Este divorțul preferabil unei relații toxice?

 

Cu toţii ştim câte ceva despre divorţ, dar despre relaţii toxice avem mai puține informații sau înțelegem mai puțin conceptul.

 

Dacă şi tu eşti ca mine sau ca alte persoane care se confruntă cu amenințarea unui divorț, este posibil să fi învăţat multe despre o mâncare toxică, despre cum te simţi după o intoxicaţie alimentară, dar să nu fi primit nicio informaţie despre ce înseamnă o relaţie toxică.

 

Ba mai mult, poate că ai fost martora unor astfel de relaţii la părinţii tăi sau la rudele tale, dar care nu s-au plâns niciodată că ar fi ceva în neregulă şi astfel ai învățat că aceasta este normalitatea în privinţa relaţiilor.

 

Cum ştii dacă tu ești într-o relaţie toxică?

 

Dacă ai cea mai mica bănuiala că ai putea să fii prins într-o relație toxică, primul lucru pe care trebuie să-l conștientizezi este modul în care te simţi în această relaţie.

 

Fiind şi doctor, obișnuiesc adesea să fac comparaţii între ce simţim la nivel fizic cu ceea ce simţim la nivel emoţional.

De aceea te întreb dacă știi care sunt simptomele unei stări toxice? Cum te-ai simțit după o indigestie sau când ai consumat ceva care ți-a picat greu?

 

Am auzit în ședințele de coaching multe persoane plângându-se de partener: ce e cu el, de ce se poartă aşa, de ce nu poate fi mulţumit indiferent cât mă străduiesc?

 

Atunci insist să-mi spună cum se simt ei, ce stare le dă relaţia lor zilnică cu partenerul şi dacă la sfârşitul zilei se simt iubiți necondiţionat, susţinuți şi admirați.

 

Iar dacă trag linia şi ajung la concluzia că tot mai des se simt epuizați, răniți, neînţeleși, abandonați sau luați în ușor de partenerii lor, întrebarea este dacă e ceea ce vor să trăiască alături de persoana pe care o consideră cea mai importantă în viața lor.

 

Personal am căutat și am studiat simptomele unei relaţii toxice, atunci când am bănuit că și eu am fost prinsă într-o astfel de relaţie. Nimic din ce ştiam de la familie, prieteni, societate nu mi-a dat nicio idee la ce ar fi trebuit să fiu atentă.

 

O relație toxică în primul rând nu înseamnă neapărat că avem „a good guy” și „a bad guy”, ci înseamnă că acea relație nu numai că nu-ți satisface nevoile tale fundamentale, dar te face să te simți constrâns și abuzat.

 

Ca să afli dacă te găseşti într-o relaţie toxică pentru tine urmează pașii de mai jos:

 

A) Observă şi defineşte modul în care se comportă partenerul tău

 

B) Observă şi analizează ce simţi tu în legătură cu comportamentul lui

 

C) Află care este normalitatea într-o relaţie sănătoasă şi compară cu ceea ce ai tu

 

O relație toxică poate fi recunoscută după anumite caracteristici.

 

Mai jos sunt câteva situații des întâlnite în relaţiile toxice, dacă te recunoşti în mai mult de o astfel de situaţie, este probabil că eşti victima unei astfel de relaţii:

 

Partenerul tău este critic şi ostil tot timpul

Simţi permanent o stare de tensiune în preajma lui. Te stresează gândul că trebuie să vorbeşti cu el despre felul în care te face să te simţi. Te simţi mereu în defensivă când vorbeşti cu el.

Avem nevoie să ne simţim în siguranţă, să fim autentici, fără frică că vom fi criticați.

 

Partenerul te ignoră în mod intenţionat

De multe ori te simţi respins. Pare că nu vrea să mai petreacă timp cu tine. Nu-l mai simţi atras sexual de tine. Nu reuşeşti să discuţi cu el despre sentimentele tale și ale lui. Eşti acuzat că eşti prea sensibil.

Avem nevoie să ne simţim auziți și văzuți, iubiţi şi acceptați necondiţionat.

 

Partenerul te denigrează sau îţi minimalizează calităţile

Te simţi judecat tot timpul şi nu reuşeşti să-i satisfaci aşteptările. Eşti ţinta glumelor lui în public, de faţă cu prietenii sau cu familia. Se comportă cu un aer de superioritate faţă de tine, în așa fel că te simţi mereu pus la colţ.

Avem nevoie de un partener cu care să ne simţim motivați și încurajați tot timpul.

 

Partenerul te acuză pe tine pentru orice situaţie

Te simţi vinovat şi mereu îndatorat faţă de el. Simţi că e mai bine să cedezi şi să laşi de la tine la orice dorință a lui. Îţi este amintit mereu câte lucruri face pentru tine şi cât de recunoscător ar trebui să fii.

Avem nevoie să fim susţinuți şi iubiți în relație, indiferent de circumstanțe.

 

De ce este important să dai atenție unei relații toxice?

 

O relaţie toxică va avea consecinţe pe termen lung în toate domeniile vieţii tale:

 

  • Mental – scăderea încrederii în tine, a siguranţei şi a stării de confort
  • Fizic – scăderea nivelului de energie, a stării generale de sănătate
  • Psihologic – frică, depresie, anxietate
  • Spiritual – îndepărtarea de Sine, a conectării la Divinitate
  • Social – lipsa interesului pentru socializare, reputaţie scăzută
  • Sexual – pierderea dorinţei, plăcerii, disfuncţii sexuale

 

Având acest tablou al relaţiilor toxice, știind care sunt consecințele pe termen lung, rămâne la alegerea ta să continui sau nu o relaţie în care există riscul să te îmbolnăveşti, să te înstrăinezi de tine însuți sau să dai un exemplu greșit copiilor tăi.

 

Recomandarea specialiştilor este ca atunci când te simţi victimă a unei relaţii toxice, să schimbi cât mai repede situaţia, pentru binele tău şi al celor din jur.

Poți încerca terapie individuală, de cuplu sau în ultimă instanță, să ieși din acea relație.

 

Pentru că deși divorţul poate fi traumatizant pe termen scurt, o relaţie toxică îţi poate distruge toată viaţa.

 

Cu drag,

Gabriela

 

P.S. Dacă ai vreo întrebare sau vrei să știi cum funcționează un program de coaching la divorț, nu ezita să-mi trimiți un mail la guide@divorcejourney.ro