Voi mai iubi vreodată după divorț?

Publicat

Răspunsul este foarte probabil DA!

Pentru aceasta este nevoie să-ți asumi procesul de dezvoltare personală și creștere emoțională după divorț.

Sfârșitul unei relații este dureroasă și necesită timp pentru vindecare. Însă mai mult decât orice, necesită o muncă de dezvoltare personală și creștere emoțională.

Din experiența personală și cea dobândită la Divorce Journey, am înțeles că persoanele care ajung la divorț sunt cele care mai au de rezolvat anumite răni din copilărie.

Lise Bourbeau descrie în cartea sa “Cele 5 răni care ne împiedică să fim noi înșine” care sunt cele mai întâlnite răni din copilărie și cum acestea ne împing către un anumit comportament sau un anumit tip de partener pe care-l atragem.

Și atunci cum să mai avem curajul să iubim din nou?

Cum să ne asigurăm că nu vom atrage același tip de partener care ne-a făcut să suferim și de care am divorțat?

Răspunsul este simplu din momentul în care înțelegem că noi atragem parteneri pe același nivel de maturizare emoțională (să-l denumim vindecare emoțională) ca și al nostru.

Dacă eu m-am oprit cu dezvoltarea mea emoțională la stadiul de copil, în care mai am frică de abandon (exprimată prin gelozie sau furie), frică de respingere, trădare sau nedreptate, atunci cu siguranță voi atrage un partener care va oglindi starea mea emoțională.

Pera Novacovici a dat un răspuns foarte explicit la o întrebare pe care i-am adresat-o într-un interviu: “Cum ne asigurăm că nu atragem același tip de persoană care ne-a rănit în trecut” iar răspunsul lui a fost “Dar tu mai eșți aceeași persoană care ai fost în trecut?”.

De curând am început să asist la exemplificarea rezultatelor acestui concept, având lângă mine un cuplu proaspăt format (în urmă cu exact un an) și care acum și-au spus DA în fața martorilor, sub deviza “O dată ne căsătorim a două oară” 🙂

Ce mi se pare admirabil este că niciunul dintre parteneri nu s-a grăbit într-o nouă relație, înainte de a-și rezolva propriile răni. De fapt am calculat că împreună au acumulat peste 9 ani de celibat după divorțul fiecăruia și au ales să crească emoțional înainte de a crea o relație matură și plină de iubire.

Pentru că acești parteneri s-au cunoscut la unul dintre evenimentele Divorce Journey și am șansa să fiu prietenă cu amândoi (am și participat la nunta lor), am putut să asist cu bucurie la naturalețea formării acestei relații. Timp de un an de când sunt împreună, totul a părut să curgă natural, fără zbucium, frustrări, sau crize și totul a condus către dorința firească de a legitima această relație.

Am putut să constat cu ochii mei cum se vede o relație frumoasă și sănătoasă și am înțeles încă o dată că munca cu noi înșine, dezvoltarea personală și creșterea emoțională reprezintă soluția la revenirea noastră post-divorț. Iar odata cu acestea, claritatea asupra direcției pe care vrem să o dăm vieții noastre.

Modalitatea prin care atragem ceea ce ne dorim în viață este obținerea clarității asupra direcției noastre!

Si atunci cum putem accelera procesul de creștere emoțională si obținerii a acestei clarități?

Sunt câțiva pași simpli pe care poți să-i faci în direcția dezvoltării tale personale:

  1. Există literalmente sute de cărți de dezvoltare personală și creștere emoțională pe care le găsești în librării traduse sau pe net în engleză și mi-ar face mare plăcere să împărtășesc cu cei interesați autorii și titlurile pe care personal le-am găsit folositoare.
  2. Poți învăța să meditezi, sau să te apropii mai mult de religie ori altă formă de conectare cu Universul (divinitatea, Dumnezeu) pe care o consideri potrivită conform credințelor tale.
  3. Poți folosi afirmațiile și gândirea pozitivă. Unii contesta această formă de forțare a emoțiilor positive și cred că pe termen lung au dreptate, însă în perioada de după divorț avem nevoie să folosim anumite tehnici prin care să ieșim din zona de tristețe.
  4. Poți folosi vizualizarea, iar pentru cei care vor mai multe detalii despre aceste tehnici recomand filmul Secretul
  5. Poți lucra cu un coach intr-un proces de coaching, care să te ajute să-ți crești încrederea și stima de sine, să-ți identifici condiționările limitative și credințele care te țin în trecut și te împiedică să experimentezi o viață minunată, plină de iubire!

Acești pași pot fi mici sau mai mari, doar tu știi care este ritmul confortabil pentru tine, cu singura condiție să nu te oprești.

Fiecare zi va aduce un plus, iar peste un an sau doi vei constata cu surprindere că nu mai recunoști persoana fericită de azi, că ai uitat aproape complet de ingrijoararile și temerile de la momentul divorțului și că te simți pregătit să iubești din nou!

Dacă vrei să fii la curent cu articolele mele, urmărește-mă si pe pagina de facebook sau înscrie-te în Grupul de Sprijin după Divorț.

Cu drag,

Gabriela

Coach Divorce Journey