Nu te-ai saturat sa tii suferinta doar pentru tine?

Publicat

Este o intrebare pe care am gasit-o intr-unul dintre jurnalele in care scriam in perioada divortului. La vremea respectiva nu cunosteam conceptul de coaching, de psihoterapie sau cat de important poate fi sa te eliberezi de povara pe care o porti singur.

Era perioada in care pretindeam ca sunt puternica, ca divortul meu nu m-a afectat ata de tare si ca pot gestiona cu usurinta situatia. Cand m-am prins cat de mult minteam, si nu doar pe altii ci mai ales pe mine, am inceput de fapt sa ma vindec si sa-mi reiau cursul unei vieti echilibrate. Am invatat multe lucruri din acea perioada pe care le-am inclus in Povestea mea.

Oricat de puternici am fi, suferinta nu o sa dispara daca luptam cu ea singuri. 

Stiu ca este o lovitura puternica pentru toate persoanele independente si ambitioase care citesc acest articol, insa inainte de a iesi de pe pagina, dati-mi voie sa explic ce vreau sa spun.

Suferinta este un sentiment absolut firesc in urma unui astfel de eveniment cum este divortul. Ni se schimba viata, ni se schimba speranta de viitor, nimic nu mai pare sa aiba sens.

Este absolut firesc sa iti doresti sa te izolezi in astfel de momente.

Nu intelegi ce se intampla ori iti este dificil sa descrii experienta pe care o traiesti.

Sau poate simti ca nu esti pregatit sa vorbesti despre ce te doare.

Cu toate astea, ceva extraordinar se intampla in momentul in care decizi sa-ti deschizi sufletul:

Te eliberezi!

Marele secret care era pazit cu orice pret isi pierde din putere.  Suferinta care te apasa zi de zi dintr-o data nu mai este doar a ta. Ba mai mult, iti dai seama ca si altii traiesc aceleasi emotii, frici, ingrijorari ca si tine si dintr-o data nu mai esti singur.

Pentru prima data realizezi ca nu suntem conceputi pentru a trai singuri, la fel cum nu suntem conceputi pentru a suferi singuri.

Observand acest fenomen extraordinar si in viata mea, atunci cand am inceput sa ma deschid in fata oamenilor, am inteles adevarata putere a socializarii dupa divort. La vremea respectiva nu existau Grupuri de Suport dupa Divort, dar am gasit tabere de dezvoltare, workshop-uri si diverse alte intalniri.

Bine-bine, vor interveni scepticii, de ce sa-mi deschid sufletul in fata unor necunoscuti cand am familie, prieteni, colegi.

Iata cateva motive:

  1. Cei care au trecut printr-un divort ca si tine inteleg perfect trairile tale, empatizeaza cu cineva aflat in aceeasi situatie si in niciun caz nu te judeca.
  2. In al doilea rand, auzind si alte povesti iti vei da seama ca povestea ta este de fapt asemanatoare cu a tuturor divorturilor…desigur fiecare cu detaliile ei.
  3. Si nu in ultimul rand, in grupurile de suport temele de discutie sunt special alese sa te ajute sa strabati procesul de revenire pas cu pas, sa faci pasi concreti pentru deblocare si revenire, fara sa lasi ca toata complexitatea schimbarilor sa te copleseasca.

Pentru ca atunci cand imi traversam propriul divortul in Romania nu existau programe speciale dedicate persoanelor divortate, mi-am promis ca voi avea grija sa creez unele cand ma voi simti in stare – si asta am si facut.

In ultimii 3 ani am navigat impreuna prin turbulentele post-divort cu mai multe grupuri, iar aceste intalniri saptamanale au avut un impact foarte pternic in revenirea acestor persoane.

Daca vrei sa afli mai multe despre cum se desfasoara un Grup de Suport dupa Divort, intra pe pagina de facebook Divorce Journey.

Poti sa si participi gratuit la una dintre intalnirile demonstrative, care au loc seara la sediul nostru din Bucuresti.

Te astept cu drag!

Gabriela