Multe femei acuza barbatii ca sunt superficiali si ca nu-i intereseaza decat un singur lucru – sexul. Si-atunci cum se face ca aud atatia prieteni, clienti si membri ai familiei de sex masculin care se plang de singuratate, de neatentie, de lipsa de iubire?

Asa cum nu toate femeile sunt hiene care alearga dupa bani, asa nu toti barbatii vor doar sex.

Dar ce vor, de fapt? Inainte de a putea discuta despre ce vor barbatii, este important sa intelegem ce ne dorim si ce stim noi, ca femei.

Sunt foarte surprinsa cand constat cat de putine stim noi, femeile, despre felul in care gandesc, simt si se comporta barbatii. De fiecare data cand vad asta la vreo clienta sau prietena, imi dau seama ca prima in aceasta situatie am fost eu.

Cand am divortat dupa 20 de ani de mariaj, dupa cateva relatii inainte de casatorie si dupa ce avusesem un tata prezent in viata mea, consideram ca stiu cu ce se mananca acest „prototip” – barbatul. E adevarat ca nu intelegeam de ce nu reusisem sa fac sa functioneze o relatie armonioasa intre mine si ei (sau cel putin nu de fiecare data).

Apogeul a fost in clipa in care, dupa divort, m-am indragostit lulea de un barbat, dar acesta a disparut inainte sa ma dezmeticesc din bataile primilor fluturi in stomac.

Din acel moment am lasat autosuficienta la o parte si am inceput sa studiez.

Asa am aflat ca prin diferenta de sex, natura ne-a inzestrat cu roluri si aptitudini diferite, toate pentru a asigura perpetuarea speciei. De aceea, ce se potriveste si place unui barbat, chiar daca uneori noua nu ne place, este pentru o cauza mult mai mare – adica supravietuirea noastra de milioane de ani

Studiind psihologia barbatului si intelegand felul in care sunt „construiti”, am inteles ca barbatii:

  1. Sunt vanatori prin nastere, pentru a putea sa asigure hrana si supravietuirea familiei.
  2. Sunt mai inclinati catre actiune intensa, care alterneaza cu perioade de odihna spre deosebire de femei, care prididesc nonstop.
  3. Pentru barbati instinctul sexului este cam de 10 ori mai puternic decat al femeilor, pentru a putea asigura transmiterea vietii la cat mai multe purtatoare ale puilor lui (de aici si discutiile despre monogamie).
  4. Barbatii sunt atrasi in primul rand la nivel fizic – in lipsa atractiei fizice nu va exista o relatie buna; dar sunt necesare anumite etape ca aceasta atractie sa se transforme in iubire si angajament.
  5. Barbatii sunt mult mai constanti in gandurile si emotiile lor, sunt previzibili si relativ simpli (in comparatie cu complexitatea si impredictibilitatea emotiilor feminine).
  6. Anumite comportamente ale femeii sunt extrem de atragatoare pentru un barbat, pe cand altele il pun pe fuga (de exemplu sunt atrasi de femeile care primesc mai mult decat de cele care ofera).


Lista caracteristicilor unui barbat si a diferentelor fata de femei poate continua, dar din aceste informatii noi putem intelege de ce, spre exemplu, barbatii pot sa dispara dupa primele intalniri, fara nicio explicatie, si doar intelegand aceste aspecte noi putem sa ne schimbam comportamentul astfel incat sa putem evita aceste situatii.

Mai mult, avand toate cunostintele necesare, noi, femeile suntem perfect capabile sa alegem cel mai bun partener pentru noi, sa stim cum sa incepem si sa mentinem o relatie de iubire cu acesta.

Stii, de multe ori cand spunem ca „nu mai sunt barbati buni, ca toti barbatii buni sunt luati”, de fapt la nivel profund noi ne simtim speriate de faptul ca si barbatii buni s-au transformat in barbati rai in mainile noastre – de ce? Pentru ca nu am stiut sa vorbim pe limba lor.

Multe femei imi spun: „sa invete el limba mea, de ce sa fac eu tot efortul?” Sunt convinsa ca majoritatea sunt inca singure si se intreaba de ce. Pentru ca noi, femeile, invatam mai usor limbi straine 🙂

Despre toate aceste lucruri vom vorbi pe larg in modulul 2 al programului FEMINA, care incepe in aceasta saptamana. Si nu va fi doar discutie, ci vor fi sesiuni de coaching de grup, in care fiecare situatie punctuala a fiecare participante va servi ca lectie si pentru celelalte.