„Am acest sentiment cumplit că am pierdut ceva…”

Publicat
Dacă treci sau ai trecut printr-un divorț, îți este cunoscut acest sentiment de pierdere.
Chiar dacă tu ai inițiat divorțul sau dacă doar ai fost anunțat, pierderea este tot acolo, prezenta, dureroasă, fără speranță.
Ce se pierde de fapt la divorț?
Te-ai întrebat vreodată de unde atâta suferință și de ce ne trebuie uneori mulți ani ca să redevenim persoane echilibrate și fericite după o despărțire?
  • În primul rând pierdem persoana de lângă noi și odată cu ea relația de iubire în care am investit ani frumoși sau poate dificili, dar cu speranța că doar moartea ne va despărți.
  • Pe urmă se pierd toate visele pe care ni le-am clădit împreună, planul de viitor pentru o familie frumoasă, cum vom participa împreună la prima zi de școală a copiilor sau la absolvirea lor, cum vom călători la pensie, cum vom fi că bunici, etc.
  • Se mai pierde identitatea noastră, dacă până ieri eram într-o familie, ne identificam și prin soțul/soția noastră, iată-ne în tranziție către viața de persoană single din nou.
  • Casa pe care o aveam împreună și care devenise căminul nostru, grupul de prieteni de familieobiceiurile noastre comune, cine duce copilul la grădiniță și cine face cumpărăturile, duminicile la televizor sau la teatru, etc
Nu e de mirare că atunci când toate acestea dispar peste noapte ne copleșește un sentiment cumplit de pierdere și de durere. E firesc și oricât am încerca să le ascundem sub preș, emoțiile sunt acolo.
Ceea ce simți tu acum este un sentiment comun pe care îl mai simt încă aproximativ 60.000 de oameni care au divorțat doar anul acesta in România (conform datelor Institutului Național de Statistică)
Ce nu trebuie să uiți este că și copiii simt aceste emoții, iar în cazul lor este chiar mai mare riscul ca aceste trăiri să aibă impact pe termen lung, poate toată viața.

Ce e de făcut?

1. Poți face față mai ușor acestor suferințe dacă le recunoști, le accepți și te pregătești să treci prin ele, fără să le negi.

Gânduri de tipul „eu sunt mai puternic de atât” sau „pe mine nu mă afectează așa tare” sunt de multe ori o formă de negare și o încercare de protejare în fața intensității acestor emoții.
Deși pare un mecanism bun prin care să simți mai ușor pierderea, pe termen lung duce la o resemnare în față situației și la lipsa de încredere în alte relații.

Mai mult, dacă încerci să bagi aceste emoții sub preș, să te arunci în muncă, distracții sau consum excesiv de alcool, aceste emoții tind să se transforme în boli fizice, de la migrene la ulcere, boli cardiace sau chiar cancere.

2. Soluția pentru această etapă este să traversezi și să accepți durerea. La final vei avea un mare sentiment de ușurare, simțind că nu vei mai putea fi tras înapoi în prăpastia suferinței

3. Înscrierea într-un Grup de Sprijin după Divorț este de un real folos în această perioadă, pentru că îți oferă un mediu sigur, în care îți poți exprima emoțiile, în așa fel încât să le traversezi mai rapid, ghidat și asigurat.

Prietenii sau familia ar vrea să te susțină, însă au obosit să audă aceeași poveste repetată de fiecare dată, pe care nici nu au cum să o înțeleagă, dacă nu au trecut prin această experiență.
Într-un grup de sprijin toată lumea înțelege despre ce e vorba și are deschiderea să ajute o persoană care trece prin momente dificile, pentru că fiecare a trecut sau va trece pe drumul acesta.
Când știi că ai reușit să ajungi la capătul acestui drum dificil și ai acceptat schimbarea?
  • când nu mai plângi din orice,
  • când nu mai ai probleme cu somnul și poți dormi liniștit/ă,
  • când nu mai simți nevoia să povestești tuturor despre divorțul tău,
  • când nu mai simți nodul ăla în gât,
  • când ai energie fizică și emoțională de dimineață până seară,
  • când simți o eliberare și o ușurare sufletească,
  • când pur și simplu știi!
Eu sunt aici să te susțin, am trecut prin aceste locuri, înțeleg de ce ti-e atât de greu și pot să te ajut să depășești cu ușurință această perioadă.

Rezultatele pe care le vei obține in doar câteva săptămâni sau luni – în loc să pierzi ani de suferință – vor fi uimitoare (iată ce spun ca au obținut membrii grupurilor anterioare)

  • Timp mai mult pentru mine.
  • Integrarea intr-un grup de prieteni cu nevoi similare
  • Încrederea că pot să găsesc un partener cu care să îmbătrânesc, să am venituri suficiente pentru a-mi întreține copiii și să râd, să fiu fericită cu mine însămi
  • Sănătate, forță de muncă și am învățat sa rămân tare, să nu mă mai pierd pe mine pentru nimeni
  • Sănătate, fericire și câțiva ani de tinerețe
Da-mi un răspuns la acest articol și spune-mi care e cea mai mare nevoie a ta acum.
Iar dacă ești din București, înscrie-te chiar acum in Grupul de Sprijin după Divorț – este cel mai valoros lucru pe care poți să-l faci pentru tine și copiii/prietenii/familia ta în această perioadă!

La final vei descoperi că nu ai pierdut nimic, ci de fapt te-ai găsit pe tine!

Gabriela

Coach Divorce Journey