La peste 3 ani de la lansarea Divorce Journey am alcatuit o analiza a celor mai frecvente aspecte intalnite in practica noastra si concluziile dupa interactiunea directa cu zeci sau chiar sute de persoane divortate.

Iata principalele concluzii:

  • Divortul este traumatizant

Indiferent ca l-ai dorit sau l-a cerut partenerul, indiferent daca la finalul divortului te asteapta o noua iubire sau nu, divortul este un eveniment traumatizant.

Dar de unde vine aceasta suferinta, mai ales in divorturile de comun acord?

In primul rand din schimbare! 

La divort se schimba tot universul cunoscut, suntem practic smulsi din zona de confort. Incercam sa ne agatam de ceea ce stim, dupa vorba “rau cu rau, dar mai rau fara rau” si rezistenta la schimbarea este dureroasa.

De multe ori se mai adauga stigmatul pus persoanelor divortate si sentimentele de esec sau culpabilizare induse de ceilalti.

  • Femeile sunt primele care cer divortul

De ce? Sunt cateva cauze:

1. S-au saturat de rolul traditional de partener care trebuie sa accepte orice compromis de dragul linistii in cuplu.

2. Sunt mai dornice decat barbatii sa gasesca fericirea intr-o relatie, iar atunci cand realizeaza ca barbatul langa care traiesc nu le-o mai poate oferi, incep sa viseze la alta viata.

3. Independenta financiara le permite acum femeilor sa aleaga daca vor sa ramana in cuplu sau sa divorteze.

4. Emanciparea femeilor le permite sa actioneze mai liber si mai hotarat decat in trecut.

  •  Barbatii ajung la divort cand nu mai suporta relatia

Marea majoritate a barbatilor nu stiu sau nu au curajul sa comunice ceea ce simt sau ceea ce ar dori sa primeasca de la partenera lor.

Optiunea cea mai frecventa este sa gaseasca un paleativ in afara casatoriei, dar din pacate acest lucru adanceste prapastia dintre cei doi.

Statisticile arata ca doar 10% dintre barbatii care au o relatie extraconjugala cer divortul pentru a se casatori cu amanta, insa frecvent sotia inselata cere divortul, luand decizia in locul lui.

De multe ori cand se ajunge la divort, barbatul le paraseste pe ambele femei si isi reia viata de burlac

  •  Copiii sunt cei mai impactati de divort

Copiii trec prin schimbari majore la divort, fie ca cei doi se inteleg, fie ca nu.

De cele mai multe ori ei trebuie sa faca fata emotiilor negative a doi parinti furiosi, sa se acomodeze la o viata cu doua locuinte, cu alte obiceiuri, cu noii parteneri ai parintilor si perspectiva unor frati vitregi.

Cel mai traumatizant pentru ei este atunci cand parintii, suparati unul pe celalalt, isi folosesc copilul ca arma de atac sau de aparare. Copilul se transforma in purtatorul de cuvant al emotiilor lor. Cine intelege trairile atasate unui divort, intelege si ca acest rol este extrem de traumatizant.

  • Viata se schimba radical dupa divort 

Se schimba nu doar relatia cu fostul partener ci si cercul de prieteni, locuinta, relatia parentala sau cu fostele rude, cateodata orasul sau chiar tara, de multe ori serviciul, hobby-urile.

Toate aceste schimbari au nevoie de o perioada de intelegere, prioritizare si acomodare.

De aceea suportul primit in perioada de dupa divort nu e un moft, ci o prioritate pentru persoanele care vor sa fie in controlul vietii lor si a directiei spre care se indreapta.

  • Suportul de dupa divort nu este egal cu interventia psihologica

De exemplu, anul trecut s-au inregistrat in comunitatea Divorce Journey aproximativ 1000 de persoane. Dintre acestia 80% au participat in programe de educatie, de coaching, workshop-uri si grupuri de suport dupa divort, iar 20% au solicitat informatii de parenting sau suport juridic.

Doar aproximativ 10% au accesat si serviciile unui psiholog din cadrul Divorce Journey.

Daca azi mai auzim de depresie dupa divort, de gura lumii si de timpul care le rezolva pe toate, cu siguranta in curand lumea va intelege ca fericirea personala este mai pretioasa decat imaginea perfecta de pe Instagram si va investi in aceasta directie.

Daca vrei sa discutam, te asteptam si pe pagina noastra de Facebook.

Cu drag,

Gabriela