Data trecută am discutat despre ce este singurătatea – cum este percepută și cum e ea de fapt. Dacă nu ai citit acel material, îl găsești aici.
Astăzi vreau să lăsăm puțin „vorbitul din cărți” și să vedem cum putem scăpa de sentimentul de singurătate – cu câteva exemple practice. Exemple pe care le-am dobândit de-a lungul anilor, prima dată prin experiență personală, apoi prin experiențele pacientelor mele.
În primul rând, trebuie să clarificăm ceva important – de sentimentul de singurătate nu scapi – îl înlocuiești.
După cum am stabilit în materialul precedent, singurătatea nu se referă la aspectul material – nu contează cu cine ești, ce faci sau cum îți petreci timpul. Contează cum te simți; contează ce se află în sufletul tău.
Motivul pentru care sentimentul de singurătate e mai puternic după divorț nu e pentru că nu mai ai fostul partener lângă tine – e pentru că ai pierdut o conexiune.
Pentru că da, opusul singurătății nu este abundența – este conexiunea.
Chiar dacă tu și fostul partener nu mai erați în relații bune de mult timp, o conexiune exista între voi. Măcar conexiunea confortului. Sau conexiunea la titlul de „femeie căsătorită”. Sau conexiunea la grupul comun de prieteni.
Oricum, când ai divorțat, lucrurile astea s-au rupt. De asta doare. E ca și cum ai scoate un copac din pământ și l-ai lăsa neplantat. Rădăcinile lui nu mai primesc sevă, nu se mai hidratează, nu mai au ocazia să se dezvolte. Copacul ești tu acum.
Dar stai liniștită – nu trebuie să îți cauți relații tampon sau să te îngropi în muncă pentru a uita de suferința ta. Nu, conectarea se poate face la multe lucruri benefice, iar tu poți să simți din nou cum evoluezi.
Prin urmare, cum ne conectăm?
E important să ții minte că o conexiune nu se face numai în dragoste. O conexiune nu trebuie să fie nici măcar între oameni. Conexiunea este o energie, ceva ce poți crea oriunde, oricând. Poți fi conectată la prezent, spre exemplu. Dar pentru că treburile astea sunt ușor mai avansate, hai să vedem câteva exemple simple și concrete.
- Conectarea la natură
Probabil cel mai simplu exemplu. Oriunde citești acest material, probabil că ai un parc, o câmpie sau o plajă prin preajmă.
Fă-ți timp să mergi și să-ți petreci timp într-un mediu natural.
Atenție! Conectarea se face în mod direct, în mod asumat. Adică nu se pune dacă îți iei laptop-ul și citești mail-uri în timp ce stai pe iarbă. Sau dacă îți cauți fostul partener pe Facebook în timp ce ieși cu copiii în parc.
Nu, alege să îți acorzi timp ție. Ieși undeva. Fără laptop, fără reviste, fără prieteni. Doar tu și natura.
Stai câteva minute. Simte aerul care îți intră în plămâni. Simte iarba sau nisipul pe care stai. Analizează un copac sau o plantă. Uită-te la ea cu atenție. Apreciaz-o așa cum ai vrea să fii și tu apreciată.
E ok dacă nu vei simți nimic din prima. Doar ai încredere că ceva e acolo. În sufletul tău, niște schimbări se produc. Dar ca orice relație de lungă durată, trebuie să mergeți la câteva întâlniri până începeți să vă cunoașteți. 🙂
- Conectarea la ajutor
Când a fost ultima oară când ai făcut ceva caritabil? Nu trebuie să fie ceva spectaculos, și un leu dacă ai dat unui om sărac se pune. Mai ții minte cum te-ai simțit după?
Ideea e că atunci când trecem printr-o traumă, cum ar fi divorțul, tindem să intrăm în rolul de victimă. Parcă totul ne merge prost, totul e greu, totul e incorect (față de noi, evident).
Atunci când ne rupem din timp ca să ajutăm pe alții, ne reamintim ce putere extraordinară avem. Puterea interioară de a trece mai departe, de a nu fi doborâte de circumstanțele în care ne aflăm. Învățăm să vedem că deși lucrurile nu sunt simple acum, viața este o binecuvântare. Și oricât de greu ne-ar fi, poate fi și mai rău.
Nu uita, Dumnezeu ne dă cât știe că putem duce.
Data viitoare când dai un leu unui sărac, uită-te în ochii lui. Alege să vezi ce importantă ești, ce ușor poți schimba viața unui om. Și amintește-ți că în aceste clipe de suferință și confuzie, faci exact asta – îți schimbi viața. Iar eu îți garantez că o schimbi în bine! 🙂
- Conectarea la sine
Tu știi cine ești? Nu ce lucrezi, ce situație maritală ai sau câți bani ai în cont. Nu, cine ești cu adevărat. Știi ce se ascunde în spatele măștilor pe care le purtăm cu toții în fiecare zi?
Șansele sunt ca răspunsul să fie „nu”. Stai fără grijă, cam 99% din oameni sunt în situația asta. Dar, crede-mă – să te conectezi la propriul suflet este una dintre cele mai frumoase relații pe care le vei avea vreodată. Poate chiar cea mai frumoasă.
Așa că ia-ți o ora pe ceas. Da, pune-ți o alarmă. Ia un caiet și începe să scrii. Ce? Ce-ți vine. Ce simți, ce gândești. Ce te doare și ce te bucură. Orice ar fi, lasă să curgă pe hârtie.
La început o sa fie greu. Apoi o să fie din ce în ce mai ușor. De asta punem o oră pe ceas, ca să nu ne dăm bătute prea ușor. 🙂
Atunci când o să scrii fără să te mai gândești, atunci când emoțiile vor fi mai puternice decât rușinea sau frica de penibil, atunci când mâna o să scrie fără tine – atunci să știi că începi să te cunoști pe tine, cea adevărată.
Astea sunt doar 3 dintre metodele pe care le-am testat, pe mine și pe alții, care te vor ajuta să înlocuiești sentimentul de singurătate.
Ce părere ai despre ele? O să le încerci?
Ce alte metode știi tu care funcționează?
Aștept cu interes răspunsurile tale!