Nu știu dacă e ceva comun sau dacă noi moldovenii ne grăbim mai tare la sărbători, dar deja am început să fim asaltate de întrebări precum:
“Ce faci de Crăciun/Revelion?”
“Ce vrei de la Moșu’? Îmi trimiți tu un link, te rog?” 🙂
“De sărbători ești acasă? Treci pe la noi?”
Ne bucurăm să fim băgate în seamă, desigur (mai ales când vine vorba de cadouri! 🙂 ), însă nu putem să uităm ce greu ne-a fost și nouă în primii ani după divorț.
După 20 de ani de planuri stabilite din oficiu: masă cu părinții și/sau socrii, cadouri pentru și de la partener, vacanța de iarnă a copiilor și excursii la ski, am ajuns în punctul în care nu mai știam unde ne îndreptăm.
Așadar, înainte să apuci să te simți presat/speriat/copleșit de discuția sărbătorilor, ne-am propus să te ajutăm cu o listă de lucruri pe care le poți face chiar de acum, pentru a depăși această perioadă provocatoare cu mai mare ușurință.
3 lucuri pe care le poți face în pregătirea sărbătorilor, în calitate de persoană divorțată:
Provoacă-ți propriile tabieturi/preconcepții legate de sărbători.
Suntem îndoctrinați să credem că sărbătorile, mai ales cele de iarnă, trebuie să fie într-un anumit fel.
De la muzică, până la filme, până la produsele din magazine – tot ce vedem în jur ne convinge că dacă nu-i magie în fiecare clipă, dacă nu miroase a scorțișoară și dacă nu chiuim de fericire, înseamnă că ceva nu-i bine.
Adevărul este că sărbătorile sunt o oportunitate excelentă pentru sufletul nostru.
Pentru cei credincioși, ar putea să fie un moment de conectare cu divinitatea.
Pentru cei necredincioși, ar putea să fie un moment de introspecție, de conectare cu familia, de liniște.
Pentru oricine, oriunde, iarna este clar momentul pentru odihnă, pentru căldură, pentru pregătirea intrării într-un nou an.
Așadar, globurile, bradul, cadourile, petrecerile, mesele și colindele sunt un bonus. Sunt elemente pe care doar noi putem să alegem dacă le vrem în viața noastră sau nu.
Iar dacă orice element de sărbători aduce tristețe, nostalgie, nefericire – elimină-l!
Nu ești obligat să trăiești sărbătorile așa cum ai făcut-o până acum sau așa cum spune societatea că trebuie să le trăiești. E momentul tău de odihnă, așa că trăiește-l așa cum consideri tu că e mai bine pentru sufletul tău!
Fă curățenia de iarnă.
Poze, amintiri, oameni care îți tot spun că nu e bine ce-ai făcut, filme care te fac să plângi. Nu trebuie să renunți definitiv la ele, ci doar să le pui într-un loc sigur până când vei fi pregătit să te bucuri de ele, fără să-ți trezească sentimente negative.
“Misery loves company”, zice un citat popular, care s-ar traduce în “nefericirea iubește companie”.
Adică, așa cum probabil că am observat deja la noi, avem tendința să ne scufundăm complet în nefericire și să ne plângem de milă la nesfârșit.
Nu lăsa creierul să te păcălească în a-ți petrece tot timpul plângând și regretând ce-a fost. Încearcă să te bucuri, atât cât poți, că ai început un nou capitol în viața ta și că în curând, cu răbdare și perseverență, durerea pe care o simți vă fi vindecată!
Pune-te pe primul loc.
Da, sărbătorile de iarnă sunt, în general, asociate cu comunitate, cu dăruire, cu altruism. Și dacă simți că poți face asta, foarte bine!
Însă dacă te simți complet stors de energie, trist și dezamăgit, respectă-ți aceste trăiri!
La fel cum, dacă am fi bolnavi, nu ne-am forța să fim chipeși și zâmbitori, așa e și la divorț.
Gândește-te că sufletul tău este accidentat acum și are nevoie de atenția ta, ca și cum ai fi un doctor. Ce i-ai oferi?
Fă o listă cu lucruri care chiar te împlinesc – un masaj, o cafea cu cineva drag, o carte faină – și încearcă să-ți oferi aceste lucruri cât mai mult. Cu cât de concentrezi mai mult pe ce te bucură și te împlinește, cu atât vei avea mai puțin timp să te concentrezi pe ce-ți lipsește și ce te doare.
Și dacă mai ai niște energie să donezi o jucărie unui copilaș, cu atât mai bine! Dar din dar se face rai!
Și nu în ultimul rând… conectează-te cu oameni ca tine!
Este muuult mai ușor să depășești orice obstacol atunci când ești înconjurat de oameni care trec prin ce treci și tu. Oameni care nu caută să te judece, care înțeleg suferința ta, care trec și ei, poate, prin primul Crăciun în noua formulă post-divorț.
Acești oameni se găsesc în grupul nostru privat de Facebook, Provocarea de 7 zile: Fii mai bine cu tine după divorț!
Începem pe 22 noiembrie o provocare de 7 zile, în care învățăm să ne vindecăm cât mai repede, armonios și efieicent după divorț. Până atunci, vrem să ne strângem în număr cât mai mare, să ne cunoaștem și să ne susținem.
În ce constă provocarea?
Primul pas este să te înscrii grupul privat de Facebook (răspunzând la cele 3 întrebări despre tine).
Imediat vei avea acces la materialele special pregătite pentru tine și accesibie doar membrilor grupului.
De asemenea, vei putea adresa problemele cu care te confrunți și vei interacționa cu ceilalți membri din grup.
O echipă de moderatori va fi acolo să preia problemele sau întrebările tale și să se asigure că-ți răspundem în cel mai scurt timp.
Începând cu 22 noiembrie, timp de 7 zile consecutiv, ești invitat să participi la cele 7 webinarii gratuite, care acoperă cele mai importante teme legate de divorț și de revenirea rapidă după acesta.