Ai depasit divortul?
Cum probabil intuiesti deja, un divort inseamna mai mult decat incheierea in fata instantei a unui „contract” si seprarea celor doi parteneri.
Am mai vorbit despre schimbarile nebanuite pe care un divort le aduce – de la schimbarea de statut social, locuinta, impartirea lucrurilor, a prietenilor, a familiilor si a amintirilor, pana la stigmatizarea data de gura lumii sau scaderea puterii de concentrare la serviciu.
Dar cel mai important proces, care odata incheiat poti sa rasufli usurat, este divortul emotional – adica atunci cand simti ca ti s-a usurat sufletul de toate emotiile care te-au rascolit in timpul si dupa toate procesele pe care le-ai avut de traversat.
Pentru cei care nu sunt inca familiarizati cu etapele de revenire dupa divort, ii invit anticipat la unul dintre webinariile mele, iar pana atunci o sa le amintesc aici:
1. Negarea – adica atunci cand desi stii ca divortul este inevitabil, tu inca te prefaci ca acesta realitate nu exista!
Ba chiar refuzi sa deschizi acest subiect cu partenerul sau cu altcineva, de frica ca odata verbalizata problema, aceasta nu mai poate fi ascunsa. Aceasta etapa este coplesitoare, se insoteste cu o stare de tristete profunda si un sentiment de esec.
2. Furia – este acea etapa in care incepi sa descoperi noi dovezi ale greselilor intamplate, sa acuzi partenerul pentru toate problemele care au dus relatia la moarte, sa cauti si sa gasesti vinovati si inafara cuplului – cel mai des exista o a treia persoana, sau un viciu, sau niste parinti bagaciosi sau un serviciu cu colegi nepotriviti.
Furia de la divort este poate cea mai puternica forma de furie, nu intamplator crimele pasionale au loc din aceasta stare.
3. Negocierea – etapa in care ti-a mai trecut din furie si te gandesti ca inca mai exista resurse sa refaci relatia, macar cat de cat, chiar daca nu va mai fi ca la inceput. Nu vrei inca sa discuti termenii negocierii cu partenerul, speri sa faca el primul pas, dar ai grija sa fii pregatit/a in situatia in care ar aparea cu o propunere.
In aceasta etapa se reaprinde speranta in sufletul oamenilor.
4. Depresia – apare atunci cand toate aceste incercari au esuat si realizezi ca orice ai fi facut sau ai mai face, deznodamantul este acelasi – divortul.
Atunci iti vine sa-ti tragi un cearceaf in cap si sa plangi pana la epuizarea totala. Depresia este o emotie normala in procesul de revenire, cata vreme este in parametri normali.
Cand depaseste anumite limite este timpul sa ceri ajutor specializat (vezi in articolul Când TRISTEȚEA TA are nevoie de SPECIALIST daca e cazul sa-ti faci o programare la psihiatru)
5. Acceptarea – dupa ce toate etapele de mai sus au fost consumate (si nu sarite) – urmeaza si momentul in care decizi ca viata e frumoasa si cu si fara relatia care s-a incheiat si te simti pregatit/a sa o iei de la capat.
Atentie, daca pasii de mai sus au fost sariti, amanati sau mascati cu alte emotii, se poate ajunge la resemnare .
Resemnarea (verisoara urata a acceptarii) se simte ca o stare de nefericire cronica, de nemultumire permanenta, cu tendinte de izolare si fuga de potentiale interactiuni cu alti parteneri de sex opus (ce rost mai are, tot se ajunge la divort, nu?)
Aceste semne iti spun ca nu ai traversat sanatos pasii de revenire si trebuie sa reiei anumite etape.
Acum, daca vrei sa-ti faci o idee in care etapa esti tu, poti sa completezi
Chestionarul de evaluare post-divort
(Divorce Assessment) de pe site-ul Divorce Journey si sa vezi ce punctaj obtii – incercuieste scorul de la inceputul fiecarui raspuns si aduna-le la final.
Daca acest punctaj te nemultumeste (adica este mai mare de 40 de puncte), nu uita ca exista specialisti, programe, raspunsuri tintite la blocajele tale post-divort.
Astept sa-mi dai un raspuns la acest email cu punctajul tau si eu pot sa-ti sugerez ce ai putea sa faci mai departe, astfel incat sa nu lasi timpul sa treaca degeaba!
|
||
|