Divorțul din experiență practică

Publicat

La peste 3 ani de la lansarea Divorce Journey am alcătuit o analiză a celor mai frecvente aspecte întâlnite în practică noastră și concluziile după interacțiunea directă cu zeci sau chiar sute de persoane divorțate.

Iată principalele concluzii:

  • Divorțul este traumatizant

Indiferent că l-ai dorit sau l-a cerut partenerul, indiferent dacă la finalul divorțului te așteaptă o nouă iubire sau nu, divorțul este un eveniment traumatizant.

Dar de unde vine această suferință, mai ales în divorțurile de comun acord?

În primul rând din schimbare! 

La divorț se schimbă tot universul cunoscut, suntem practic smulși din zona de confort. Încercăm să ne agățăm de ceea ce știm, după vorba “rău cu rău, dar mai rău fără rău” și rezistență la schimbarea este dureroasă.

De multe ori se mai adaugă stigmatul pus persoanelor divorțate și sentimentele de eșec sau culpabilizare induse de ceilalți.

  • Femeile sunt primele care cer divorțul

De ce? Sunt câteva cauze:

1. S-au săturat de rolul tradițional de partener care trebuie să accepte orice compromis de dragul liniștii în cuplu.

2. Sunt mai dornice decât bărbații să găsescă fericirea într-o relație, iar atunci când realizează că bărbatul lângă care trăiesc nu le-o mai poate oferi, încep să viseze la altă viață.

3. Independența financiară le permite acum femeilor să aleagă dacă vor să rămână în cuplu sau să divorțeze.

4. Emanciparea femeilor le permite să acționeze mai liber și mai hotărât decât în trecut.

  •  Bărbații ajung la divorț când nu mai suportă relația

Marea majoritate a bărbaților nu știu sau nu au curajul să comunice ceea ce simt sau ceea ce ar dori să primească de la partenera lor.

Opțiunea cea mai frecventă este să găsească un paleativ în afara căsătoriei, dar din păcate acest lucru adâncește prăpastia dintre cei doi.

Statisticile arată că doar 10% dintre bărbații care au o relație extraconjugală cer divorțul pentru a se căsători cu amanta, însă frecvent soția înșelată cere divorțul, luând decizia în locul lui.

De multe ori când se ajunge la divorț, bărbatul le părăsește pe ambele femei și își reia viață de burlac

  •  Copiii sunt cei mai impactați de divorț

Copiii trec prin schimbări majore la divorț, fie că cei doi se înțeleg, fie că nu.

De cele mai multe ori ei trebuie să facă față emoțiilor negative a doi părinți furioși, să se acomodeze la o viață cu două locuințe, cu alte obiceiuri, cu noii parteneri ai părinților și perspectiva unor frați vitregi.

Cel mai traumatizant pentru ei este atunci când părinții, supărați unul pe celălalt, își folosesc copilul că armă de atac sau de apărare. Copilul se transformă în purtătorul de cuvânt al emoțiilor lor. Cine înțelege trăirile atașate unui divorț, înțelege și că acest rol este extrem de traumatizant.

  • Viața se schimbă radical după divorț 

Se schimbă nu doar relația cu fostul partener ci și cercul de prieteni, locuința, relația parentală sau cu fostele rude, câteodată orașul sau chiar țară, de multe ori serviciul, hobby-urile.

Toate aceste schimbări au nevoie de o perioada de înțelegere, prioritizare și acomodare.

De aceea suportul primit în perioada de după divorț nu e un moft, ci o prioritate pentru persoanele care vor să fie în controlul vieții lor și a direcției spre care se îndreaptă.

  • Suportul de după divorț nu este egal cu intervenția psihologică

De exemplu, anul trecut s-au înregistrat în comunitatea Divorce Journey aproximativ 1000 de persoane. Dintre aceștia 80% au participat în programe de educație, de coaching, workshop-uri și grupuri de suport după divorț, iar 20% au solicitat informații de parenting sau suport juridic.

Doar aproximativ 10% au accesat și serviciile unui psiholog din cadrul Divorce Journey.

Dacă astăzi mai auzim de depresie după divorț, de gura lumii și de timpul care le rezolva pe toate, cu siguranță în curând lumea va înțelege că fericirea personală este mai prețioasă decât imaginea perfectă de pe Instagram și va investi în această direcție.

Dacă vrei să discutăm, te așteptăm și pe pagină noastră de Facebook.

Cu drag,

Gabriela

Coach Divorce Journey