Cărămizile reconstrucției după divorț

Publicat
cărămizile

Începând de azi m-am gândit să împărtășesc cu tine povești de viață adevărate, fapte concrete legate de divorț, care să te ajute să depășești mai ușor această perioadă sau măcar să o înțelegi mai bine.
(dacă mai știi pe cineva care are nevoie de aceste informații, trimite-i te rog acest articol, sper să-i folosescă)

Pentru că pe lângă literatura de specialitate și experiența personală cu un divorț, am asistat prin coaching individual sau de grup, sute de cazuri care și-au revenit cu bine după o despărțire.

În cartea Reconstrucția, Bruce Fisher descrie mai mulți pași de revenire după un divorț (cărămizi, cum le denumește) și care te ajută să identifici și să traversezi fiecare etapă de revenire într-un mod conștient.

Am regăsit aceste „cărămizi” în ultimii 5 ani, în activitatea mea cu Grupurile de Suport după Divorț.

În această serie de articole vreau să-ți descriu și exemplific fiecare pas (cărămidă), așa cum am recunoscut-o în poveștile participanților mei – pentru că poveștile celorlalți, la fel ca și povestea ta, au puterea să te facă să înțelegi mult mai bine noțiuni abstracte, definiții din psihologie sau exerciții de coaching sau NLP.

Cărămizile reconstrucției după divorț

Hai să începem cu prima cărămidă care urmează imediat după un divorț și care se numește negare.

Ce înseamnă NEGAREA mai exact?

Exemplu:
Ai aflat că trebuie să divorțezi – să zicem că partenerul ți-a cerut asta, sau tu ai ajuns la concluzia că așa nu se mai poate, sau întâmplător ai aflat de existența unei a treia persoane în viața voastră (și aici exemplele pot continua la nesfârșit).

Negarea este respingerea sau ascunderea acestui adevăr până și față de tine. E ca atunci când vezi o scenă de groază într-un film și preferi să închizi ochii.

Cristina (numele nu e real) ne-a povestit situația ei – se întorsese de la spital împreună cu soțul ei, de unde primise un tratament nou pentru fertilizarea în vitro.

Trecuseră ani de când încerca să rămână însărcinată, visul ei fiind să aibă copii împreună cu soțul ei, cu care era căsătorită de 6 ani.

Era o seară în familie, ea era entuziasmată de o nouă speranță, făcea planuri de viitor, când soțul a anunțat-o că este îndrăgostit de altă femeie și că nu e sigur că mai poate continua să lupte pentru familie, copil, planuri comune.

Șocul a fost atât de mare încât Cristina a preferat să nu-l digere pe loc, a „jucat” cool cerând detalii, lăsând lucrurile să se așeze, încercând să găsească o soluție la această situație. Ba și-a administrat și prima doză de tratament, ca și cum informația că soțul o va părăsi nu a ajuns la ea.

Și-a anunțat familia și prietenii la câteva săptămâni distanță, perioadă în care s-a gândit că lucrurile se vor așeza de la sine, poate că lui doar i s-a părut, poate că-i va trece.

Ușor-ușor a înțeles că trebuie să accepte adevărul și să meargă mai departe cu viața ei.

De ce alegem NEGAREA în astfel de situații?

Pentru că altfel trauma psihologică ar fi prea mare și sistemul nostru emoțional nu ar putea să-i facă față. Avem nevoie să absorbim în timp toată grozăvia acestei informații, să înțelegem că se întâmplă cu adevărat, că va produce schimbări majore, că vom fi impactați într-un mod neplanificat și că vom traversa schimbări posibil dureroase.

Acest mecanism de apărare este util și ne ajută pe moment, însă dacă alegem să ne ascundem în negare prea mult timp (știi acele relații toxice în care spui că mai stai doar de dragul copiilor sau că nu e chiar atât de rău, doar că nu ai curajul să povesteșți nimănui prin ce treci?) ajungem să ne pierdem încrederea în noi, să nu mai avem repere spre care să căutăm și să devenim confuzi și apatici.

Cum să ieși mai ușor din NEGARE?

Soluția este să-ți aduni curajul și să vorbești cu cineva despre situația cu care te confrunți (psiholog, coach, grup de suport sau măcar cu prietenii).
Oricare ar fi subiectul negării, odată ce e scos la lumina, își pierde puterea.

Rușinea își ia puterea din faptul că e de nerostit – Brene Brown

Primii pași sunt cei mai dificili, știu asta, de aceea mi-am propus să lansez această serie de articole, care să te conducă pas cu pas pe drumul de revenire după divorț.

În încheierea acestui articol vreau să-ți mai spun că toți ce care au participat în programele derulate de Divorce Journey, au reușit să depășească cu bine și repede aceste etape, iar acum sunt interesați de alte subiecte, precum relații după divorț, încrederea în sine sau iubirea adevărată.

Deci cu siguranță vei reuși și tu!

Cu drag,
Gabriela