Numărul divorțurilor pare să crească de la an la an. În prezent, procentul divorțurilor de 28%, o creștere de 3% în urma perioadei de pandemie.
Care este motivul pentru care mai bine de un sfert din cupluri aleg să se despartă?
Astăzi explorăm cele mai comune 3 motive de despărțire, pe care le-am întâlnit personal în mai bine de 5 ani de lucrat cu persoanele divorțate la Divorce Journey. Înțelegând motivele “din spatele motivelor”, putem merge mai departe mai înțelepți și mai pregătiți pentru viitoarele relații.
Nu, nu pandemia ne-a despărțit
Pandemia a creat contextul pentru ca anumite adevăruri să iasă – într-un mod agresiv și neplăcut – la lumină. Însă nu pandemia în sine ne-a despărțit.
Tot ce-a făcut pandemia a fost să ne forțeze să scoatem de la naftalină toate aspectele alea mai puțin frumoase, pe care am reușit să le ascundem atât de bine față de alții – și de multe ori, chiar față de noi înșine.
Anxietăți, depresii, frici raționale și iraționale, plictiseală, disperare și dependențe. Sunt doar câteva dintre aspectele care ne-au vizitat în timp ce eram forțați să stăm în casă, în timp ce mulți dintre noi ne pierdeam salariile, în timp ce oameni dragi nouă aveau de suferit.
Și e absolut normal!
Atenție, asta nu este o judecată a emoțiilor resimțite în perioada pandemiei! Toate cele enumerate mai sus sunt reacții absolut umane la un eveniment pentru care 99% dintre noi nu eram pregătiți.
Ce este relevant de înțeles, însă, este că nu aceste reacții au fost motivul pentru care căsniciile s-au destrămat în această perioadă.
Lipsa unei fundații emoționale puternice, a unei comunicări deschise și a unui arsenal de mecanisme sănătoase de gestionare a situației ne-au adus aici.
Nu știm să comunicăm – nici cu noi înșine
În cea mai recentă carte a lui Brené Brown, Atlas of the Heart, autoarea afirmă că din cercetările ei, oamenii știu să enumere cam 3 emoții pe parcursul zilei – fericit, trist și nervos.
Mai mult, ea ne trece, cu definiții și exemple, prin peste 70 de emoții, toate absolut relevante pentru a ne descrie peisajul emoțional și pentru a comunica celor din jur ce simțim cu adevărat.
Nu știu despre voi, dar eu nici nu cred că știu să enumăr 70 de emoții, d-apoi să le identific în timp ce se întâmplă, zi de zi.
Așadar, cum putem să ne așteptăm ca partenerul de viață să știe cum să se comporte, să înțeleagă ce avem nevoie și să se adapteze la schimbările noastre emoționale dacă nici noi nu știm să le definim pentru noi înșine?!
Și să nu uităm că acest tango se poate dansa doar în doi – dacă tu nu ai un vocabular de peste 70 de emoții în arsenalul tău, probabil că nici partenerul tău nu are.
Așadar, dansăm un dans al cărui pași nu-i cunoaștem, și apoi ne întrebăm cum de ne tot călcăm pe bătături! 🙂
Avem așteptări nerealiste
Am mai tot vorbit despre asta în mailuri anterioare și vom continua să vorbim de-acum încolo – ceea ce am fost învățați despre relații nu este sustenabil!
Prințul care vine pe cal alb și te salvează de la părinții malefici, care știe exact ce gândești, care arată excelent și care te poate întreține financiar fără probleme nu există! La fel cum nu există nici varianta lui feminină.
Așa că atunci când plecăm la drum cu așteptarea ca partenerul să fie tot ce părinții n-au putut să fie vreodată, să fie o inspirație pentru noi, dar să nu ne intimideze, să fie independent, dar să aibă tot timpul pentru nevoile noastre, să fie arătos, dar să nu se uite nimeni altcineva după el… e lesne de înțeles cum ajungem, inevitabil, la o despărțire.
(Apropo de asta, pentru vorbitorii de engleză, s-ar putea să vă amuze acest moment de stand-up.)
Concluzii
Există o parte bună și o parte rea. Partea rea este că peste un sfert din cuplurile căsătorite ajung la divorț.
Partea bună, însă, este că dacă ne uităm mai sus, toate motivele de divorț pot fi evitate. Nu ne despărțim pentru că e ceva fundamental în neregulă cu noi, pentru că suntem buboși sau pentru că nu merităm să fim iubiți.
Discrepanța dintre ce am învățat că ar trebui să vrem și ce se întâmplă în realitate se poate rezolva doar cu informare, sinceritate față de sine și destul de multă muncă personală. Dar vă garantăm că rezultatele – adică o relație fericită și sănătoasă – fac ca eforturile să merite înzecit.
Dacă ești și tu pregătit să treci peste suferința divorțului și să înveți să ai o nouă relație sănătoasă, fericită și satisfăcătoare, te așteptăm la Academia Post-Divorț!
Academia Post-Divorț este un program online pe bază de abonament, ce-ți oferă:
- Cursuri relevante pe subiectul divorțului, a revenirii după divorț și a dezvoltării personale;
- O comunitate de oameni faini, ca tine, care-și doresc să crească, să cunoască și să fie mai bine;
- Un proces testat și sigur care te susține necondiționat, indiferent de etapa de despărțire în care te afli.
Săptămâna asta anunțăm evenimentul la care vei putea participa pentru a afla mai multe informații despre acest nou program online, și unde vei putea beneficia de prețul preferențial early bird!
Povestea ta contează!
Monica, colega Gabrielei
Divorce Journey
Scrie o recenzie
Nu există încă recenzii. Fii primul care scrie unul.