Cele 3 anotimpuri ale divorțului – toamna

Publicat
Cele 3 anotimpuri ale divorțului - toamna

Draga mea,

Dragul meu,

Tu cum ai descrie divorțul?

  • Ca un proces care are loc la tribunal sau la notariat?
  • Ca o decizie greu de luat?
  • Ca o perioada dificilă care nu se mai termină?

Când mă pregăteam pentru divorțul meu, încercam să aflu cât mai multe despre ce mă așteaptă, dar tot ce găseam atunci erau sfaturi de tipul – 5 lucruri pe care să le faci sau 3 greșeli pe care să le eviți.

Părea că dacă știi astea, totul se rezolva rapid.

Realitatea mi-a arătat că un divorț e mult mai mult decât un proces, o decizie sau o perioada pe care timpul o rezolvă de la sine.

Acum, în al 10-lea an de la divorțul meu, am o opinie mult mai clară asupra divorțului, pe care am s-o descriu plastic sub forma unor anotimpuri ale divorțului. În plus, la fiecare anotimp îți voi da și câteva idei pe care să le iei în calcul ca să-ți fie mai ușor.

Știi deja că de 5 ani mă ocup direct de educația și susținerea persoanelor în perioada divorțului, iar după ce am văzut sute de cazuri care s-au rezolvat mai ușor sau mai greu, am ajuns la concluzia că putem împărți divorțul în 3 etape mari (anotimpuri). Și că e bine să ne pregătim pentru fiecare.

Cele trei anotimpuri ale divorțului sunt Toamna, Iarna și Primăvara. (Vara n-am identificat-o, sau nu o pot lega de divorț 🙂)

Ce înseamnă aceste anotimpuri și cum de pregătim cel mai bine pentru fiecare?

Hai să le luăm pe rând:

Toamna este momentul decizieisă divorțez sau nu? mai există și alte soluții? deja m-am săturat! dar ce mă așteaptă?

În acest anotimp lucrurile au început să se răcească în relația ta. Ba uneori e foarte frig, pentru că a intrat și o a treia persoană.

Poate că ideea despărțirii ți-a încolțit de ceva timp sau doar ai primit vestea că partenerul tău nu mai e fericit cu tine.

Indiferent care sunt circumstanțele în acest anotimp, e rece, e confuz, e urât!

Din când în când parcă mai apare câte-o rază de speranță, dar de la zi la zi sau de la lună la lună, lucrurile merg tot mai rău.

Decizia divorțului e acum clară în mintea ta.

Însă în acest anotimp apar mereu norii negri ai îngrijorărilor:

  • ce vom face cu copiii?
  • ce vor simți părinții?
  • ce vor zice prietenii?
  • cum te vei descurca financiar?
  • dar cu casa sau cu datoriile?

Toate aceste gânduri nu te lasă să dormi noaptea, și de multe ori cauți dovezi că relația nu e atât de rea, că alții au relații chiar mai proaste.

Deci vei rezista și tu.

Apoi o altă zi proastă în care îți spui că așa nu se mai poate…și acest anotimp se poate lungi pe luni sau ani de zile, lăsându-te epuizat, deprimat, fără speranță.

Ce e de făcut?

Fii egoist și când analizezi situația ta, gândește-te în primul rând la tine. Simți că această relație te face să crești, să evoluezi, să fii mereu o versiune a ta mai bună? Pentru că dacă nu e acesta trendul, atunci părerea celor din jur nu prea mai contează. Nu vrei să devii „o epavă” care nu mai poate găsi mulțumirea în nimic și nu mai are de unde să ofere nimănui un strop de fericire. Nici măcar lui însuși!!

Cere ajutor. Poate acesta este cel mai bun lucru pe care l-am făcut în toamna divorțului meu – am angajat un coach și cu ajutorul lui am reușit să mă uit mai profund în mintea și în sufletul meu, să văd ce contează cu adevărat. În cazul meu divorțul a fost soluția, în cazul altor clienți de-ai mei, au găsit resursele să-și salveze căsnicia. Oricum ar fi fost, singuri nu am fi reușit ceea ce am reușit cu ajutorul unui profesionist.

Fă tot ce ține de tine să salvezi relația, adică vezi care sunt schimbările pe care tu le ai de făcut la tine. Știi că avem tendința de a încerca să-l schimbăm pe celălalt, dar asta nu a funcționat niciodată.

Începe să lucrezi cu tine – tot ce simți că e nevoie – că sunt transformări fizice, mentale sau sufletești – toate îți aduc satisfacția că faci ceva și nu stai în papuci de victimă. Rezultatul este că, dacă relația poate fi salvată e foarte bine, iar dacă din păcate se ajunge la divorț, tu deja ai pornit pe drumul dezvoltării personale, educației și transformării tale.

Celelalte două anotimpuri sunt subiectul următoarelor două articole, acum doar le amintesc:

Iarna este procesul de divorț – cu toate provocările – juridice, legale, parenting, partaj, mutat sau re-amenajat, povestiri la prieteni, liniștit părinți, calmat vinovățiile față de copii etc. Aici lista pare nesfârșită (dar este totuși finită, să stai liniștit, voi veni cu câteva soluții).

Primăvara se simte un suflu nou. Ce a fost mai greu a rămas deja în urmă, dar ce faci mai departe? Viața single, după ce ai trăit zeci de ani în cuplu, pare la început too good to be true, pentru ca mai apoi să nu mai știi ce să faci cu ea. Și aici există riscul de a rămâne blocat. Dar avem soluții și pentru acest anotimp.

Voi reveni în articolele următoare cu descrierea în detaliu a celorlalte două anotimpuri ale divorțului și cum poți să faci să le depășești cu cea mai mare ușurință.

Povestea ta contează!

Cu drag,

Gabriela

P.S. În luna ianuarie lansăm Academia Post-Divorț, o școală special gândită pentru tine. Urmărește-ne aici sau pe Facebook și vom reveni cu detalii despre acest nou program!

 

Scrie o recenzie

Nu există încă recenzii. Fii primul care scrie unul.