Femeia în pragul divorțului

Publicat
Femeia în pragul divorțului

A venit toamna și odată cu schimbarea naturii simți că e timpul pentru o schimbare și în viața ta.

 

Lucrez în această perioadă cu mai multe femei și asta mă duce înapoi la momentele în care simțeam și eu ce simt clientele mele azi.

 

Ce se întâmplă cu femeia în jurul și după vârsta de 40 de ani, care ajunge în pragul divorțului?

 

Dacă ar fi să fac portretul robot al acestei femei, și cred că pot să dovedesc chiar cu o fotografie de-a mea din acea perioadă, aș spune că prima caracteristică este oboseala cronică.

 

Copii, serviciu, soț, părinți, viață socială, obligații de toate felurile, la care se adaugă un sentiment de vinovăție că nu performează perfect în toate.

 

La oboseală se adaugă o stare de confuzie amestecată cu frustrare, date de neînțelegerea rezultatului – adică a tras până acum din greu, a evoluat în societate, în carieră, a crescut frumos unul sau doi-trei copii, are casă, mașină, carieră! Și cu toate acestea rezultatul întârzie să apară.

 

Adică fericirea, aceea pe care a tot amânat-o până la obținerea acestor reușite, nu o simte!

 

Mai mult, dincolo de oboseală și frustrare, apar provocări de toate felurile – probleme de sănătate la ea sau în familie, probleme cu copiii adolescenți sau plecarea acestora la facultate, scăderea până la dispariția totală a vieții intime cu partenerul, apariția plictiselii în cuplu și amenințarea adulterului, ori de multe ori conștientizarea faptului că nu e singura femeie în viața lui.

 

Acesta este momentul în care femeia începe să se gândească la DIVORȚ.

 

Dar înainte de asta, eu aș vrea să te provoc la altă strategie – SCHIMBAREA

 

Când știi că schimbarea este pentru TINE?

 

  • nu mai ai deloc timp pentru tine;
  • simți că trăiești pe pilot automat;
  • relația cu partenerul e aproape inexistentă;
  • ești tot timpul obosită;
  • te tot îngrași dar nu a chef/timp de sală;
  • n-ai mai râs din tot sufletul de luni/ani de zile etc.

 

Și ce anume te împiedică să începi să faci schimbarea?

 

Primul răspuns este: „Nu am timp!”

 

Normal că nu mai rămâne timp pentru că probabil deja ai prioritizat alte activități ca fiind mai importante sau urgente în viața ta și nu mai e timp pentru ceea ce e chiar important acum.

 

Ba mai mult, refuzi să te oprești câteva ore și să faci ordine în aceste activități, pentru că vin mereu peste tine „urgențele”.

 

„A considera că nu ai timp pentru schimbare, atunci când lucrurile nu mai funcționează, este că și cum ai conduce o mașină cu rezervorul gol, dar crezi că nu ai timp să oprești la benzinărie!”

 

Motivele care ne țin ocupate sunt nelimitate. Îți sună cunoscut?

  • un deadline apărut din senin, care de fapt nici nu e al tău, ci al unui coleg;
  • o problemă de sănătate a părinților, și deși nu poți să faci nimic concret, vrei să-i linișteșți;
  • o temă sau o ședință la școală, și vrei să fii o mamă responsabilă;
  • o dorință a partenerului, pe care vrei să-l faci cât mai fericit;
  • vizita sau invitația unor prieteni, rude, vecini pe care nu poți să-i refuzi;
  • o vizită la veterinar pentru că nimănui din familie nu-i pasă că pisoiul slăbește etc.

 

Dar singura care poate să oprească afluxul lor în viața ta ești chiar tu.

 

Pentru că tu îți cunoști cel mai bine prioritățile, preferințele și dorințele. Și în egală măsură fiecare dintre noi este responsabil să acționeze pentru a și le respecta și impune în fața celorlalți.

 

Dacă te-ai hotărât să încerci schimbarea în locul divorțului, poți să începi prin a-ți răspunde la următoarele 3 întrebări (nu ia mult timp, e posibil să o faci și la semafor :))

 

  1.     Cum arată viața mea acum și cum mi-ar plăcea de fapt să arate?

 

  1.     Dacă voi continua să fac ceea ce fac azi, fără să introduc schimbarea, ce șanse am să ajung la viața dorită?

 

  1.     Ce schimbare, cât de mică, aș putea să introduc acum în viața mea, care să mă apropie de visul meu?

 

  1. Pare simplu, dar e surprinzător câte femei doar se plâng de viața lor, fără să-și imagineze cum ar arăta viața ideală pentru ele – și nu pentru partener, părinți sau șefi, așa cum încearcă acum.

 

  1. Altele au imaginea vieții lor ideale – să zicem că-și doresc să fie înconjurate de mulți prieteni și să aibă un program de muncă flexibil, care să le permită să călătorească în jurul lumii. Dar de 10 ani merg la același loc de muncă pe care-l detestă, sperând, cu inima strânsă, să nu se producă restructurări. Practic merg în direcția opusă visului lor. Frustrarea lor se adâncește în fiecare an, fără ca măcar să conștientizeze de unde vine această stare de nemulțumire permanentă.

 

  1. Iar dacă la a treia întrebare ai deja un răspuns, ceva de genul de lunea viitoare merg la sala, sau învăț să spun NU anumitor cerințe, sau îmi fac mai mult timp pentru mine, fii sinceră și răspunde la încă o întrebare suplimentară:

 

Pentru a câta oară îmi propun această schimbare?

 

Dacă e prima dată când îți vine această idee și simți hotărârea să o pui în practică, super! Go for it!

 

Dar dacă o aveai în plan și luna trecută, și vara trecută, ca și acum câțiva ani, nu te mai amăgi:

 

Acceptă că ai nevoie de ajutor pentru schimbare și lucrează cu un specialist!

 

E adevărat că în general nu ne plac schimbările. Aduc situații necunoscute și ne scot din zona de confort.

 

Dar fără schimbare nu putem crește – ca oameni, ca și cuplu, în toate aspectele vieții.

 

Și crede-mă, oricât de mare ar părea sacrificiul făcut pentru a salva o căsnicie, stresul de a trece printr-un divorț și efortul de a crea apoi o viață nouă este cu mult mai mare (plus mai dureros și mai scump).

 

Iar dacă despărțirea este inevitabilă, te asigur că simpla schimbare a partenerului, fără o schimbare profundă a anumitor aspecte care au dus la despărțire, vor conduce inevitabil la același deznodământ.

 

În concluzie, recomand fiecărei femei care acum este în pragul divorțului să caute sprijin pentru schimbarea într-o variantă fericită și împlinită.

 

Prea simplu să fie adevărat?

 

O spun din proprie experiență, pentru că schimbarea mi-a îmbunătățit viața în două momente importante – atunci când am ales o nouă viață personală (da, la mine a fost cu divorț) și atunci când am ales o nouă carieră profesională (astfel pot să îți scriu ție acum).

 

Cu drag,

Gabriela

 

P.S. Dacă vrei să știi cum funcționează un program de coaching și ce avantaje ți-ar putea aduce, dă click aici și găsește mai multe informații. Nu ezita să-mi scrii!