră imensă de pe inimă. De ce? Pentru că vei realiza că ceea ce trăiești este absolut normal!
Emoțiile tale, deopotrivă plăcute și mai puțin plăcute, sunt o parte normală din experiența post-divorț. Să te simți vinovat/ă pentru ele e ca și cum soarele s-ar simți vinovat că strălucește în fiecare zi.
În al doilea rând, trebuie să vezi dacă ești singur/ă în experiența ta (probabil că nu)
De multe ori ne simțim vinovați pentru lucruri absolut normale, dar despre care nu se discută destul.
Niciun părinte nu va spune în gura mare că mai țipă și el la copil atunci când e stresat la serviciu, însă o conversație autentică cu orice părinte îți va confirma că oricât de mult am încerca, nu putem să fim mereu perfecți față de cei mici.
Puțini oameni vor recunoaște ce gânduri negre de răzbunare au avut la adresa fostului partener, însă din nou, o conversație sinceră cu o persoană a cărui inimă a fost frântă îți poate confirma că ceea ce gândești acum – oricât de “urât” ar fi – este absolut firesc.
De aceea, este esențial să înțelegi ce se întâmplă cu tine, de ce gândești ceea ce gândești, de ce simți ceea ce simți și în ce măsură ceea ce experimentezi acum este comun sau nu.
Nu în ultimul rând trebuie să ai un grup de oameni pe care să te poți baza
Teoria este interesantă, dar atunci când vine valul de emoții peste tine, nicio carte nu te poate salva.
Ai nevoie de un grup de oameni care să înțeleagă prin ce treci, care să nu te judece, care să fie blând și sincer cu tine.
Mai mult, ai nevoie de un spațiu deschis și sigur în care să știi că te poți descărca periodic, în care poți cere sfaturi și în care să poți fii tu însuți/însăți.
Toate aceste condiții se îndeplinesc la Grupul de Suport după Divorț. Înscrie-te acum!