După definiția de la facultate, “costul de oportunitate este un concept economic* și reprezintă valoarea celei mai bune dintre șansele sacrificate la care se renunță atunci când se face o alegere oarecare”.
Asterixul de mai sus este pus de mine și se referă la modificarea pe care aș face-o la cuvântul “economic”.
Pentru că acest concept, costul de oportunitate, nu este un concept economic – este un concept de viață.
Practic, ce trebuie să înțelegem din teoria asta, fără să fie nevoie să înțelegem economie, este că orice decizie pe care o luăm o să ne coste ceva. Sau, cum ar zice Milton Friedman, faimosul economist, “nu există un prânz gratis”.
Ce înseamnă asta, mai exact?
Înseamnă că orice vrem să facem în viață, mai mic sau mai mare, o să ne coste ceva. Uneori timp, alteori bani, alteori nervi – de multe ori toate în același timp. 🙂
Chiar și când primim ceva aparent gratis, tot există un cost ascuns în spatele acelui dar – dacă nu altceva, măcar costul timpului petrecut bucurându-ne de acel cadou.
Cea mai amuzantă conversație pe care o aud adesea în jurul meu decurge cam așa:
“Vreau X chestie.” (x = să slăbesc, o relație, o mașină, un corp mai sănătos, o minte mai relaxată etc.)
“Ok”, spune expertul în respectivul domeniu, “pentru a obține acest X lucru trebuie să faci aceste Y acțiuni.”
“Păi cum să fac așa ceva?!”, spune omul aparent doritor de schimbare, “asta ar însemna să plec mai devreme de la serviciu / să nu mai am timp să mă relaxez deloc / să nu mai am timp să ies cu fetele / să nu mai am timp să fac Z lucru!”
Da! Ăsta e costul de oportunitate! Nu poți să-ți schimbi viața curentă fără niciun preț. Nu poți să vrei, în aceleași 24 de ore din zi, să faci 15 chestii în plus, cu același nivel de entuziasm și energie, fără să renunți la altceva!
“Noi de fapt nu vrem să ne schimbăm – vrem doar beneficiile schimbării, fără să ne mobilizăm deloc.”
- Leo Gura
Deci, cum se leagă asta de subiectul nostru, divorțul?
La fel ca în orice altă arie a vieții, și divorțul vine cu propriile lui costuri de oportunitate.
În primul rând, sunt costurile evidente, pe care deja probabil că le-ai plătit dacă ai finalizat procesul de divorț:
- O nouă locuință;
- O schimbare majoră în finanțe;
- O schimbare logistică (mai ales dacă ai copii);
- Un grup nou de prieteni;
- O perspectivă nouă asupra vieții.
Însă, pe lângă costurile evidente, mai sunt niște costuri ascunse, de care multă lume nu este conștientă (sau pe care nu vrea să le accepte) atunci când traversează un divorț.
Dacă îți dorești să te vindeci (pe bune!) după divorț, va trebui să plătești costul de a lăsa ranchiuna, victimizarea și supărarea în trecut și să ierți.
Dacă îți dorești să ai o relație de co-parenting bună cu fostul partener, va trebui să plătești costul de a nu fi tu singurul care știe ce-i mai bine pentru copiii voștri.
Dacă îți dorești o nouă relație după un divorț dureros, va trebui să plătești costul de a te vulnerabiliza din nou, cu riscul de a fi rănit iar.
Și muuulte alte costuri pe care poate nici noi nu le știm, dar le descoperim în fiecare zi alături de clienții noștri. Costuri, care, la fel ca în economie, trebuie analizate și trebuie luată o decizie în legătură cu ele. Ori “cumperi”, ori lași produsul pe raft.
Nu există varianta de prânz gratis nici în vindecare.
Dacă vrei să ai o rentabilitate a investiției cât mai mare când vine vorba de vindecarea ta post-divorț, îți recomandăm să te înscrii la Grupul de Suport după Divorț.
Începem o nouă serie în ianuarie și de abia așteptăm să descoperim noi costuri, să le analizăm, să le căutăm niște cupoane de reducere și să le cumpărăm! 🙂
Înscrie-te chiar acum pe lista de așteptare, accesând acest link!
Scrie o recenzie
Nu există încă recenzii. Fii primul care scrie unul.