Evită greșelile la divorț

Publicat

„Se spune că niciun copac nu poate crește până în Rai, dacă nu are rădăcinile până în Iad.”

Carl Jung

Astăzi vreau să vorbim despre revenirea de după divorț. Si despre greșeli pe care le facem fără să stim.

După ce decizia a fost luată, după ce ești convins/ă că nu mai există nicio cale de împăcare, ce se întâmplă mai exact?

După cum cred că m-ai mai auzit zicând, divorțul este a doua cea mai mare traumă, după moartea cuiva drag. Și asta nu e doar un blabla statistic – este un sentiment real.

Nu-ți spun lucrurile acestea ca să te sperii. Ți le spun pentru că sunt câteva lucruri pe care trebuie să le știi atunci când ajungi în acest punct, fie că ai vrut, fie că nu – lucruri pe care le observ făcute greșit de mulți dintre clienții mei (și recunosc că le-am greșit si eu)

Greșeala numărul 1 – Încerci să mergi mai departe, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat

Dragilor, credeți-mă – și eu am fost în situația asta. În calitate de femeie independentă, motivată și crescută ca și „băiata lui tata”, n-am avut niciun gând să o las mai moale în urma divorțului.

Totul părea să meargă perfect – până când n-a mai mers deloc. Depresie severă, terapie, prelungirea agoniei.

Vă mai spun o dată: divorțul este cea mai mare traumă după moartea cuiva drag!

Divorțul te sfâșie, ăsta e adevărul. Te pune în fața unor situații și a unor discuții pe care nu credeai că o să le ai vreodată – mai ales nu cu cel cu care trebuia să îți petreci tot restul vieții.

Prin urmare, ce e de făcut? Las-o mai moale.

Ia-ți concediu dacă poți. Simte tot ce e de simțit si nu fugi de emoții.

Ce alegi să nu simți acum, vei simți mai încolo. Dacă nu le simți nici mai încolo, emoțiile se vor metaboliza în boală. Oricum ai da-o, un lucru e cert: singurul mod de a trece peste, e prin.

Plângi. Suferă. Pentru că am o veste bună pentru tine – așa poți scurta drumul spre vindecare.

Prin suferință, prin disconfort, prin schimbare. Cu cât poți accepta asta mai repede, cu atât îți va fi mai ușor să parcurgi etapele post-divorț.

Și că tot vorbim de etapele post-divorț, să trecem la

greșeala numărul 2 – Ai așteptări nerealiste de la tine să fii rațională

Suntem ființe unice și speciale, cu emoții diferite și comportamente și mai diferite. Cu toate acestea, pașii post divorț (la fel ca cei de doliu), sunt aceiași – Negare, Negociere, Furie, Depresie, Acceptare.

5 pași, 5 comportamente, 0 modalități de a le ocoli – după cum am lămurit la punctul anterior.

Vei trece prin toate și te vei comporta aiurea uneori. Vei reacționa, poate, în moduri în care nu ai mai făcut-o vreodată. Te vei confrunta cu niște „demoni” pe care i-ai ținut ascunși o viață întreagă.

Pregătește-te pentru asta. Vorbește cu cei dragi despre lucrurile astea și asigură-i că nu ai ceva personal cu ei.

Nu uita, aceste etape nu sunt clar delimitate. Nu se termină una și începe alta. Vor oscila în mintea și în sufletul tău continuu. S-ar putea să nu apară deloc în ordinea „clasică”. Nu te speria. E normal, e comun. Ești ok, îți trebuie doar puțină răbdare și multă compasiune de sine.

Și pentru că am menționat familia, să vorbim și despre ultima greșeală, cea de-a treia:

Excluzi oamenii din viața ta, nu te lași să fii văzută și nici tu nu poți să vezi suferința lor

Ăsta e probabil cel mai complicat aspect al unui divorț: familia. Chiar dacă ai fost căsătorită un an sau 20, șansele sunt ca niște oameni dragi ție să fi fost implicați (fizic și/sau emoțional) în mariajul tău. Părinți, copii, prieteni.

Chiar dacă nu-ți vine să fii empatică în momentele intense de durere sau furie, ține minte: nu ești singura care suferă. Chiar dacă e relația ta și divorțul tău, alți oameni sunt direct afectați de ceea ce ți se întâmplă ție.

Dă-ți voie să fii vulnerabilă în fața lor. Comunică despre ce simți cu ei. Nu este necesar să porți pe umerii tăi și suferința lor, însă trebuie să fii conștientă că ea există.

Probabil că vor fi tensiuni și certuri. Probabil că vor ieși la suprafață niște dureri profunde. Fii pregătită pentru ele.

Terapia de grup ar putea fi o soluție pentru tine și familia ta. Important, mai ales în cazul copiilor, este să îi pregătești pentru ceea ce urmează și să accepți, la rândul tău, că și ei vor trece prin etapele menționate anterior.

Scopul meu este să te ajut să treci prin toate etapele de care ai nevoie, să înțelegi ce ți se întâmplă și să „suferi cu cap”. Să discerni între ce ține de tine și ce trebuie vindecat în timp.

Eu cu asta mă ocup și fac programul acesta pentru oameni ca tine, care au nevoie de ajutor, care urmează să treacă sau trec printr-un proces deloc ușor.

Abonează-te la cursul gratuit „Reinventează-te după divorț”  unde vei găsi cele mai utile sfaturi și soluții pe care le-am acumulat în ultimii ani.

Pentru ca la final să fii ființa fericită și împlinită care meriți să fii!

Cu drag,

Gabriela

Coach Divorce Journey