Ce are EA şi nu am EU?

Publicat

Îţi pui obsesiv întrebarea aceasta din momentul în care ai început să înţelegi că s-a terminat, că el vrea să va despărţiţi pentru a-şi reface viaţă alături de ea, cealaltă.

Te întrebi cu ce ai greşit de ţi se întâmple tocmai ţie toate astea? Doar ai fost o soţie model, te-ai îngrijit de nevoile lui, de casă, de copii, de famile şi de cine mai avea nevoie. În plus eşti o femeie cu o cariera de success, îţi câştigi propriul venit şi ai grijă de tine.

E adevărat că de ceva timp erai tot mai obosită, lucrurile pe care altă dată le făceai din plăcere acum le bifai doar din obligaţie, ai cam rupt relaţiile cu prietenele de suflet pentru că nici nu mai aveai timp, şi nici energie, plus că voiai să stai cât mai mult timp cu el.

Şi cu toate acestea el vine într-o zi şi-ţi spune că s-a îndrăgostit de alta!!

De ce? Cum a fost posibil? Ce i-a lipsit?

Şi dacă i-a lipsit de ce nu ţi-a spus, sigur găseai o soluţie să te faci mai disponibilă, mai frumoasă sau mai sexi în aşa fel încât să nu fie nevoit să caute în altă parte.

Majoritatea femeilor din comunitatea Divorce Journey şi-au pus la un moment dat întrebarea aceasta, pentru că marea majoritate a trăit experienţa unei amante în viaţă lor… poate nu a fost motivul divorţului, dar au trăit pe pielea lor cum se simte împărţirea soţului lor cu o alta, care nu era nici mai bună, nici mai frumoasă şi nici neapărat mai tânără.

Şi atunci ce are EA si nu am EU?

Am căutat răspunsul în literatură de specialitate, la specialiştii în psihologie, dar şi în înţelepciunea bătrânilor… pentru că ştii, chiar dacă bunicii noştri nu au divorţat, nu înseamnă că unele bunici nu au aflat ce e o ibovnică.

Psihologic vorbind, sexul masculin este poligam din nevoia de perpetuare. “Dacă nu ar există reguli sociale, aproape toţi bărbaţii ar fi promiscui, având în vedere că 80% dintre societăţile actuale sunt aşa dintotdeauna” concluzionează Institutul Kinsey din SUA, lider mondial în cercetările asupra sexului uman.

În cartea “De ce bărbaţii se uită la meci şi femeile în oglindă” soţii Allan şi Barbara Pease încearcă să explice diferenţele dintre bărbaţi şi femei, spunând că atunci când vine vorba despre sex femeile au nevoie de un motiv, pe când bărbaţii au nevoie de un loc în spaţiu.

Pentru cartea sa “The truth about cheating”, M. Gary Neuman, consilier pentru relaţii de cuplu, a intervievat 200 de bărbaţi care şi-au înşelat soţiile, pentru a află motivele acestora. Studiul a arătat că doar 12% dintre bărbaţii care şi-au înşelat soţiile au facut-o pentru că amanta li se părea mai atrăgătoare fizic decât soţia lor, principalul motiv fiind acela că era doar o altă femeie.

Deci la întrebarea ce are ea şi nu am eu răspunsul este simplu: este altcineva. Această concluzie ar părea o uşurare pentru noi deoarece mută problema din curtea noastră, a femeilor care vrem să fim unice în viaţă unui bărbat, în curtea bărbaţilor, care vor mai multe “unicităţi” in viața lor.

Dar să fim realiste, datele statistice arată un trend, cum acţionează în general un sex sau altul. Dar dacă ne raportăm la statistică înseamnă să ne mulţumim cu un bărbat “generic”, cineva pentru care impulsul este mai presus de sentimente.

Însă noi ne dorim bărbatul unic, special, care nu se conduce doar după regulile de supravieţuire ale speciei într-o societate tot mai civilizată, ci înţelege că o relaţie pe termen lung implică mai multe aspecte, iar sexul, deşi foarte important, nu poate fi singurul care să conducă o relaţie.