4 paşi în CĂLĂTORIA de după DIVORŢ

//4 paşi în CĂLĂTORIA de după DIVORŢ

4 paşi în CĂLĂTORIA de după DIVORŢ

S-a terminat!

Aţi semnat actele de divorţ, iar relaţia în care ai intrat cu atât de multă speranţă s-a dizolvat în mod oficial.

Povestea divorţului fiecăruia dintre noi este diferită. Poate ai fost căsătorită timp de zeci de ani, poate doar un an şi ceva.

Poate că ai copii, poate că nu. Poate că divorţul a fost ideea ta sau poate că a fost a partenerului tău. Poate că amândoi aţi decis de comun acord că separarea este cea mai bună variană.

Poate te simţi eliberată, poate simţi cum ţi se rupe inima. Sau poate un pic din ambele.

Dar, cu toate acestea ai ajuns aici, întrebarea este ce faci de acum înainte?

Şi cum îţi dai seama cine eşti şi ce vrei ca o persoană singură? Cum vrei să arate noua ta viaţă şi care sunt paşii către aceasta?

Mai jos sunt 4 paşi cu care să începi un nou drum.

  1. Eliberează-te de resentimente

Resentimentele au acelaşi efect ca atunci când bei otravă sperând să moară duşmanul tău.

Aşa că nu căra în noua ta viaţă bagajele grele de resentimente din relaţia încheiată. Ştiu că este mai uşor să le ascunzi sub preş, să te prefaci că nu există. Ele rămân acolo şi te împiedică să te bucuri de viaţa pe care ţi-o doreşti cu adevărat.

“Găseşte o modalitate de a te elibera de emoţiile rămase după divorț”; sfătuieşte psihologul Robert Alberti, autor al cărţii “Când relaţia ta se încheie”.

Pentru asta poţi să vorbeşti cu un terapeut sau cu un coach, ori poţi să îţi concentrezi energia într-o activitate care să te bucure.

Dacă încă te sperie ideea de terapie, e bine să înţelegi că aceasta, la fel ca și pe celelalte persoane din comunitatea Divorce Journey, te ajută cel mai uşor să rezolvi problema sau să ieşi din criză. E un mod sigur de a te pregăti pentru o viaţă mai bună.

  1. Învaţă să te placi.

Poate sună clișeic, dar realitatea este că mulţi oameni simt auto-respingere şi o scădere a încrederii în sine după divorţ.

“Ai putea crede că trebuie să fie ceva în neregulă cu tine dacă nu ai putut face această relaţie să funcţioneze”, spune Alberti. Poate şi tu crezi că undeva ai greşit. Nu te-ai străduit sufucient sau nu eşti suficient de bună dacă nu ai reuşit să faci această căsătorie să meargă.

Dar acest lucru nu este adevărat. O relaţie eşuată este doar o încercare din care poţi să înveţi multe lucruri, nu este definiţia a ceea ce eşti tu sau a ceea ce vei deveni de acum încolo. Aminteşte-ţi şi lunga lista de reuşite pe care le-ai avut până acum şi nu uita că eşti o persoană completă şi valoroasa, independent de o relaţie. De aceea trebuie să lucrezi la obţinerea şi creşterea încrederii în tine şi la capacitatea de a crede din nou în propria ta valoare, după divorț.

Acest lucru, de asemenea, ar putea fi atins prin terapie sau prin divorce coaching.

  1. Redescoperă cine obişnuiai să fii.

Mai ales dacă ai fost căsătorită pentru o lungă perioada de timp. Este posibil să fi renunţat la o mulţime de lucruri de care te bucurai înainte de a-l fi cunoscut şi asta pentru că nu s-au potrivit cu preferințele partenerului tău.

Poate că ţie îţi plăcea să te plimbi, dar partenerul tău prefera să stea la televizor. Poate că ai fi vrut să mergi mai des la teatru, dar lui tău îi plăceau filmele…și tot așa.

“Care au fost hobby-urile şi activităţile tale înainte de căsătorie? Ce-ai amânat/eliminat în favoarea relaţiei?” – te întreabă Robert Alberti.

Încearcă să redescoperi acivitatile care te pasionează, să-ţi aminteşti la ce erai talentată cu adevărat sau ce-ţi spuneau oamenii că faci foarte bine când erai mică.

  1. Nu te teme să fii singură.

A fi singur nu înseamnă a fi izolat şi a nu vedea pe nimeni.

Pur şi simplu înseamnă să nu te arunci imediat într-o nouă relaţie sau să te grăbeşti să accepţi pe oricine în viaţă ta. Ai observat că unele persoane petrec mai mult timp să aleagă o rasă de câine care li se potriveşte decât persoană pe care o primesc în viaţă?

În ziua de astăzi sunt mult mai mulţi oameni care preferă să fie singuri şi există o mulţime de posibilităţi pentru a te conecta cu ei, de la reţelele de socializare la tabere, cluburi sau anturaje de prieteni. Poţi clădi relații noi şi poţi intră în diferite grupuri care au legătură cu interesele tale. De cele mai multe ori după divorţ cercul de prieteni se îmbogăţește substantial dacă eşti deschisă şi încrezătoare, iar când ştii sigur ce-ţi doreşti pentru viitor, ai de unde alege.

In concluzie, confruntarea cu noua ta viaţă poate fi înfricoşătoare la început şi e normal să fie aşa.  Chiar dacă o să faci şi greşeli tu poţi învaţă din această experienţă, spune Alberti. “Greşelile te învaţă că te poţi descurca să fii singură şi îţi dau încredere în propria ta capacitate de a merge mai departe.”

 

Text adaptat după Robert Alberti, autor al cărţii “Când relaţia ta se încheie”.

By | 2018-01-25T00:55:35+00:00 August 27th, 2016|Un nou inceput|0 Comments

Leave A Comment