Voi mai iubi după divorț?

Publicat

Răspunsul este cel mai probabil „DA”!

Pentru aceasta este nevoie să-ți asumi procesul de dezvoltare personală și creștere emoțională după divorț.

Sfârșitul unei relații este dureros și necesită timp pentru vindecare. Însă mai mult decât orice, necesită o muncă de dezvoltare personală și creștere emoțională.

Din experiența personală și cea dobândită la Divorce Journey, am înțeles că persoanele care ajung la divorț sunt cele care mai au de rezolvat anumite răni din copilărie.

Lise Bourbeau descrie în cartea sa „Cele 5 răni care ne împiedică să fim noi înșine” care sunt cele mai întâlnite răni din copilărie și cum acestea ne împing către un anumit comportament sau un anumit tip de partener pe care-l atragem.

Și atunci cum să mai avem curajul să iubim din nou?

Cum să ne asigurăm că nu vom atrage același tip de partener care ne-a făcut să suferim și de care am divorțat?

Răspunsul este simplu din momentul în care înțelegem că noi atragem parteneri pe același nivel de maturizare emoțională (să-l denumim vindecare emoțională) ca și al nostru.

Iar dacă eu m-am oprit cu dezvoltarea mea emoțională la stadiul de copil, în care mai am frică de abandon (exprimată prin gelozie sau furie), frică de respingere, trădare sau nedreptate, atunci cu siguranță voi atrage un partener care va oglindi starea mea emoțională.

Pera Novacovici a dat un răspuns foarte clar la o întrebare pe care i-am adresat-o într-un interviu “Cum ne asigurăm că nu atragem același tip de persoană care ne-a rănit în trecut” iar răspunsul lui a fost 

“Dar tu mai ești aceeași persoană care ai fost în trecut?!”

Modalitatea prin care atragem ceea ce vrem în viață este prin transformarea noastră și obținerea clarității asupra a ceea ce dorim!

Așadar, cum putem accelera procesul de creștere emoțională si obținerii a acestei clarități?

Sunt câțiva pași simpli pe care poți să-i faci în direcția dezvoltării tale personale:

  1. Există literalmente sute de cărți de dezvoltare personală și creștere emoțională pe care le găsești în librării traduse sau pe net în engleză și mi-ar face mare plăcere să împărtășesc cu cei interesați autorii și titlurile pe care personal le-am găsit folositoare.
  2. Poți învăța să meditezi, sau să te apropii mai mult de religie ori altă formă de conectare cu Universul (divinitatea, Dumnezeu) pe care o consideri potrivită conform credințelor tale.
  3. Poți folosi afirmațiile și gândirea pozitivă. Unii contesta această formă de forțare a emoțiilor pozitive și cred și eu că pe termen lung nu este suficientă. Însă în perioada de după divorț avem nevoie să folosim anumite tehnici prin care să ne ajutăm să ieșim din zona de tristețe.
  4. Poți folosi vizualizarea, iar pentru cei care vor mai multe detalii despre aceste tehnici recomand filmul „Secretul – Legea atracției
  5. Poți lucra cu un coach intr-un proces de coaching, care să te ajute să-ți crești încrederea și stima de sine, să-ți identifici condiționările limitative și credințele care te țin în trecut și te împiedică să experimentezi o viață minunată, plină de iubire!

Acești pași pot fi mici sau mai mari, doar tu știi care este ritmul confortabil pentru tine, cu singura condiție să nu te oprești.

Fiecare zi va aduce un plus, iar peste peste puțin timp vei constata cu surprindere că ai devenit o persoană fericită, că ai uitat de îngrijorările și temerile de la momentul divorțului și că te simți pregătit/ă să iubești din nou!

Dacă vrei să fii la curent cu articolele mele, urmărește-mă si pe pagina de facebook sau înscrie-te în Grupul de Suport după Divorț.

Cu drag,

Gabriela