REZISTENTA la schimbare

Publicat

Stii parabola cu broasca si vasul cu apa clocotita: daca arunci o broasca intr-un vas cu apa clocotita, sare imediat (ca arsa) din vas si o ia la sanatoasa! Daca insa pui broasca in acelasi vas cu apa rece dupa care pui vasul la fiert la foc mic…surpriza…la inceput broasca va fi incantata ca apa e mai placuta, poate se va considera la sauna, pe urma cand devine prea fierbinte va mai amana un pic, poate ca maine va fi totusi mai bine, pana ce va sfarsi prin a fi fiarta de vie.

Asa functioneaza rezistenta la schimbare!

Acelasi lucru ni se intampla si noua, dar nu constientizam de fiecare data….de exemplu ai inceput sa te ingrasi, la inceput credeai ca esti un pic mai implinit, pe urma te-ai luat cu treaba si alte prioritati si ai mai pus 5 kg, iar de sarbatori stiai ca nu ai cum sa slabesti, asa ca macar te-ai bucurat de mancarurile pregatite. Daca te trezeai insa intr-o dimineata cu 10 kg in plus crezi ca erai la fel de linistit? Sau te programai la nutritionist in secunda doi, fara sa te gandesti ca o sa mai vezi tu, ca deja ti-ai luat alte haine, si ca o sa slabesti tu la vara… 🙂

Sau ultima promovare, stiai ca vor fi responsabilitati suplimentare dar tu te-ai bucurat doar de noul pachet si de succesul tau. Cateva deplasari in plus, pe urma a plecat un coleg si cineva trebuia sa preia munca macar temporar (acum e definitiv la tine), ore peste program, ore si mai multe peste program, stress tot mai mult. Crezi ca daca din prima zi de promovare ai fi trait ce traiesti acum ti-ai mai fi dorit macar sa fii in situatia aceasta? Sau ai fi facut ca broasca si ai fi luat-o la sanatoasa, cautand un loc de munca care sa te implineasca si pe care sa-l faci cu pasiune?

De ce se ajunge aici?

De ce treptat acceptam lucruri pe care nu le vrem de fapt in viata noastra si nu avem puterea sa schimbam ceva?

De unde vine aceasta rezistenta la schimbare?

1. Primul motiv ar fi conditionarile, sau programele inscrise din copilarie.

Conditionarile sunt ceea ce ne-au transmis parintii, invatatorii, sau alte persoane in care aveam incredere la acea varsta frageda. Daca si tu ai trait intr-o familie in care ai auzit ca banii se fac greu si cu sacrificii, esti deja prorgramat pentru sacrificii. Ba pe masura ce tot faci sacrificii ajungi sa crezi ca esti pe drumul cel bun, adica pe ala pe care se fac banii.

2. Al doilea motiv este modul in care reactionam la schimbare sau “mecanismele de control ale schimbarii”.

Fiziologic organismul nostru este dotat cu mecanisme care sa nu-i permita schimbari majore: de la tensiunea arteriala si nivelul glicemiei la nivelul de fericire si stilul de viata. In general noi ne simtim bine cand avem aceeasi glicemie in fiecare zi si acelasi job la care stim ce se intampla…iar pentru asta avem celule, neurotransmitatori, hormoni care ne tin “la fel” tot timpul. Orice schimbare majora, pozitiva sau negativa, e perceputa de organism ca o criza si cere mecanisme suplimentare de acomodare, deci efort si stres suplimentar.

Si totusi nu am vrea sa avem soarta broastei fierte, ce putem face?

E simplu, gasim metode de a depasi rezistenta la schimbare, respectiv cele doua bariere: conditionarile si mecanismele de control ale schimbarii.

  • Conditionarile pot fi depasite doar dupa ce le identificam, de aceea un proces de constientizare este obligatoriu pentru a incepe orice schimbare. In coaching folosim intrebari tintite care ne duc exact la aceste constientizari, de tipul: de ce fac asta, a cui voce o aud cand imi spun ca trebuie sa aleg acest lucru si nu celalalt, cum ma simt eu cand mi se intampla lucrul acesta, cum cred ca reactioneaza ceilalti, etc
  • Mecanismele de control ale schimbarii pot fi “pacalite” la fel ca in cazul broastei din apa fiarta… adaugam cate un grad Celsius in fiecare zi, adica cate o mica schimbare in fiecare zi – fara pauza – astfel incat sa nu fie perceputa schimbarea si sa nu se activeze mecanismele de control. Sau putem sa implementam schimbarea imediat, in mod constient, depasind orice mecanism de control, folosindu-ne de puterea vointei, coaching, sau tehnici din NLP.

Indiferent de optiunea aleasa – sa schimbi brusc sau sa nu schimbi nimic – nu uita sa-ti adresezi tot timpul aceasta intrebare:

Care va fi impactul deciziei mele peste un an, 5 ani sau 25…si astfel vei avea un tablou mai cuprinzator si un raspuns mai usor de dat.

Succes 🙂

Pentru a fi la curent cu tot ce urmeaza sa postam, urmareste-ne pe Facebook.