Suportul din jur este soluția pentru vindecare

Publicat

Continuăm seria despre revenire după divorț intitulată “De ce unii oameni traversează mai ușor divorțul?”. În cadrul acestei serii analizăm 5 dintre cei mai importanți factori care joacă un rol fundamental în revenirea după divorț.

Astăzi discutăm despre ultimul factor, anume: Suportul din jur.

Click aici dacă ai ratat primul, al doilea, al treilea sau al patrulea factor.

Lectură plăcută!

Care este primul lucru pe care îl faci când primești o veste proastă? Cel mai probabil suni un prieten, un părinte, un om de nădejde. 

Însă care este primul lucru pe care îl faci când primești o veste bună? Cel mai probabil suni un prieten, un părinte, un om de nădejde. 

Putem observa că oricât de independenți, reci sau raționali ne credem, am rămas cu o caracteristică biologică moștenită de la rudele noastre primate, și anume: nevoia de comunitate.

În afară de cei 0.001% din oameni care preferă să stea izolați prin munți, suntem mamifere sociale, care au o nevoie profundă să aparțină unui grup. 

Apartenența de grup poate însemna multe lucruri:

  • Validare;
  • Atenție;
  • Distracție;
  • Statut social;
  • Beneficii materiale;

Însă mai mult decât orice apartenența la grup înseamnă ajutor. 

Fie că e el material, emoțional sau fizic, obiectiv vorbind nu am putea supraviețui în lumea asta fără un umăr pe care să plângem sau un camarad de stat la beri într-o zi leneșă de weekend. 

Așadar, de ce credem că atunci când vine vorba de divorț putem să ne izolăm de cei dragi nouă? De ce credem că putem să ne menținem exact același program, chiar dacă acum avem 100 de emoții în plus de gestionat? De ce ne e așa de frică să cerem ajutorul?

În principiu, pentru că stigmat social. 

Am fost învățați că divorțul înseamnă mai mult decât doar o despărțire dintre doi oameni. Fără să primim instrucțiuni clare de la cei din jurul nostru, însă prin comentarii subtile, am aflat că divorțul înseamnă:

  • ești un eșec pentru că n-ai reușit să rămâi cu aceeași persoană pe care ai cunoscut-o la 20 de ani pentru tot restul vieții;
  • ai distrus viitorul copiilor și că nu o să-i mai repare nimeni niciodată;
  • reprezinți acum un pericol pentru prietenii tăi căsătoriți, pentru că viață single = vrei să te cuplezi cu oricine, imediat, oricât de imoral ar fi asta.

Desigur, niciuna dintre afirmațiile de mai sus nu este adevărată. 

  • Să-ți ceri să construiești o viață întreagă cu un om cu care ești sau nu compatibil, fără niciun fel de instrucțiuni, este nerealist. Bunicii noștri au putut s-o facă pentru că nu aveau de ales.
  • Copiii tăi o să fie ok, atâta timp cât îi susții și ești alături de ei. E oricum mai bine decât să-i supui la o copilărie într-o familie în care mami și tati nu se suportă.
  • Majoritatea oamenilor care divorțează nu mai vor să audă de relații de niciun fel pentru ani buni. Probabilitatea ca acum, tu, om divorțat, să începi să seduci toți prietenii tăi căsătoriți e aproape zero

Însă divorțul este văzut în societate exact cum au fost văzute problemele de sănătate mintală până de curând – ceva yucky, ceva de evitat, ceva de nepomenit.

De aceea, ai nevoie de o comunitate de oameni care să înțeleagă prin ce treci, să fie deschiși să discute despre asta și să-ți valideze trăirile, așa cum sunt ele.

E posibil ca în cercul tău actual de prieteni să nu găsești această comunitate, mai ales dacă majoritatea sunt căsătoriți, de aceea e bine să-ți extinzi rețeaua de cunoștințe.

Un prim loc în care poți face asta este într-un webinar dedicat celor care trec prin ce treci tu. 

Joi, 24 noiembrie, de la ora 19:00, ne vedem pe Zoom la webinarul “Divorțul – sfârșit sau început?”. Vom discuta despre cei 5 factori în mai mare detaliu și vei înțelege exact ce ai de făcut pentru a traversa mai repede un divorț.

Pentru înscriere, completează acest formular:

https://forms.gle/39qQLAKJhDrMtB9c9

Aici se încheie seria celor 5 factori care ne influențează revenirea după divorț. Îți reamintesc că poți citi cei 4 factori precedenți aici

Sper să ne vedem la webinar. 

Cu drag,

Monica